Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Jezikajmo


Jezikajmo

Pevski zbor Biotehniškega centra Naklo in dve dijakinji 2. letnika živilsko-prehranskega in hortikulturnega tehnika so sodelovali v zanimivem nacionalnem projektu JEZIKAJMO v okviru UNESCO ASP mreže šol, ki je potekal na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja na Bledu 19. aprila 2019. Gre za festival, ki spodbuja zbliževanje različnih kultur, udeležijo pa se ga osnovne in srednje šole iz Slovenije in iz tujine.

Naša šola se je dogodka udeležila prvič – pevski zbor je pod mentorstvom Mateje Praprotnik nastopil z rusko narodno pesmijo Podmoskovije večera (Moskovski večeri), ki sta jo dve dijakinji, Neža in Hana, poskušali približati še s scensko oz. likovno obogatitvijo, nastopali sta namreč s premikajočimi slovenskimi in ruskimi podnapisi. Gre za pesem, ki je med Rusi dobro znana, domoljubna in zato zelo priljubljena. Med drugim smo želeli nagovoriti osnovnošolce, ki so ruske narodnosti in pesem že poznajo ali pa zanjo navdušiti tiste, ki bi jo prvič slišali. Predvsem pa smo želeli, da občinstvo, ve o čem pesem govori. 

Festival je zelo dobro zastavljen, točke so raznolike – pevske, dramske uprizoritve, recitacije, skupinske, individualne … Poskrbljeno pa je tudi za prijetno druženje med udeleženci ter za krajše spoznavanje okolice šole, vendarle se dogaja na Bledu, turistično zelo zanimivi lokaciji. Ob zaključku festivala smo se strinjali, da je bilo naše medpredmetno sodelovanje, predvsem pa druženje v okviru festivala in izmenjava izkušenj z drugimi udeleženci odlična in lepa izkušnja, ki jo bomo tudi v prihodnje z veseljem nadaljevali. 

 

Tina Križnar in Boris Urh, mentorja