Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Avstrija 2015Praksa v Biosphärenpark Nockberge

V času od 8. 6. do 19. 6. 2015 je osem dijakov opravljalo prakso v Avstriji v Narodnem parku Nockberge. Dijaki, ki so pridobili nova znanja, izkušnje in prijateljstva so bili: Aljaž Pirc, Anja Kokelj, Jana Tavčar, Janez Suhadolnik, Luka Jemec, Nika Potočnik, Zala Filipič, Žan Dolenc. Spremljevalna učitelja projekta sta bila prof. Jure Ausec in prof. Marjetka Kastelic Švab.

Dijaki so v parku spoznavali delo in delovanje paka, opravljali so vzdrževalna dela na pašnikih in spoznavali visokogorsko kmetijstvo, varovanje narave, planinstvo in turizem. Obnavljali smo plotove, ograje, izdelovali stopnice za planince, vodna korita za živino, čistili kanale za vodo na planinskih poteh, si ogledovali visokogorske kmetije, predelavo mleka v sladoled, predelavo sirov in drugih mlečnih proizvodov, gojenje ovac in druge drobnice, si ogledovali muzeje. Skupaj z dijaki kmetijske šole Litzlhof so preživeli na šolski planšariji in izdelovali korita za napajanje živine ter ograde za planinske pašnike. Našo šolo so predstavili na tržnici v Gmündu.

Dijaki so spoznali deželo in okusili gostoljubnost Korošcev. Opazovali so lepote, razvitost in gospodarsko povezanost sosednje Koroške, ki je nam tako blizu, marsikaj pa je za nas še zelo daleč. Naše izkušnje so bile tako pozitivne, da bomo sodelovanje nadaljevali tudi v prihodnjem letu.


  Foto predstavitev prakse

Nockberge.pptx

Članek o mobilnosti v časopisu "Meine Biosphare", Nockberge Sommer 2015

WEB_BSPNB_Magazin_Sommer-2015.pdf

(strani 14 in 15)

Mlade brazde, december 2015, str. 3