Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

KULTURNI BAZAR


Kulturni bazar 2016

31. marca 2016 je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal Kulturni bazar, kjer se je predstavilo več kot 300 kulturnih ustanov iz vse Slovenije. Tudi Biotehniški center Naklo kot Unesco šola je sodeloval skupaj z Mestno knjižnico Kranj. Bralna skupina Mojce Logar, profesorice zgodovine in geografija na BC Naklo, je v dvorani Lili Novy izvedla pogovor o knjigi, ki jo je napisala Svetlana Aleksijevič, beloruska raziskovalna novinarka, esejistka in pisateljica, ki je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za književnost, Černobilska molitev.

Članice bralnega kluba, ki so se nam pridružili dijaki BC Naklo, smo skupaj z zelo zainteresirano publiko ustvarjali prostor za razmislek. Izpostavili smo politični, osebni – čustveni in filozofsko/znanstveni vidik nesreče v Černobilu. Mnogi so opisali, kako so sami doživljali nesrečo tistega davnega aprila 1986 v Sloveniji. Kaj pa oni tam? Pomembno se je bilo udeležiti prvomajskih parad, znanstvenikom in strokovnjakom, ki so želeli ozavestiti ljudi, kako naj ukrepajo, so grozili z odvzemom partijske knjižice, količine sevanja so bile neznosne, gasilci so zogleneli, mutacije so se poigrale z vsemi živimi bitji, najhuje pri ljudeh.

Včasih je veljalo: »Pošast je vojna in čudež je življenje.«. Po Černobilu nič več ni tako. To je grozota, ki šele prihaja. Zato je tudi podnaslov knjige kronika prihodnosti.

Berite Černobilsko molitev, ne bo vam žal.

Mojca Logar