Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Vzgajamo zelišča


Vzgajamo zelišča - V starem iščem novo

Mentorici Ana Kavčič Karničar in Polona Teran sta se odločili, da bosta z dijaki sodelovali v nacionalnem projektu OŠ Jožeta Krajca Rakek.

"V starem iščem novo"

Zelišča ali dišavnice nas obdajajo hkrati tako na naših vrtovih, kjer jih sejemo, vzgajamo ali pa jih divje rastoče nabiramo na travinju ali gozdovih. Na Biotehniškem centru Naklo del vrtov namenjamo za vzgojo zelišč, predvsem mete, melise, žajblja, plahtice, rmana itd. V tem delu najbolj sodelujejo dijaki vrtnarske smeri, zato sva mentorici spodbudili dijake programa Pomočnik v biotehniki in oskrbi (1. G) in Gospodar na podeželju (2. C), da tudi oni spoznajo zelišča. Vsi skupaj smo imeli dvourni uvod, kaj so zelišča, katera večkrat uporabljamo v kulinariki, kdaj se jih nabira in kako se jih suši ter shranjuje. Kasneje smo se lotili svojih dveh delavnic.

 

NABIRANJE ZELIŠČ NA TRAVINJU

Dijaki razreda Gospodar na podeželju (2. C) prepoznavajo v modulu Pridelovanje zelenjave v zavarovanih prostorih (PZP) različne vrtnine. Poleg tega se naučijo tudi, katera so enoletna in večletna zelišča. Povezali smo znanje in vrt obdelali za setev zelišč, hkrati smo na travinju našli nekaj divje rastočih zelišč (marjetico, regrat, dišečo vijolico, jagodnjak, pljučnik), iz katerih smo naredili kasneje čaj (natančneje poparek). V čaj smo dodali seveda tudi meto, ki smo jo pridobili na šolskem vrtu. Dijaki so spoznali, da divje rastoče zelišča uvrščamo v modulu Pridelava krme med zeli, ki so ena izmed funkcionalnih skupin travne ruše poleg trav in metuljnic.

Ana Kavčič Karničar,

mentorica

 

ZELIŠČNE MARJETICE

Z dijaki razreda Pomočnik v biotehniki in oskrbi (1.G) v modulu Osnove rastlinske pridelave (ORP) smo jogurtove lončke oblikovali v cvet marjetice, ki jo v spomladanskem času vidimo na travnikih, v šopkih, čajnih mešanicah itd. V spodnji del lončka smo dali del glinoporja (2 cm) in v preostali del lončka substrat. Lončke smo zasadili s pestrim izborom zelišč (timijanom, drobnjakom, origanom, pehtranom, rožmarinom …). Zeliščne nasadke so dijaki odnesli domov, kjer jim popestrijo kuhinjski prostor.

Polona Teran,

mentorica