Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Avstrija 2017


O PROJEKTU     HRVAŠKA '18      FRANCIJA '18     NORVEŠKA '17    NORVEŠKA '16      NEMČIJA '17     NEMČIJA '16    ESTONIJA '17      AVSTRIJA '17        FRANCIJA '17



DELO NA PLANINI

Biosphere park Nockberge VIDEO

9. DAN – 13. 6. 2017

Zbudili smo se v prelepo sončno jutro in si pripravili slasten zajtrk. Kmalu za tem je prišel je nadzornik parka Heinz in skupaj smo se odpeljali kilometer daleč, kjer smo začeli današnjo pot. Plan je bil, da uredimo vodne kanale do vrha Konegstuhla. Nekaj nas je s krampom in motiko naredilo kanale, nekateri smo z grabljami poravnali zemljo, drugi pa smo jo z lopato utrdili. Med potjo smo pri jezeru imeli kratek odmor in prav tako na vrhu, kjer smo imeli kosilo. Pot nazaj smo malo podaljšali, ko pa smo prispeli do dna, nas je v koči čakal ledeni čaj in jabolčni zavitek. Vrnili smo se do naše koče in imeli prosti čas. Po njem smo ob tabornem ognju pekli hrenovke in jedli krompirčka. Po odlični večerji nas je čakalo še projektno delo.

Zapisali:Katja in Valerija


DELO NA PLANINI

8. DAN – 12. 6. 2017

Zjutraj nas je pričakalo prijetno presenečenje, saj so nam fantje pripravili zajtrk, pred tem pa so bili že na bližnjem hribu kjer so poslikali sončni vzhod. Pripravili so nam puding in pogreli mleko za kosmiče ter nam postreli narezek.

Na delo smo se odpravili na planino, na kateri smo bili že v soboto postavljali ograje. Danes smo posekali drevesa, odstranili veje, jih pometali na kup ter jih pokurili. To je trajalo vse skupaj pet ur, s tem da sta nam lastnik posestva in njegova žena vmes še postregla narezek in nam prinesla pijačo.

Ko smo delo uspešno opravili, smo se s kombiji odpravili nazaj do koče Heiligenbachhotte, kjer smo se nekateri igrali družabne igre, drugi pa so pripravljali večerjo. Ko smo odlično pripravljeno rižoto pojedli,  smo skupaj pomili, pospravili in odšli na kratek počitek, preden smo pričeli s pisanjem dnevnikov in poročila.

 Zapisali: Monika in Janja


OBISK ČEBELARJA IN ADRENALINSKEGA PARKA TER SELITEV NA HEILIGENBACHHUTTE

7. DAN – 11. 6. 2017

Danes smo lahko spali malo dlje. Po zajtrku smo se peš odpravili na pol urni pohod do čebelarja. Ta nam je tam predstavil razvoj čebele, matice in trota. Povedal je tudi malo o zgodovini čebelarjenja, v katero je vključen tudi Slovenec Anton Janša. Po predavanju smo si ogledali panje in poiskali matico. Nato smo odšli v njegovo čebelarsko sobo, kjer smo odpirali satje in iz njega točili med. Tam smo bili deležni tudi degustacije medu, salame, sira in drugih domačih izdelkov. Nato smo zunaj še malo pokramljali in odšli nazaj v dolino na kosilo. Po kosilu se bomo odpravili na adrenalinski park in nato na Heiligenbachhutte, kjer ne bo signala in interneta, zato se javimo takoj, ko bo mogoče.

 

Javljamo se iz koče… na drva smo zakurili peč in spekli goro palačink, sedaj pa igramo na kitaro in pojemo. Še pol ure, pa bo treba prižgati sveče… nato pa ven v gozd na nočno igro z lučkami. Potem pa hitro spat, ker gremo zjutraj na opazovalnico gledat gamse. Lepo nam je in smo veseli, da smo tukaj.

Zapisal: Jure Ausec, mentor dijakom na usposabljanju


DELO NA PLANINI

6. DAN – 10. 6. 2017

Po prijetnem počitku smo se zbudili v nekoliko oblačno jutro. Po zajtrku smo se skupaj s kmetom odpravili na planino. Današnji plan je bil, da bi do 16. ure popravili in zamenjali ograjo na kmetovem ozemlju. Najprej smo na določenem mestu iztaknili žico in jo nato zamenjali, ter prav tako popravili zastarele kole. Nato smo se pred kosilom malo odpočili in nato nadaljevali z delom - popravki pri ograji. Kosilo nas je čakalo v kmetovi koči na planini. Ko smo se dobro najedli, smo se odpravili nazaj na delo. Po čisto končanem delu smo se nekoliko utrujeni odpeljali nazaj v dolino, kjer smo na odlagališču odložili odpadno žico, nato pa se vrnili v gostišče na večerjo. Dan se je tako končal z večerjo in pisanjem poročila.

Zapisali Tajda in Maja

Današnji dan je bil kljub napornemu delu na planini poln doživetij – nekateri smo prvič uporabljali macolo, drugi prvič zabijali žeblje, skoraj vsi pa smo prvič postavljali ograjo. Peljali smo se lahko s terenskim vozilom kar po travi, se naučili nekaj novih nemških besed, tudi neuradnih, torej skovank med nemščino, angleščino in slovenščino – to je jezik, ki ga največkrat uporabljamo za sporazumevanje. Presenetila nas je prijaznost domačinov, saj so nas sprejeli na kosilo kar v svojo kočo in nam ponudili tradicionalno hrano in pijačo v neomejenih količinah (vključno s sladico), božali smo lahko njihovega psa, se peljali z njihovim vozilom… Naše delo so pohvalili, mi pa moramo pohvaliti njih – ne le za dobro kosilo, temveč tudi za vestno ločevanje, saj smo na planini pobrali vso odpadno žico in druge smeti ter jih odpeljali na zbirno mesto v koše za ločeno zbiranje odpadkov. Presenetilo nas je, kako urejene in žive so planine. Srečali smo več kmetov, ki so urejevali ograje in preprečevali zaraščanje z odstranjevanjem grmičevja, pašniki pa so segali vse naokrog, do kamor nam je seglo oko.

Kljub zaščiti nas je nekoliko opeklo gor(s)ko sonce, kar je dokaz, da se človek tudi pri dobro poznanih stvareh vedno lahko naučimo še česa novega.

Zapisal: Jure Ausec, mentor dijakom na usposabljanju


PREDSTAVITEV ŠOLE NA TRŽNICI

5. DAN – 9. 6. 2017

Zjutraj smo se po zajtrku odpeljali na ogled šole Litzlhof, kjer smo si ogledali šolo in celotno posestvo. Videli smo govedo, konje in pujse. Po ogledu smo si v šolski jedilnici ogledali kratek predstavitveni film, v katerem so nam prikazali pokrajino Litzlhof. Po končanem filmu smo ostali še na kosilu, potem pa smo se odpravili do jezera Millstätter See v katerem sta se dva dijaka tudi okopala.

Po zabavnem ogledu jezera smo odšli do zelo lepo urejene sirarne. Tam so nam prikazali pridelavo sira in nam pripravili tudi degustacijo.

Po okusni degustaciji smo obiskali tržnico, kjer smo predstavili našo šolo. Mimoidočim smo ponudili izdelke, ki so jih pridelali naši učenci. Pripravili smo piškote, sir in grisine. Po predstavitvi smo se odpravili nazaj v gostišče, kjer smo pričakali profesorja Jureta in skupaj z njim preživeli večer.

Zapisali Andreja in Pia


V DRUŽBI DIJAKOV LITZLHOFA

4. DAN - 8. 6. 2017

Zbudili smo se  v prelepo sončno jutro. Po obilnem zajtrku smo vse skupine nadaljevale z delom prejšnjega dne. Za začetek smo se odpeljali dokončat ograjo z žico, ki smo jo pritrdili z vezicami. S skupino dijakov, s katerimi smo se odlično ujeli,  smo nadaljevali z izdelavo lesenih korit za napajanje živine z vodo. Sledilo je kosilo, po njem pa delo. Odpeljali smo se do hleva in ga očistili, ter si ogledali razgled na naše Julijske Alpe. Vrnili smo se do koče Litzlhof Alm, spakirali in jo pospravili. Vrnili smo se v dolino, kjer smo imeli prosti čas namenjen počitku in pisanju poročila. Ko smo se dobro nasitili večerje, smo si očistili zobke ter skočili v postelje. J

V družbi vrstnikov iz Avstrije smo se dobro počutili, zato se že veselimo jutrišnjega dne, ko se bomo spet videli. J

Zapisali Katja in Valerija 


DAN NA PLANINI LITZLHOF ALM

3. DAN – 7. 6. 2017

Zbudili smo se zgodaj zjutraj, da smo pravočasno prišli na zajtrk in se s kombijem peljali do koče Litzlhof Alm. Tam smo pričakali učence in nekaj učenk kmetijske šole Litzlhof, ki so do koče prispeli z avtobusom. Takoj po prihodu smo svoje stvari znosili v našo novo sobo in se kasneje razdelili v 6 skupin, po 2 učenca iz BC Naklo na skupino.

Najina skupina je sprva izdelala lesena korita za vodo, za tem smo sekali drevesa. Po kosilu smo se lotili izdelovanja lesenih obročev za ograjo in kasneje seveda tudi ograje same.  Po krajšem počitku smo se odpravili na krajši pohod do koče Alexanderhὓtte. Tam smo ostali kar nekaj časa saj nas je na žalost dohitela sodra. V vmesnem času pa smo si ogledali tudi muzej sira.  Ko je sodra vsaj malo ponehala smo se odpravili nazaj do koče, na žalost pa se je vreme vmes ponovno začelo znašati nad nami in prisiljeni smo bili narediti vmesni postanek v koči, ki je bila ravno na poti.  Ko je sodra spet pojenjala in se je popestril veter,  smo se vestni učenci BC Naklo odpravili  na pot do naše koče. Tja smo prispeli prvi, zato smo morali počakati gospodarico, da nam je kočo odklenila. Ko smo se končno spočili, smo odšli na večerjo in jedli salamo, sir in polnozrnat kruh. Kmalu za tem smo si umili zobe in se odpravili spat, saj nas je v jutru ponovno čakal naporen dan.

Zapisali Janja in Monika


DAN V MALTATALU IN GMUNDU

2. DAN - 6. 6. 2017

Program deževnega dne smo morali glede na vreme prilagoditi. Začeli smo ga z zajtrkom ob 7.30. Z vodičem g. Heinzem smo šli do slapu v dolini Malta Tal. Po cesti polni tunelov smo se pripeljali do akumulacijskega jezera na višini skoraj  2000 m. Po ogledu jeza smo šli na kratek sprehod, kjer nas je malo namočilo. Kljub mokrim čevljem smo z veseljem opazovali tunele, slapove in čudovito naravo. Kosilo smo imeli v koči Pašne skupnost Maltatal. V mestu  umetnosti Gmὓnd smo si ogledali stari grad in z njegovega stolpa celotno mesto. V muzeju glasbil Pankratius smo preizkušali eksotična glasbila in zvočne eksperimente. Profesorica nas je varno s pokvarjenim avtom pripeljala nazaj do prenočišča.

Zapisala Peter Prijatelj in Cene Hafner


PRAKTIČNO USPOSABLJANJE V BIOSFERNEM PARKU NOCKBERGE

1. DAN- 5. 6. 2017

Naše 12-dnevno bivanje na biosfernem območju  Nockberge se je začelo s predstavitvijo načrtovanega programa v centru parka v Ebene Reichenau. Nadaljevali smo v muzeju fosilov, kamnin in mineralov Mythos Edelstein Krazelbinder, kjer so nas očarali kamni. Kasneje smo si na domačiji Karlbad ogledali banje, v katerih pripravljajo kopeli iz vročih kamnov in pripravljajo zelo okusen  jelenov golaž in cmok. V Nockalmhof-u smo si pogledali kratek 3D film o samem Nockberge parku. Pozno popoldan smo prispeli v Eissentratten, kjer so nas postregli z odlično večerjo. Večer se je zaključil s poročanjem ter težko pričakovano posteljo.

Zapisali Tajda Stokuča in Maja Žiško