Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

UNESCO vrtički


2017

Nosilec projekta je Osnovna šola Zreče, ki z geslom »V sodelovanju z naravo, sam pridelam hrano zdravo.« želi spodbuditi mlade za sobivanje z naravo in jih ozaveščati o pomenu samooskrbe.

Mladi danes vse več časa preživijo v virtualnih svetovih, neposrednega stika z naravo in pridelavo hrane pa imajo vse manj. Ker smo šola, ki izobražuje za hortikulturne poklice ozaveščamo o pomenu samooskrbe, saj hrana spet postaja pomembna, celo draga dobrina, povpraševanje po kakovostnih, ekoloških izdelkih pa narašča.

Dejavnosti povezane s projektom smo izvajali skozi celo šolsko leto. 

Na naši šoli so v projektu sodelovale štiri učiteljice:


Nataša Šink – RECIKLIRAM V ZELIŠČNEM VRTU

Glede na to, da na šoli izobražujemo za hortikulturne poklice se preko celega leta ukvarjamo s pridelavo zdrave hrane. Izpostavljamo pa dva primera, ko smo povezali gojenje zelišč in uporabo odsluženih materialov. Maša, Veronika in Petra (vse vrtnarke) so iz starih palet oblikovale vertikalno steno: 'Stara paleta – zelena stena'. Jan, Žan in Jernej (hortikulturni tehniki) pa so pospravljali skladišče in našli razbit lonec. Ker imajo veliko idej je nastal dekorativen in uporaben 'Zeliščni lonec', ki zdaj krasi šolsko trgovino.

Nataša ŠinkNataša Kunstelj – ZASADITEV ZELIŠČ IN DIŠAVNIC V DEKORIRANO ODPADNO EMBALAŽO

V letošnjem šolskem letu smo se v okviru projekta Unesco povezali pri različnih strokovnih modulih. Dijakinje drugega letnika cvetličarske stroke so pri praktičnem pouku strokovnega modula Osnove hortikulture posejale in vegetativno razmnožile različne vrste zelišč. Ob tem smo spoznavali njihovo oskrbo in poskrbeli za varstvo rastlin pred boleznimi in škodljivci. Ker pa je v današnjem času v ospredju tematika o  zmanjševanju odpadkov in možnosti njihove ponovne uporabe, smo zelišča posadili v mavrično dekorirane raznovrstne odpadne materiale. Dijaki in dijakinje tretjega letnika vrtnarske in cvetličarske stroke so pri strokovnem modulu Varstvo okolja z osnovami trajnostnega razvoja izdelali dekorativne lončke iz različnih odpadnih materialov. Vsak je zasadil svoj lonček s priljubljenim enoletnim ali trajnim zeliščem.

Mentorica: Nataša KunsteljPolona Teran – VZGOJA RAZLIČNIH SORT SOLAT

Projekt smo izvajali z dijaki 1.F razreda (6 dijakinj). Čas projekta je potekal od februarja do aprila2017.

Postopek izdelave: Pravilna izbira multiplošč in substrata za setev solatnic. Uporabili smo ekološki substrat  - Gramoflor.

Izbrali smo naslednje sorte solatnic:

-          solate, ki ne grejo v cvet ima formirane  izenačene odprte rozete: Kiloma, Caipira, Fanela,

-          solate za obiranje : White bowl in Red bowl, Catalogna

Pri solati za obiranje se trgajo zunanji listki, srček ali sredina listov pustimo, da izraščajo novo listi.

-          Solata – Vanity: oblikuje velike zaprte glave primerne za gojenje preko celega leta. Odporne na rjavenje listnega roba.

-          Solata – Ledenka: poletna, domača, krhkolistna solata. Oblikuje velike in kompaktne glave.

Preizkušamo katere solatnice naredijo čim lepše sadike in so okusne solate.Ana Kavčič – ŠKODLJIVCI V NAŠEM VRTU

Z 11 dijaki 3.C programa smo pri modulu Ekološko kmetovanje raziskovali katere škodljivce imamo v našem vrtu. Odkrili smo veliko škodljivih organizmov in kar nekaj željenih. Iskali smo jih v jesenskem in spomladanskem času po in pred rastno dobo rastlin. Večje škode zaradi škodljivcev v vrtu nismo opazili, ker smo jih redno pobirali in ob sejanju v vrt vključili zelišča in druge rastline, ki odganjajo nekatere škodljivce. Škodljive organizme smo kasneje shranili v petrijevkah, da so na voljo tudi drugim razredom za prepoznavo. Preko lupe smo si pogledali tudi njihovo zgradbo.2016

Nosilec projekta je Osnovna šola Zreče, ki z geslom »V sodelovanju z naravo, sam pridelam hrano zdravo.« želi spodbuditi mlade za sobivanje z naravo in jih ozaveščati o pomenu samooskrbe.

Na naši šoli so v projektu sodelovali kar trije učitelji:

-       Nataša Šink - ŽIVLJENJE Z ZELIŠČI

Porezali in posušili smo zelišča, jih spakirali v čajne mešanice, pripravili pa smo tudi nove matične rastline zelišč.

-       Polona Teran – PRIDOBIVANJE SEMENA GRAHA IN SOLATE

Pri proizvodnji naših starih, avtohtonih sort graha in solate smo zastavili raziskavo pridobivanja semena.

-       Nataša Kunstelj -  PRIDELAVA TROPSKE KULTURE NA GORENJSKEM - SLADKI KROMPIR

Iz gomoljev smo vzgojili nove sadike, jih posadili na prosto in pričakujemo pridelek različnih ekotipov sladkega krompirja.

Več pa si lahko pogledate na fotografijah.

Nataša Kunstelj