Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Izvedene mobilnosti Erasmus+


Spoštovani študenti,

na tej strani predstavljamo izkušnje vaših kolegov, študentov višješolskega študija, ki so opravljali prakso oz. študij v tujini v okviru programa Erasmus+. 

Situacija v zvezi s Covid 19 je v študijskih letih 2019/20 in 2020/21 močno otežila izvedbo mobilnosti študentov, v tem in prihodnjih študijskih letih pa si želimo in načrtujemo ponovne odhode študentov na prakso v tujini, saj je pridobivanje dragocenih izkušenj iz tujine dodana vrednost in dolgoročna pozitivna izkušnja na vaši študijski, poklicni in življenjski poti.  
KATARINA ANA HITI "ERASMUS+ IN MOJE IZKUŠNJE"

Študentka živilstva in prehrane Katarina Ana Hiti je podelila svoje izkušnje s prakso v tujini v okviru programa Erasmus+

"Decembra 2021 sem se odpravila na praktično izobraževanje v tujino v upanju, da se naučim kaj novega in si naberem novih izkušenj in kompetenc. Do sedaj me izobraževanje v tujini ni nikoli razočaralo.Trenutno delam v trizvezdničnem avstrijskem hotelu na Tirolskem kot slaščičarka. Moja naloga je priprava različnih dnevnih, a la carte, in coffee break sladic. Pomagam pa tudi pri serviranju predjedi, glavnih jedi in čiščenju. Glede na vse dosedanje izkušnje, ki sem jih imela z delom v različnih restavracijah, slaščičarnah in hotelih, sem spoznala, da je delo v hotelu eno izmed najbolj napornih in napetih služb. Količina narejenih sladic je odvisna od količine gostov v hotelu in sredi sezone je pritisk res velik. Tak način in intenzivnost dela nista za vsakogar. Všeč mi je, ko me okolje prisili, da stopim iz cone udobja, kar se mi zdi izredno pomembno za osebni napredek. Hvaležna sem, da lahko rečem, da se še nikjer nisem počutila tako samozavestno in prepričana v svoje znanje in spretnosti kot tukaj. Osebje je izredno prijazno, ustrežljivo in spodbujajoče. Imam popolno prostost, da ustvarjam karkoli želim. Postajam vedno bolj učinkovita, hitra in kreativna. Veseli me, da ob delu nadgrajujem tudi znanje angleščine in nemščine".

                                                                                                                                          Katarina Ana Hiti         
 

Katarina Ana Hiti je v aprilu 2022 zaključila s prakso v avstrijskem hotelu, njeno poročilo si lahko preberete TUKAJ.                

Praktično izobraževanje  v tujini, St. Anton, Avstrija

Practical Education Abroad, St. Anton, Austria                                                                                               


V Deželnih novicah je bil 19. 11. 2021 na str. 10 objavljen prispevek Katarine Ane hiti o njeni izkušnji s programom Erasmus+.

Prispevek v pdf je na voljo TUKAJ. 
V okviru programa Erasmus+ smo gostili priznanega florista iz Francije

V času od 5. 11. - 6. 11. 2021 smo v okviru programa Erasmus+ gostili priznanega florista iz Francije, ki je našim študentom prestavil podjetniške priložnosti na področju cvetličarstva in hortikulture (nabava repromateriala, izbira visokokakovostnega cvetja, izdelovanje cvetličnih vezav ...). Z našimi študenti je podelil svoje izkušnje in globalna gibanja na področju rabe cvetja in prodaje vrtnarskih produktov. Študentje so nova znanja pridobivali v živo in na daljavo preko videokonferenčnega sistema.
PONOVNO NA MOBILNOST

Študentka programa Živilstvo in prehrana, Katarina Ana Hiti, se je v študijskem letu 2021/22 zopet odločila, da se prijavi na mobilnost v okviru programa Erasmus+. 

Na prakso v tujino je odšla že v letu 2019, takrat še kot dijakinja, in po njenih besedah je bila to ena njenih najboljših odločitev, kar jih je kdaj sprejela. Prepričanja je, da je študij oz. praksa v tujini nekaj, kar bi morali mladi pogosteje vključiti v svoj karierni razvoj. 

S klikom na PRISPEVEK si lahko preberete več o njeni pozitivni izkušnji. 

Članek, ki je bil objavljen v reviji Večer: https://www.vecer.com/priloge/ni-ovir-in-meja-pri-peki-tort-10257103.
PRAKSA V AVEIRU NA PORTUGALSKEM

V študijskem letu 2019/2020 sta študentki naravovarstva Ana Krč in Sara Solomun preko programa Erasmus+ opravljali prakso v kraju Aveiro na Portugalskem.

V okviru prakse sta opazovali živali v nasadih evkaliptusa, postavljali pasti za živali, določali živalske vrste s pomočjo računalnika in se učili dela s posnetki iz kamer, postavljenih v divjini. 

Zanimivo in poučno izkušnjo sta na kratko predstavili v prispevku, ki je dostopen s klikom na PRAKSA V AVEIRU NA PORTUGALSKEM. 
POZITIVNE IZKUŠNJE Z MOBILNOSTJO V BOLZANU, ITALIJA

Študentka programa Upravljanje kmetijstva in krajine, Mojca Jagodic, je v filmčku delila svojo pozitivno izkušnjo z mobilnostjo v Italiji. 

Filmček je dostopen na tejle povezavi: https://video.arnes.si/watch/70xrbvnc5x9h 
KONTAKT:
Špela Langus, Erasmus+ koordinatorica
spela.langus@bc-naklo.si
+386 51 455 946