Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Italija 23


AVSTRIJA 22  AVSTRIJA 23      ESTONIJA JULIJ 22  ESTONIJA OKTOBER 22     POLJSKA 22       NORVEŠKA 22    NEMČIJA 23  ITALIJA 23 DANSKA 32  DISEMINACIJA


Italija 2023

STROKOVNO USPOSABLJANJE UČITELJEV V ITALIJI

Inštitucija prejemnica: CESIE, Via Roma, 94, 90133 Palermo

Termin usposabljanja: 2. 07. – 8. 07. 2023

Področje usposabljanja: živilstvo in prehrana

Udeleženke: Barbara Bešter, Tatjana Šubic, Tadeja Polajnar, Maša Škrlep, Kristina Frlic, Katja Česen, Miran Ahčin

Učitelji strokovnih teoretičnih in praktičnih vsebin živilstva in prehrane so se med 2. 7. 2023 in 8. 7. 2023 v sklopu projekta NAPREI odpravili na strokovno usposabljanje v Palermo, Sicilija.

 

Med usposabljanjem so:

- Obiskali tipično »street food« restavracijo Trattoria Pizzeria "Il Proverbio", kjer so spoznali raznoliko ponudbo ulične hrane.

- Se seznanili z metodami pridelave in pakiranja zelenjave ter sadja v organizaciji Progetto Itaca Palermo.

- Sodelovali pri izdelavi sladoleda in tipičnih sicilijanskih sladic, kot sta casata in cannoli, v slaščičarni La Martorana in testenin v Laboratorio Artigiano Pasta Fresca Di Fabio Serina.

- Opazovali proizvodnjo marmelade v Cuoche Combattenti, socialnem podjetju, ki se osredotoča na opolnomočenje žensk, ki so bile žrtve nasilja.

- Pekli pice v veliki kuhinji Università degli Studi di Torino, ki pripravlja 3000 obrokov dnevno, ter se tako naučili veščin priprave klasične sicilijanske pice.

- Izdelovali rikoto in mocarelo v Caseificio Fratelli Biddeci, kjer so spoznali tradicionalne metode pridelave in priprave teh svežih sirov.

 

Strokovno usposabljanje je učiteljem omogočilo poglobitev v siciljansko kulinariko, lokalne obrti in tradicionalno pripravo hrane.

 

Objava članka o strokovnem usposabljanju na spletni strani ERSU PALERMO (Ente Regionlae per il Diritto allo Studio Universitario) : https://www.ersupalermo.it/cesie-dalla-slovenia-palermo-un-workshop-presso-pizzeria-ersu-gestita-cot-ristorazione/