Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

UNESCOV SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC


23. april – Unescov svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Že drugo leto zapored smo sodelovali v projektu MEDGENERACIJSKO POVEZOVANJE OB LITERARNIH DELIH, KI SO NAMENJENA NAJSTNIKOM IN ODRASLIM. Projekt organizira Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS. Letos smo s tem dogodkom obeležili tudi Unescov svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Za dijake 1. J razreda smo izbrali domače branje, avtorice Janje Vidmar, Pink. Knjigo so vsi dijak dobil v dar, saj jo daruje JAK v okviru projekta Rastem s knjigo. Nato smo se v sodelovanju s prof. Mojco Logar in Sanjo Jazbinšek (BC Naklo) ter Mestno knjižnico Kranj (MKK) dogovorili, da se 5. 5. 2016 ob 13. uri zberejo v MKK dijaki  s profesoricama in članice kranjskih bralnih klubov, ki so tudi dobile omenjeno knjigo v dar in jo.

V generacijsko mešanih skupinah so dijaki in gospe razpravljali o življenju mladostnikov danes in v času Titove Jugoslavije. V starejših je knjiga vzbudila nostalgijo, mlajše pa so zanimala predvsem vprašanja odraščanja, iskanja identitete, prijateljstva in zaupanja. Profesorici in gospe so kar nekaj časa posvetili tudi razlagi politične situacije v 70 in 80 letih prejšnjega stoletja, saj je to današnjim najstnikom precejšnja neznanka.

Po srečanju pa so se vsi udeleženci strinjali, da so bogatejši za novo inovativno bralno izkušnjo, na kar smo lahko ponosni.

 

Janja Čenčič Gartner,
šolska koordinatorica Unesco ASP net Slovenija