Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Izvedene mobilnosti Erasmus+Mobilnost v Republiko Severno Makedonijo

Med 10. in 14. septembrom 2023 sta se ravnateljici obeh šol Irena Gril (Višja strokovna šola) in Andreja Ahčin (Srednja šola in gimnazija) ter Vodja MIC-a dr. Drago Papler udeležili mobilnosti v Severno Makedonijo.

Mobilnost, ki je potekala v okviru projekta Erasmus+, je bila namenjena vzpostavitvi novih sodelovanj s Fakulteto za kmetijske vede in prehrano, srednjimi šolami in delodajalci. Tako bodo v prihodnje študenti imeli več možnosti za opravljanje praktičnega izobraževanja v tujini, dijaki pa tudi možnost opravljanja praktičnega usposabljana z delom in izmenjav med šolami. Mobilnost je bila tudi priložnost za predstavitev strokovnega izobraževanja na biotehniškem področju v Sloveniji. Obiskali smo podjetja Tikveš,  Makprogres, Ema Stil ter različne turistično-gostinske kapacitete v Skopju, Kavadarcih, Kočanih, Vinici, Blatecu in Berovem.
Obisk na Poljoprivredni fakulteti - Univerza Novi Sad, Srbija

Predavatelj Višje strokovne šole, dr. Dragan Žnidarčič je se udeležil Erasmus izmenjave v Srbiji, na »Poljoprivrednom fakultetu-Univerzitet Novi Sad« (Vojvodina) med 25. in 27. 5. 2023.

Glavni namen obiska je bil izmenjava dobrih praks in inovativnih pristopov pri raziskovalnih projektih na področju hortikulture. Kolegi iz Katedre za fitomedicino so predavatelju predstavili nove, ekološko varne metode varstva rastlin, ki temeljijo na nestrupeni, naravni osnovi. Kot rešitev se zato pojavljajo biostimulatorji. V grobem kot biostimulatorje označujemo snovi ali mikroorganizme, ki jih nanašamo na rastline ali v njihovo rizosfero z namenom, da bi jih okrepili ali poživili njihov metabolizem. Naneseni biostimulatorji spodbudijo obrambno sposobnost rastlin tudi v slabših pogojih, ne da bi pri tem za seboj pustili negativne posledice. Vse več znanstvenikov in pridelovalcev tako ocenjuje uporabo omenjenih sredstev kot perspektivno metodo, uporabno tako v ekološki kot integrirani pridelavi. Z uporabo biostimulatorjev lahko uresničujemo skrb za okolje in podpiramo varno pridelavo hrane. Pomen biostimulatorjev v smislu skrbi za okolje in ekonomike pridelave tako narašča. Hkrati rastejo tudi zahteve po dokazih o tehnološko korektni pridelavi z upravičeno uporabo biostimulatorja in s pozitivnim vplivom na kakovost in količino pridelka.
V podjetju »Grow rasad« v Irigu se je predavatelj seznanil z proizvodnjo sadik vrtnin brez zemlje (hidroponski sistemi), ki v nadzorovanih pogojih poteka prek celega leta.

Prispevek o izvedeni mobilnosti z naslovom Promoting scientific research in Poreč, Croatia and Novi Sad, Serbia je objavljen v šolskem glasilu The sky is the limit, dostopen na povezavi: http://www.bc-naklo.si/srednja-sola-in-gimnazija/gimnazija/dejavnosti/krozki/angleski-krozek/
Strokovno izobraževanje v Severni Makedoniji - na Univerzi Goce Delcev, Shtip

Od 21. do 24. maja 2023 sva se ravnateljica VSŠ Irena Gril in predavateljica Melita Ana Maček udeležili strokovnega izobraževanja na Univerzi Goce Delcev Shtip v Severni Makedoniji. Univerza združuje 12 fakultet in 3 akademije. Obiskali sta tehnološko fakulteto, kjer na prvi stopnji študija izvajajo programe oblikovanje in tehnologija tekstilij in oblačil, živilska tehnologija in tehnologija materialov.

V sklopu izobraževanja sta si ogledali podjetje Makprogres in vinarstvo Imako vino.

Podjetje Makprogres je bilo ustavljeno v letu 1990 kot majhno družinsko podjetje. Danes je ena od največjih prehranskih družb na Balkanu in ključni akter v slaščičarski industriji v regiji. Večino proizvedenih izdelkov izvažajo v države Balkana, Evropske unije, Bližnjega vzhoda, Afrike, v Avstralijo, Kanado in ZDA.  Imajo okrog 750 zaposlenih. Konkurenčno prednost jim zagotavljajo certifikati IFS, ISO9001:2008, HALAL. V letu 2003 so bili prvo podjetje v Makedoniji z implementiranim HACCP-sistemom. Vse surovine in končni izdelki podjetja Makprogres so pod rednim nadzorom certificiranih laboratorijev in tudi lastnega laboratorija. Cilj podjetja Makprogres je visoka kakovost izdelka ob sprejemljivi ceni. V sklopu podjetja imajo laboratorij za razvoj, kjer zaposlene nenehno spodbujajo k razvoju novih receptur ob uporabi sodobnih metod tehnologije. Proizvajajo širok izbor slaščic z različnimi nadevi (rezine, torte, štruklji, piškoti itd.), ki so znane pod imenom Vincinni in Vincinni finest. Njihove priznane blagovne znamke so poleg Vincinni še Armonia, Sončeva dolina, Fantasia, Natura, Donia. Proizvajajo tudi izdelke za privatne blagovne znamke. Njihove proizvode lahko dobimo v različnih trgovskih verigah, med drugim v Lidlu, Sparu, Hofru, Eurospinu, Tušu in Mercatorju. Nedavno so ustanovili akademijo Vincinni, namenjeno programom usposabljanja za nadgradnjo tehničnih spretnosti zaposlenih, uvajanju novega osebja in izobraževanju iz vsebin poslovanja. Podjetje je dober primer sodelovanja z univerzo Goce Delcev.

Naslednji dan sta obiskali podjetje Imako vino. Vinarstvo v Makedoniji ima zaradi ugodnega podnebja in tal več kot 3.000-letno tradicijo. Vinska klet Imako vino ima za zagotavljanje visoke kakovosti grozdja v lasti nekaj lastnih vinogradov in tudi partnerskih vinogradov v vinorodnem območju Povardarie. Vinska klet je bila ustanovljena leta 2002, s ciljem nadaljevati družinsko tracijo predelave vina. Danes je postala ena največjih vinskih kleti v Makedoniji, z letno proizvodnjo nad 10 milijonov litrov vina. Vinska klet uporablja sodobne tehnike predelave, ki omogoča izboljšave v različnih fazah predelave (kontinuirna flotacija, filtracija, hladna stabilizacija ipd.). K ustvarjanju edinstvenih vin prispevajo strokovni tim zaposlenih. Velik poudarek dajejo nazoru kakovosti v njihovih laboratorijih. Imajo standard ISO22000:2005. 
 

Prispevek o izvedeni mobilnosti je objavljen v strokovni reviji Moje podeželje - Erasmus+ strokovno usposabljanje v Makedoniji
Še en prispevek o mobilnosti z naslovom The friendly people, delicious cakes and lovely wines of Macedonia je objavljen v šolskem glasilu The sky is the limit - dostopen na povezavi: http://www.bc-naklo.si/srednja-sola-in-gimnazija/gimnazija/dejavnosti/krozki/angleski-krozek/
Mobilnost na Hrvaškem - obisk Veleučilišča v Križevcih in podjetja Podravka

Vodstvo in predavatelji višje strokovne šole BC Naklo smo se 15. in 16. maja 2023 udeležili mobilnosti na Hrvaškem. Obiskali smo Visoko gospodarsko učilišče v Križevcih, ki se po novem imenuje Veleučilišče v Križevcih. Veleučilišče je javni in samostojni visokošolski zavod, ki izobražuje v programih Poljedelstvo in Management v poljedelstvu na dodiplomski in podiplomski stopnji. Sestali smo se z dekanjo, dr. Marcelo Andreata-Koren, ki nam je predstavila šolo, programe, domače in mednarodno sodelovanje v projektih. Uvajajo tudi nov, dvoletni program, zaradi česar se želi šola tudi v prihodnje povezati z Višjo strokovno šolo BC Naklo. Poleg povezovanja na ravni študijskih programov, smo se dogovarjali tudi o možnostih izmenjav študentov v okviru programa Erasmus+. Ogledali smo si posestvo šole, goveji hlev, rastlinjake, semensko banko, mlekarno, labolatorije ter se seznanili z izvajanjem praktičnega izobraževanja študentov.

Drugi dan mobilnosti smo imeli priložnost obiskati podjetje Podravka v Koprivnici. Zgodovina podjetja sega v leto 1934, ko sta brata Wolf v Koprivnici ustanovila delavnico za predelavo sadja, ki je 13 let kasneje dobila ime Podravka. Danes je Podravka eno vodilnih podjetij v JV, srednji in V Evropi. Izdelke prodajajo v več kot 50 državah po vsem svetu. Pod okrilje podjetja spadajo številne poznane in priljubljene blagovne znamke kot so Vegeta, Dolcela, Lino, Fant, Eva, Podravka, Žito, Zlato polje in druge. Po krajši predstavitvi podjetja in njegovega delovanja, smo si imeli priložnost ogledati proizvodnjo njihove vodilne znamke Vegete in pa podravkinih juh. Prepričali smo se o sodobnosti tehnoloških procesov in znanju, vloženemu v zagotavljanje visokokakovostnih izdelkov. Obiskali smo tudi muzej prehrane Podravka, ki je edinstven primer predstavitve procesa industrijske proizvodnje in eden redkih primerov "muzejev podjetij" na Hrvaškem.

Poročilo o izvedeni mobilnosti

Prispevek o izvedeni mobilnosti je je objvljen v strokovni reviji Moje podeželje - Kaj imata skupnega Veleučilišče v Križevcih in Podravka?
Prispevek o mobilnosti z naslovom Who doesn't remember Podravka? Establishing bonds with the industry and planning future cooperation with our Croatian partners je objavljen tudi v šolskem glasilu The sky is the limit, dostopen na povezavi: http://www.bc-naklo.si/srednja-sola-in-gimnazija/gimnazija/dejavnosti/krozki/angleski-krozek/
Gostili smo predavatelja, dr. Bojana Matijevića iz Univerze v Karlovcu, Hrvaška

V tednu od 8. do 12. maja 2023 smo na VSŠ BC Naklo gostili dr. Bojana Matijevića iz univerze v Karlovcu, ki je študentom programa Živilstva in prehrane ter Upravljanje podeželja in krajine predstavil svoje bogate izkušnje s predelave mleka in mikrobiologije. Še posebej je izpostavil področje avtomatizacije in alternativne metode predelave mleka.  Študenti so se pri praktičnem delu posvetili mikrobnim kulturam in propagaciji kvasa.

Predavatelj dr. Matijević se je izmenjave udeležil v okviru Erasmus+ listine Univerze v Karlovcu. 
Gostili smo predavatelja, g. Štefana Domeja iz Avstrijske Koroške

5. maja 2023 je v okviru programa Erasmus+ na Višji strokovni šoli potekalo predavanje gostujočega predavatelja g. Štefana Domeja o Sonaravnem načinu reje prašičev vključno z novimi tehnologijami iz tega področja in primeri dobre prakse. 

G. Štefan Domej je kmet in kmetijski zastopnik slovenskih kmetov na avstrijskem Koroškem, občinski svetnik v Pliberku, doma v Rinkolah. Je predsednik Zadruge Market Pliberk s petimi poslovalnicami na Južnem Koroškem. Njegova Kmetija pri Zgoncu je usmerjena v prašičerejo in poljedelstvo. 

Foto: Štefan Domej, Tina Košir
Izmenjava dobrih praks in inovativnih pristopov v Institutu za poljuprivredu in turizam Poreč, Hrvaška

Predavatelj, dr. Dragan Žnidarčič, se je v aprilu 2023 v okviru projekta Erasmus+ udeležil izmenjave na Hrvaškem, na »Institutu za poljoprivredu i turizam« iz Poreča.

Glavni namen obiska Inštituta je bil izmenjava dobrih praks in inovativnih pristopov pri raziskovalnih projektih na področju kmetijstva.

Seznanil se je s problematiko invazivnih vrst rastlin, ki grozijo biotski raznovrstnosti. Tujerodne vrste lahko postanejo invazivne in zatrejo domorodne vrste in povzročijo veliko gospodarsko škodo. Ker pa se je danes zelo težko izogniti vnosu in širjenju tujerodnih vrst ter s tem nenehnim spremembam v ekosistemu, je pred nami zahtevna naloga doseganja in ohranjanja ravnovesja v t.i. »novi ekosistemi«. Ker pa se invazivne vrste relativno hitro in enostavno razmnožujejo, so na voljo v velikih količinah in predstavljajo odličen in lahko dostopen »biomaterial« za nadaljnje raziskave. Tako se odpirajo možnostih njihove uporabe kot vira dragocenih bioaktivnih fitokemikalij in močnih antioksidantov, z možnostjo uporabe v farmaciji.

Na Inštitutu so predavatelju predstavili tudi nekatera najnovejša dognanja s področja preciznega kmetijstva. Za to, da bomo uspešno uvedli nove tehnike in tehnologijo v slovensko kmetijstvo bo potrebno vložiti precej več namenskih sredstev in posodobiti celo verigo znanja od osnovnošolskih programov naprej. Še posebej se bomo tej problematiki morali posvetiti na srednje in višješolskem programu v BC Naklo, narediti praktični pouk vabljiv, interdisciplinaren in mu dodati sodobne vsebine strojništva, računalništva, mehatronike in robotizacije.

Prispevek o izvedeni mobilnosti je objavljen v šolskem glasilu The sky is the limit, dostopen na povezavi: http://www.bc-naklo.si/srednja-sola-in-gimnazija/gimnazija/dejavnosti/krozki/angleski-krozek/
Mobilnost v Belgiji - izvedba predavanja in delavnice za študente univerze VIVES

Konec marca 2023 sta se ravnateljica višje strokovne šole, Irena Gril in predavateljica, Tatjana Šubic, udeležili mobilnosti v Belgiji.

V okviru mednarodnega tedna Tour'n Tasting v organizaciji univerze VIVES University of Applied Sciences sta izvedli predavanja in delavnico izdelave jogurta in mascarponeja ter delavnico senzorične analize izdelkov za študente. V mednarodnem tednu so se sicer zvrstila številna predavanja in delavnice predavateljev iz osmih držav ter predstavitve inštitucij ter podjetij. Ogledali so si prostore univerzitetnega kampusa Bruges, kjer sodobno opremljene predavalnice za kulinariko in zdravstveni turizem omogočajo pridobivanje praktičnih znanj in izkušenj. V času študija dajejo velik poudarek pridobivanju praktičnih znanj tako na sami univerzi kot tudi v podjetjih. Tudi organizacija mednarodnega tedna je bila poverjena študentom, kjer so študenti v mednarodnem vzdušju lahko sklenili nova poznanstva, spoznali partnerske šole in gradili tudi svoje poslovne mreže. Ogledali smo si tudi njihovo bogato zbirko namiznih iger, ki je trenutno najobsežnejša v svetovnem merilu in je kot del univerzitetne knjižnice namenjena izposoji tudi zunanjim članom. Ker Belgija slovi kot dežela mojstrov čokolade, sta si ravnateljica in predavateljica ogledali tudi muzej čokolade Choco Story, kjer je z avdiovodnikom na zanimiv način prikazana zgodovina kakava in čokolade ter tehnološki razvoj proizvodnje čokolade, možen pa je tudi ogled demonstracije izdelave belgijskih pralinejev.

Prispevek o izvedeni mobilnosti je objavljen v strokovni reviji Moje podeželje - Erasmus+ Gostujoča predavanja in usposabljanje v Brugesu.
Prispevek o mobilnosti z naslovom Vives 2023: An international week in Belgium je objavljen tudi v šolskem glasilu The sky is the limit, dostopen na povezavi: http://www.bc-naklo.si/srednja-sola-in-gimnazija/gimnazija/dejavnosti/krozki/angleski-krozek/
Jezikovno usposabljanje na Cipru

Shipconov tečaj English for Educators na Cipru

V juliju 2022 se je predavateljica višje strokovne šole, Milena M. Jerala, udeležila mobilnosti na Cipru. Shipconov tečaj English for Educators: Business English & Management je bil zasnovan za izpopolnjevanje naprednih govorcev angleščine v izobraževalnem in poslovnem okolju. Poudarek je bil na strategijah učinkovitega ustnega izražanja in razumevanja govorjene angleščine v neformalnem in formalnem okolju ter je vključeval veščine, kot so: reševanje konfliktov, pogajanja, komunikacija, poslovna etika, delegiranje nalog, timsko delo, reševanje problemov, odločanje in strateško razmišljanje. Po zaključku tečaja so vsi udeleženci izboljšali komunikacijske veščine v angleščini, razvijali besedišče in izboljšali samozavest v govorjeni angleščini. V popoldanskem času so si ogledali nekaj lokalnih znamenitosti, npr. Grad Limassol, Kaledonske slapove, legendarno vasico Omodos s samostanom Svetega križa in Afroditino skalo, kjer naj bi se po stari legendi rodila ta grška boginja ljubezni.

Poročilo o izvedeni mobilnosti
Strokovno usposabljanje v Italiji

Strokovno usposabljanje v Italiji v okviru projekta HE-59/20

Peter Ribič, predavatelj višje šole, se je v Firencah udeležil seminarja z naslovom Leadership and Management in Schools. Gre za seminar, kjer je predavatelj pridobil nova znanja o vodenju, motiviranju in organizaciji dela v skupinah (timih) znotraj šolskega sistema. Skupaj z udeleženci so tako spoznavali nove pristope k delu, notranjo motivacijo posameznika ter čustva, ki nas vodijo skozi življenje. Poleg novih znanj, so taki seminarji dobra priložnost za spoznavanje dežele, mest, kultur in številnih novih poznanstev, ki se kasneje lahko razvijejo v nova sodelovanja med šolami.

Poročilo o izvedeni mobilnosti
Strokovno usposabljanje na Hrvaškem

Predavatelji smo konec maja 2022 v okviru Erasmus+ programa obiskali Veleučelišče v Rijeki, Oddelek za poljedelstvo v Poreču, kjer smo z vodstvom in predavatelji izmenjali primere dobrih praks na področju izobraževanja in vključevanja študentov v raziskovalno delo in delovno okolje. Navdušeni smo bili nad njihovo učilnico za praktično izobraževanje, kjer je možno individualno vodenje tehnološkega procesa praktično za vsakega študenta. Veleučelišče izvaja visokošolski strokovni študij vinarstva in mediteranskega poljedelstva. Velik poudarek dajejo praktičnemu izobraževanju, oljkarstvu ter oljarstvu, vinogradništvu ter vinarstvu in vrtnarstvu, sadjarstvu in vzgoji ter predelavi zelišč.

Dober primer vključevanja bodočih strokovnjakov v delovne procese in pomen mentorstva pri načrtovanju in vodenju procesov smo spoznali v rastlinjakih podjetja Longo v Rovinju. Podjetje je v preteklosti sodelovalo na strokovnem področju s KGZS  in Semenarno Ljubljana, v zadnjem obdobju pa razvijajo nove poslovne modele, kjer hortikulturo tesneje povezujejo s področjem izobraževanja.  Aktivni so tudi v mednarodnih projektih. Osredotočili so se na ohranjanje lokalne hrane, kulinarike in kulture na podeželju, povezani so z organizacijo Slow food in poskušajo preko načela dobre in zdrave hrane prenašati tradicijo na naslednje rodove. V Vodnjanu so prevzeli skrb za avtohtone sorte oslov, ovc, istrskega goveda – boškarina.

Srečali smo se tudi s predstavniki Inštituta za poljedelstvo in turizem, kjer smo govorili o možnostih sodelovanja v prihodnje. Zgodovina delovanja Inštituta sega v obdobje Avstroogrske monarhije, v leto 1874, ko je bila zaradi potreb po razvoju poljedelstva ustanovljena pokrajinska vinarsko-sadjarska postaja.  Inštitut se vse od svoje ustanovitve ukvarja z razvojem istrskega kmetijstva oz. izboljšanja agrotehničnih ukrepov v vinogradništvu in sadjarstvu, posodabljanjem pridelave poljščin in živinorejo. Inštitut je danes eden od petih javnih znanstvenih inštitutov s področja biotehničnih znanosti na Hrvaškem in vključuje oddelek za poljedelstvo in prehrano, oddelek za ekonomiko in razvoj poljedelstva, oddelek za turizem in poskusno kmetijo. Za potrebe raziskovalne dejavnosti razpolaga poleg laboratorijev tudi z 11 ha obdelovalne zemlje, 4,5 ha vinogradov, oljčni nasad in nasad fig ter gozdne in travniške površine. Inštitut je v zadnjem obdobju izredno napredoval na raziskovalnem področju, načrtujejo tudi dograditev infrastrukture za raziskovalno delo in razvoj inovacij. Inštitut je s strokovnim delom, svetovanjem in raziskavami generator podjetij in turizma v regiji.

Z Inštitutom  za poljedelstvo in turizem strokovno sodeluje tudi Park prirode Učka, kjer so v okviru projekta Učka 360 v maju 2021 odprli moderen Center za obiskovalce Poklon. Center je zanimiv turističen produkt s stalno razstavo o naravni in kulturni dediščini Učke in Ćićarije, ki je zanimiva zaradi inovativnega  didaktičnega pristopa z uporabo sodobnih IKT orodij – npr. kinetični modul makete Učke, navidezno letenje z netopirji, prikazi priprave lokalnih jedi…

Oblikovali in pripravili so različne tematske učne poti in sprehajališča: Učna pot Vela Draga, botanična pot Plas, Lovranska Draga, sprehajališče Slap, Land Art po, mitsko-zgodovinska pot Trebišća-Perun. Zavod aktivno sodeluje z občinami Kršan in Mošćenička Draga z različnimi projekti, ki prispevajo k razvoju kraja in ohranjanju naravne in kulturne dediščine.
Strokovno usposabljanje na Univerzi Novi Sad - april 2022

Predstavniki BC Naklo so v začetku aprila 2022 obiskali Univerzo Novi Sad, s katero BC Naklo že več let sodeluje  na strokovnem in znanstvenem področju. Najstarejša je Fakulteta za kmetijstvo - Poljoprivredni fakultet z osmimi oddelki, ki deluje že od leta 1954 in jo obiskuje nad 3000 študentov v dodiplomskih, magistrskih in doktorskih programih, nad 350 izvajalcev pa opravlja pedagoško, strokovno in raziskovalno delo. Za praktično izobraževanje in raziskovalno  delo imajo na voljo 100 ha eksperimentalnih polj, eksperimentalno postajo za vinogradništvo in sadjarstvo.

Fakulteta v ospredje postavlja okolju prijazno proizvodnjo, ki je socialno sprejemljiva in ekonomsko učinkovita in je zelo uspešna na strokovnem in znanstvenem področju v strateških partnerstvih pri prenosu inovacij v uporabne komercialne produkte.

Vsi proizvajalci so kot pogoj za uspešno poslovanje izpostavili kvalitetne izdelke, ki jih pričakuje trg.  Sodelovanje med Poljoprivredno fakulteto Univerze Novi Sad in zadrugami ter proizvajalci je primer dobre prakse, saj je kvalitetne proizvode možno dosegati z dobrim sodelovanjem med izobraževalnim  ter raziskovalnim in razvojnim delom. Dogovorili smo se tudi za sodelovanje na letošnji 7. konferenci VIVUS z naslovom "MED VIZIJO IN RESNIČNOSTJO NOVIH OBZORIJ", ki bo potekala 24. novembra 2022 v BC Naklo, v živo in preko spleta.
V novembru 2021 smo gostili priznanega florista iz Francije

V času od 5. 11. - 6. 11. 2021 smo v okviru programa Erasmus+ gostili priznanega florista iz Francije Max Le Fleuriste, ki je našim študentom prestavil priložnosti na področju cvetličarstva in hortikulture (nabava repromateriala, izbira visokokakovostnega cvetja, izdelovanje cvetličnih vezav). Z našimi študenti je podelil svoje podjetniške izkušnje in globalna gibanja na področju rabe cvetja in prodaje vrtnarskih produktov. Študentje so nova znanja pridobivali v živo in na daljavo preko videokonferenčnega sistema.