Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Od pšeničke do potičke


Od pšeničke do potičke

Naravna dediščina Slovencev vključuje kar nekaj ljudskih izročil, ki vključujejo žita in ostale poljščine. Najbolj prepoznana na Gorenjskem je zagotovo ljudska pesem »Po Koroškem po Kranjskem že ajda zori«. Ajda (Fagopyrum easculentum) je enoletna rastlina, ki spada med prosasta žita predvsem, ker se njeno seme melje v moko. Imenujejo jo tudi (ne)žito, saj je med agronomsko skupino žit edina, ki je iz družine dresnovk (Polygonaceae), ostale so seveda iz družine trav (Poaceae).

V okviru Unesco projekta smo z dijaki NPI programa imeli opis okoliških pekarn. Pogledali smo si katere izdelke prodajajo in cene le-teh. Doma so dijaki izdelali nekaj izdelkov iz žit in jih degustirali tekom razrednih ur.

Pri praksi v srednje poklicnem programu v okviru modula Pridelava poljščin smo pregledali nekaj receptov, ki vključujejo ajdo in ostala žita. Doma so iz receptov pripravili ajdove žgance, flancate s kumino, ocvirkovec in krvavico za s sabo v krompirjevem kruhu ter to predstavili na tekmovanju o Etnoloških in kulinaričnih značilnostih Slovenije.

V šolskem prostoru smo si ogledali zbirko poljščin, med njimi tudi pravih in prosastih žit ter semena nalepili na delovne liste.

 

Mentorica: Ana Kavčič Karničar