Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Medgeneracijsko branje v okviru Tedna kulturne dediščine


Medgeneracijsko branje v okviru Tedna kulturne dediščine

Letošnje tema Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije) je Dediščina # umetnost # razvedrilo. Namen teme je prikazati mnogo vidikov tako snovne kot tudi nesnovne kulturne dediščine, posvečene umetnosti in prostemu času, s pomočjo katerih lahko uživamo v kulturi in pobegnemo iz vsakdana, pa naj gre za to, da se pokažemo v luči ustvarjalca, poznavalca, varuha, igralca ali obiskovalca. Hkrati pa nas bo zanimala tudi dediščina, ki je prisotna v vseh teh oblikah sprostitve danes.

Tako smo se vsi, ki smo menja, da je branje sprostitev, zbrali v sredo, 9. 10. 2019, na vsakoletnem medgeneracijskem branju. Letos smo izbrali zahtevnejšo  knjigo – zadnjo dobitnico nagrade za najboljši slovenski roman preteklega leta kresnik – Belo se pere na devetdeset, avtorice Bronje Žakelj.

V generacijsko mešani skupini (dijakinje, učiteljice in upokojenke) smo se naprej nasmejale spominom na Jugoslavijo, ki so v knjigi odlično opisani z otroškimi očmi, kot bi se zgodili včeraj. Nato pa smo se soočile s težjimi temami, ki so opisane v knjigi (bolezen in smrt). Odšle pa s pozitivnim pogledom na življenje, kar nas je ta knjiga zagotovo naučila.

Janja Čenčič Gartner, Unesco koordinatorka na BC Naklo