Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Moje pravice


MOJE PRAVICE

         V novembru smo se z dijaki 1. N na razrednih urah pogovarjali o pravicah. Prebrali smo Konvenciji o otrokovih pravicah, ki jo je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela 20. novembra 1989. Izbrali smo si 28. člen, ki pravi:

 

1. Države pogodbenice priznavajo otrokovo pravico do izobraževanja in z namenom, da bi bila ta pravica polagoma dosežena na podlagi enakih možnosti, še posebej:

a) zagotavljajo obvezno in vsem brezplačno dostopno osnovno šolanje;

 

Dijaki so najprej komentirali, da bi otroci morali biti srečni, da jim ni treba hoditi v šolo. Nato pa smo spoznali zgodbo Malala – pakistansko dekle, ki so jo zaradi vztrajanja pri šolanju skrajneži ustrelili. Spoznali smo tudi, da več kot 130 milijonov deklet danes ne more hoditi v šolo.

 

Svoje pozitivne misli takim dekletom so izrazili z izdelki, ki smo jih prilepili na škatlo, ki smo jo poslali na OŠ Frana Kranjca Celje. Tako smo sodelovali na njihovem nacionalnem projektu Moje pravice. Projekt bo zaključen 10. decembra ob svetovnem dnevu človekovih pravic. Vse izdelke bodo razstavili v šoli na razstavi, odprti za širšo javnost. S simboliko daril, z željami in razmišljanji se bomo spomnili na ljudi, ki so jim kršene človekove pravice.

 

»Našo škatlo« si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

 

Janja Čenčič Gartner,

Unesco koordinatorka na Bc Naklo