Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Poljska 22


AVSTRIJA 22    AVSTRIJA 23    ESTONIJA JULIJ 22  ESTONIJA OKTOBER 22     POLJSKA 22       NORVEŠKA 22    NEMČIJA 23    DISEMINACIJA


Poljska 2022

 

Inštitucija prejemnica: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego in Samostrzel

Področje usposabljanja: biotehniško

Termin usposabljanja: 18. 9. – 29. 9.  2022

Dijaki: Domen Arko, Ana Bahar, Vida Bukovnik, Neli Dacar, Beti Filipič, Hana Terezija Hlede, Urška Hojkar, Katja Janša, Zala Jelenc, Karlo Jemc, Tina Kavalar, Manca Lepoša, Taja Lesjak, Maša Likozar, Uroš Milunić, Eva Miže, Matej Peternelj, Hana Pivk, Larisa Režen, Maja Rupar, Jerca Selak, Matej Skoko, Nejc Skumavec, Vito Sporn, Ajda Štefelin, Luka Šubic, Barbara Valter, Jerneja Založnik, Meta Zorko

Učitelji spremljevalci: Rok Nemanič (18. 9. - 29. 9. 2022), Mojca Logar (18. 9. - 24. 9. 2022), Jera Oražem (23. 9. – 29. 9. 2022)
18.9. in 19.9.2022 Nedelja in Ponedeljek 1. in 2. dan

V nedeljo, 18.9.2022, smo se ob 21h odpravili na pot iz šole na Poljsko. Šli smo proti Mariboru, čez Avstrijo in Češko. Na poti smo se zabavali s filmi, pogovori in spanjem. Komaj smo čakali na postanek, da se malo raztegnemo in bolje spoznamo.  Ko smo prispeli na Poljsko smo se spoznali z okolico, pojedli kosilo in se razvrstili v sobe. Ker je bilo muhasto deževno vreme, smo imeli prosto popoldne. Prepisovali smo novo snov iz šole, igrali družabne in peli. Čisto malo smo pokukali tudi na televizijo, kjer je bil ravno pogreb angleške kraljice Elizabete. Res veličastno.

Po večerji smo imeli pevske vaje. Vadili smo poljsko ljudsko pesem Bistra vwoda. Jutri naj bi jo peli v glasbenem studio. Potem smo ponovili še Pastirče mlado in nekaj drugih pesmi. Se že veselimo jutrišnjega dne.

 

20. 9. 2022 - Torek - 3. dan

Po zajtrku smo se odpeljali na šolo Zespol Szkol Centrum Ksztalcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa, kjer smo se prek zabavnih skupnih iger spoznali s Poljaki.  Preko zanimivih delavnic so nam predstavili vse programe na šoli (veterinarski tehnik, kmetijski tehnik, hortikulturni tehnik). Videli smo lahko kako živalim jemljejo kri, ultrazvoka na živalih, terapije z živalmi, do prepoznavanja slabih rastlin in hroščev, merjenja različnih dejavnikov, ki lahko poslabšajo samo kmetovanje, prepoznavanje najugodnejše prsti itd. Za konec pa smo lahko lastno ustvarjalnost pokazali pri izdelavi kartic, okrašenih s posušenimi rožami, trakovi in mahom.
Po obisku šole smo se v hotelu okrepčali in nadaljevali svojo raziskovanje na ranču alpak, kjer smo poleg samih puhastih alpak lahko videli tudi pave, japonske svilene kokoši in fazane. Ker celotna izmenjava delno temelji tudi na petju, smo obiskali tudi zbor Akatyst in z njimi zapeli poljsko pastirsko pesem Bystra woda. Bilo je zelo zabavno, na koncu so nas naučili tudi plesati. 
21. 9. 2022 - Sreda - 4.dan

Danes smo naše strokovno usposabljanje začeli v Žurawiji, kjer smo si ogledali proizvodnjo prehrane za konje. Pripravljajo mešanice najrazličnejše krme za konje, predvsem športne konje. Imajo majhen laboratorij in polnilnico krme, kjer je najbolj priljubljena krma za konje műsli, lucerna, različni briketi, vitamini in minerali. Lastnik je pred leti pričel s farmo gosi. Njegova hčerka se ukvarja s športnim jahanjem in tako so se preusmerili v tovrstno nutricistično proizvodnjo. V bližnjem Turzynu imajo hlev za vzrejo tekmovalnih konj, manežo za preskakovanje ovir, pokrito manežo za dresurno jahanje, vse kar potrebuje sodobno športno jahanje. Konjem nudijo vso potrebno podporo, od krme, udobnih boksev, masaže, infra saune. Na posestvu je tudi muzej lova, kjer so predstavili tukajšnjo divjad in vlogo ter pomen lova in lovcev v naravnem okolju. Ranč je obnovljen v pruskem stilu in je primer izjemno uspešnega športnega jahanja na Poljskem. Popoldne smo se odpravili do pristanišča na reki Noteć, kjer nas je prijazna ekipa z ladjico popeljala po reki. Naši gostitelji so zelo prijazni in ustrežljivi.


22.09.2022 - Četrtek - 5. dan

V sredo 22. 9. 2022 smo se po zajtrku z avtobusom odpravili v Osiek nad Notecią, kjer smo si ogledali  muzej na prostem (Muzeum Okręgowe w Pile). Pokazali so nam način življenja, ki so ga včasih imeli na Poljskem, strukturo in izgled njihovih hiš, staro šolo, mline na veter v katerih so tudi razstavljeni deli, gasilsko opremo, različne kočije in različne pripomočke za obdelovanje zemlje. Domačinka nam je pokazala, kako so včasih sami naredili maslo, kar smo lahko poizkusili tudi mi. Celoten muzej je bil zelo zanimiv. Po ogledu muzeja so nam dijaki poljske šole naredili tudi okusno malico. Na žaru so nam spekli klobase, zraven pa smo lahko jedli tudi maslo, ki smo ga malo prej sveže pripravili. Bilo je zelo okusno. Po malici smo se z polnimi želodci odpravili na pohod na Dębowo Góro. V celoti smo hodili približno 2 uri. Pot je bila zelo lepa in mirna. Hodili smo po gozdni poti, večino po ravnini, malo pa smo se tudi povzpeli. To je najvišji hrib tega okrožja, visok 190 metov. Je zelo lep in strnjen gozd, v katerem domujejo celo volkovi. Ti se približujejo hišam, in napadajo domače pse, ovce in krave. Volk je zaščiten, ljudje ki utrpijo škodo, pa se nad njim pritožujejo. Jutri si bomo ogledali kmetijski sejem.

23. 9. 2022 - Petek - 6. dan

Zjutraj smo se odpravili na Agro sejem, do koder je bilo približno dve uri vožnje. Že ob vhodu si lahko opazil traktorje in druge kmetijske stroje. Na sejmu smo lahko opazovali različne traktorje  od John Deera, New Holanda, Case, do Fendta in drugih blagovnih znamk. Veliko je bilo predstavitev prikolic in drugih priključkov kot so balirke, plugi, brane, sejalnice in škropilniki. Če pa si si želel, si lahko tudi poletel z helikopterjem in si sejem ogledal od zgoraj. Seveda ne smemo pozabiti različnih stojnic s predstavitvijo različnih sorodnih podjetij, srečolov, predavanja, predvajanja filmov. Ogledali smo si kar nekaj stojnic in se udeležili nekaj zanimivih, a kratkih predstavitev. Celoten sejem je bil zelo zanimiv. Večina dijakov še nikoli ni obiskala tako velikega sejma. Postavljen je bil na športnem letališču. Za konec je sledila enako dolga pot nazaj do hotela. Zvečer smo imeli še skupni pevski in družabni večer, kjer smo peli različne pesmi, in se hkrati družili. Tako je bil za nami še en uspešen dan.

24. 9. 2022 - Sobota - 7. dan

V soboto smo se odpravili na celodnevno ekskurzijo v mesto Bydgoszcz, ki je osmo največje mesto na Poljskem. Najprej smo se sprehodili do muzeja mila. Tam je vsak od nas naredil svoje unikatno milo. Lahko smo izbirali barvo, dišavo ter dodatke. Po končani izdelavi smo si ogledali še muzej, kjer nam je vodička povedala nekaj zelo zanimivih informacij o osebni higieni skozi zgodovino – v ženskih lasuljah si lahko našel mišelovke, med nogami pa so nosile tudi kos surovega mesa, da so zakrile svoj neprijeten vonj.

Po končani predstavitvi smo odšli na voden ogled mesta. Vodička nam je pokazala značilne stavbe, povedala nam je nekaj o zgodovini mesta, ogledali smo si tudi reko Brda, ki teče skozi središče mesta. Sledilo je kosilo v moderni restavraciji.

Potem smo se z avtobusom odpravili na ogled živalskega vrta. Videli smo lahko različne vrste opic, fazane, orle, lose, divje prašiče, risa, zebro, različne vrste plazilcev in dvoživk ter tudi morskega konjička.  Nato smo imeli še nekaj časa za obisk trgovin. V hotelu smo povečerjali ter utrujeni odšli spat.

25. 9. 2022 - Nedelja - 8. dan

Odpeljali smo se v mesto Torun, kjer smo si najprej ogledali muzej medenjakov. Izvedeli smo, katere so glavne sestavine, nato pa smo jih izdelali še sami. Pred kosilom smo se lahko prosto sprehajali po mestu in si ogledali tamkajšnje zanimivosti, kot je na primer poševni stolp (kot tisti v Pisi, le širši in nižji) ter rojstna hiša Nikolaja Kopernika. Zabavali smo se ob tem, da smo ugotavljali, ali je ob poševni steni stolpa sploh mogoče normalno stati na petah (odgovor je: ne). Za kosilo smo poskusili tradicionalno juho (boršč) in cmoke (poljsko pierogi) z različnimi polnili, ki spominjajo na slovenske žlikrofe. Zadnja zanimivost dneva je bil ogled planetarija, nato pa smo se odpravili nazaj v hotel.

26. 9. 2022 - Ponedeljek - 9. dan

Po zajtrku smo se odpravili na šolo Samostrzel in odigrali prijateljsko tekmo v odbojki s poljskimi učenci. Zaradi glasnega spodbujanja naših dijakov nam je šlo odlično, vendar so imeli Poljaki prednost domačega terena, zato smo obe tekmi izgubili. To nas ni preveč potrlo in smo nadaljevali še s plesom. Po kosilu smo se odpravili na ogled dveh kmetij. Na kmetiji s 550 glavami živine smo si ogledali molžo krav in se navduševali nad telički. Nazadnje smo si ogledali še farmo s 600 merino ovcami, ki jih večinoma prodajajo, saj se jim prodaja volne ne izplača.

27. 9. 2022 - Torek - 10. dan

Zgodaj zjutraj smo se odpravili v Agrocenter. Tam se ukvarjajo z več dejavnostmi, prav vse pa so povezano z agrikulturo. V laboratorijih testirajo semena ter prst, izvajajo eksperimente, kako rastejo rastline v različnih pogojih, proizvajajo gnojila s srebrovimi in bakrovimi nanodelci, izdelujejo poljedelske priključke za traktorje, imajo pa tudi svojo proizvodnjo vina. V vinarni smo lahko poskusili tudi en teden star grozdni sok, ki je že pričel fermentirati.

Popoldne nas je v hotelu obiskala novinarka z lokalnega radia. Zapeli smo ji poljsko ljudsko pesem in Tisti ljudje Rudija Bučarja. Nad nami je bila tako navdušena, da smo ji morali zapeti večkrat, na koncu pa je z nami še zaplesala.

28. 9. 2022 - Torek - 11. dan

Zadnji dan smo obiskali šolo v Zamośću. Ob slikah in videih smo poljskim dijakom in profesorjem predstavili svoje dogodivščine preteklih 10 dni. Sledila je slavnostna podelitev certifikatov in pogostitev s torto. Poslovili smo se od novih prijateljev in se podali na pot proti domu.