Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Slovenija

Izmenjava v Sloveniji


5. dan (11. 10. 2019)

Zadnji efektivni dan mobilnosti smo posvetili e-izdelavi panojev o invazivnih vrstah, ki so jih dijaki v tem tednu zaznali na terenih. Pripravili smo razstavo izdelkov nastalih v času mobilnosti.
V telovadnici se je plesalo na polko, med odmori pelo na Nino Pušlar.
Slavnostno podelitev cerifikatov smo zabeležili kot ErasmusDays dogodek na katerega smo povabili župana občine Naklo g. Megliča in ceremonijo zaključili s slastno Erasmus torto izpod rok naših slaščičarjev.

Med udeleženci so se stkale prijateljske vezi in ob zadnji skupinski fotografiji je to tudi na zunaj očitno.
"Erasmus nas združuje, povezuje in razveseljuje."
4. dan (10. 10. 2019)

Japonski dresnik je v Sloveniji praktično neobvladljiva invazivna vrsta. V slogu "If you can not beat it, eat it" smo iz korenin in listov te rastline v posebnem laboratorijskem postopku barvali bombažno tkanino za kasnejšo izdelavo manjših kosov modnih dodatkov kot npr. ovratnih rut. V delavnici On the tracks of the animals v okviru Nat2care projekta smo na terenu preizkušali metode ugotavljanja prisotnosti divjih živali - identifikacija iztrebkov, sledi, howling. V zavarovanem območju kanjona Kokre smo določali domače in tujerodne vrste rastlin, izvedli hitro analizo kakovosti vode in spoznali kamnino konglomerat. Vrbe in jelše smo prepoznali kot skupne vsem 4 državam.

Videoposnetek - howling
3. dan (9. 10. 2019)

Sončen začetek terenskega dne ob 4 srčnih možeh z razgledom na Triglav nas je motiviral za popisovanje invazivk ob kristalno čisti mrzli vodi Bohinjskega jezera. Ja, tudi ob tem biseru jih najdemo! Sprehod skozi stari del Stare fužine je goste iz Portugalske, Belgije in Švedske navduševal z vonjem po senu, s cvetočimi garklci, hišnimi imeni in predvsem zelo prijaznimi pozdravi in vprašanji domačinov. V info centru TNP smo preko predavanja zaznali problematiko invazivk na njihovem terenu, nato pa si eno od novejših metod ogledali. Kozolce v Studorju smo prepoznali kot pomembno kulturno dediščino in jih v tehniki oglje zrisali. Na Bledu nam je potapljač Rok Humerca približal invazivko Blejskega jezera - zebrasto školjko Dreissena polymorpa.

Hvala Interreg projektu Nat2care za sodelovanje!
2. dan (8. 10. 2019)

Povezali smo se z Life ARTEMIS projektom Gozdarskega inštituta Slovenije, Zavoda za varstvo narave Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije. Na inštitutu smo prisluhnili zadnjim raziskavam neposrednega in posrednega vpliva širitve invazivnih vrst na območje Slovenije in seveda vzrokom za njihovo razširjanje. Na terenu smo jih detektirali v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib z aplikacijo Invazivke. Gostom smo razkazali park Tivoli in znamenitosti mesta Ljubljane. Prestolnica nam je nudila čudovito toplo vreme ob Ljubljanici.
1. dan (7. 10. 2019)

"We feel very connected today, because we do the same sports, we listen to the same music."

"We feel very European today!" so rekli mladi fantje in dekleta a hkrati ponosno predstavljali naravno in kulturno dediščino svojih dežel.

Po uvodni metodi Ice breaking, so se dijaki že lotili problemskih vprašanj na temo invazivnih vrst v gozdovih in ugotavljali kdo je odgovoren za njihovo širitev in kdo za ukrepanje ob njihovem pojavu. Po ogledu šolskega posestva so odkrivali kulturno dediščino Kranja z lovom na rešitev.