Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Hrvaška 2018


O PROJEKTU     HRVAŠKA '18      FRANCIJA '18     NORVEŠKA '17    NORVEŠKA '16      NEMČIJA '17     NEMČIJA '16    ESTONIJA '17      AVSTRIJA '17        FRANCIJA '17


V mesecu aprilu 2018 se bo skupina petih dijakov hortikulturne smeri,v spremstvu učitelja Toma Romška,  udeležila mobilnost na srednji šoli Arboretum Opeka.

Inštitucija prejemnica: Srednja škola "Arboretum Opeka" Marčan, Hrvaška

Web: http://ss-arboretumopeka-marcan.skole.hr/skola

Področje usposabljanja: hortikultura (cvetličar, vrtnar)

Termin usposabljanja: 3. 4. – 13. 4.  2018

Učitelj spremljevalec: Tomo Romšek

Dijaki: Pika Artač, Katja Ravnikar, Jakob Ribnikar, Martin Čemažar, Martin JelencDIJAŠKI BLOG


PUD HRVAŠKA-VARAŽDIN 12.4 2018

Današnje delo je za dekleta potekalo enako kot včeraj. Najprej sta obrezali rastlino nato jih položile in razvrstile po vrstah. Za fantje pa  drugače, saj so pomagali pri košnji zelenice okoli rastlinjakov in šole. Na koncu pa smo raziskovali šolo in okolico šole. Popoldne pa smo si krajšali čas z raziskovanjem stranskih ulic po mestu.


PUD HRVAŠKA-VARAŽDIN 11.4 2018

Današnje delo je potekalo na srednji šoli v Opeki. Delo je bilo skupinsko. V drevesnici smo pregledali, obrezali, pospravili ter razvrstili po vrsti. V gredah smo morali po velikosti in po širini lončka in rastline razvrstiti v vrste . Budleje poznamo več vrst. Zato smo morali jih razvrstiti po določenih skupinah ter tako tudi Medvejke. Nato pa smo še Hortenzije obrezali. Kitajski brin smo nezdrave veje odstranili z vrtnarskimi škarjami. Nato pa smo lepo pospravili za sabo kakor se spodobi.


PUD HRVAŠKA-VARAŽDIN 10.4.2018

s kombijem smo se odpeljali na srednjo šolo v Opeki. Tam smo se preoblekli v delovna oblačila in se s kombijem odpeljali k stranki. Zasadili smo drevored javorjev (rdeči in krimson king). Na poti domov smo se ustavili še v drevesnici Šincek, kjer smo si ogledali strojni izkop drevnin.


PUD HRVAŠKA-VARAŽDIN 9.4.2018

Ko smo prišli na delovno mesto smo skupaj začeli s praznjenjem rastlinjaka. Praznili smo lončke z mačehami. Mačehe brez lončka smo metali na traktorsko prikolico. Potem pa je Katja pomagala pri nalaganju fuksij in surfinij za sejem, ki se ga bodo udeležili. Popoldne smo še zadnjič delali na sadilnem stroju. Sadili smo petunije. Po končanem delu smo se še poslovili in si izmenjali kontakte.


PUD HRVAŠKA-VARAŽDIN 8.4.2018

Tudi danes smo dlje spali. Takoj po zajtrku smo se z našim kombijem odpeljali proti gradu Trakoščan. Ogledali smo si ga, v katerem je velika muzejska zbirka. Potem pa smo šli še na uro in pol dolg sprehod okoli jezera v bližini grada. Na poti domov smo šli še na kavo v Zaporniško restavracijo, kjer kuhajo in strežejo zaporniki z manjšimi prekrški. Popoldne smo si spočili, fantje pa so igrali košarko.


PUD HRVAŠKA-VARAŽDIN 7.4.2018

Zjutraj smo lahko malo dlje spali, ker smo bili šele ob 10-ih dogovorjeni s Pavlo, ki nas je vodila skozi stari del Varaždina, grad in muzej žuželk. Z glavnega trga smo se sprehodili do Starega grada, v njem je mestni muzej. Potem smo šli v galerijo, kjer so razstavljene slike, pri katerih se nam zbudi domišljija. Na koncu pa smo šli že v muzej žuželk. Popoldne smo si krajšali s filmom in košarko.


PUD HRVAŠKA-VARAŽDIN 6.4.2018  

Okoli osme ure zjutraj smo v vrtnariji pričeli delati. Skupaj smo bili za sadilnim strojem, kjer smo sadili bršljanke. Bršljanke so bile rdeče-belo stebelna in navadne bršljanke. Stroj je napolnil lončke z zemljo in vanjo naredil luknjo. Ročno pa dajali bršljanke v zemljo in paziti je bilo treba na srček rastline. Nato pa smo kljukice pripenjali na lonec. Obešanke pa smo nato obešali v rastlinjake na nad mizo. V vsak lonec smo dali tri kapalke, ki samostojno zalivajo.


PUD HRVAŠKA-VARAŽDIN 5.4.2018

Po zajtrku smo se spet odpeljali v vrtnarijo. Tam nas je že čakalo delo. Martin in Jakob sta potikala sivko, potem priskočila na pomoč ostalim, ki so na stroju za polnjenje lončkov sadili pelargonije. Pri kosilu so nam ponudili tudi sladico, katero je spekla naša prijateljica Baka.  Z delom smo končali ob 16ih.


PUD HRVAŠKA- VARAŽDIN 4.4.2018

POTEK DELA

Po zajtrku smo se spet odpeljali v vrtnarijo. Tam nas je že čakalo delo. Dekleti sva pikirali sejančke žametnice (4096 sejančkov) in pomagali pri prenosu nekaj sadik begonij. Fantje pa so rezali potaknjence sivke in čistili trajnice. Pri kosilu so nam ponudili tudi sladico, ki je značilna za to območje. Ob 16.00 smo končali z delom. Čas v študentskem domu smo si krajšali z igranjem namiznega nogometa in košarke.


PUD HRVAŠKA- VARAŽDIN 3.4.2018

Zgodaj zjutraj, že ob 5-ih smo se zbrali pred šolo. S kombijem odpravili proti Varaždinu. Po 3 ure dolgi poti smo prispeli do šole Arburetum Opeka. Ogledali smo si njeno okolico. Potem smo se odpeljali do vrtnarije Krklec. Ogledali smo si jo in spoznali zaposlene. Potem smo se lotili dela. Dekleti sva pikirali potaknjence bakope in vodenke. Fantje pa so razvrščali platoje z rastlinami po rastllinjakih. Z delom smo končali ob 16.00. nato smo poiskali Študentski dom in se namestili.