Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Dan žena


Dan žena - 8. marec

Marec je mesec žensk, ko poleg dneva žena slavimo tudi materinski dan.

Dan žena so izvorno poznali pod imenom dan delovnih žena, danes pa velja za mednarodni praznik žensk, ki ga v približno sto državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.

Tudi v Sloveniji je potekal boj za enakopravnost ženskih pravic. Leta 1897 je začel izhajati ženski časopis Slovenka, leto pozneje pa je bilo ustanovljeno prvo žensko društvo.

V tem kontekstu je pomembna letnica 1906, ko je doktorirala prva Slovenka. To je bila Marija Urbas, ki je na graški univerzi končala doktorat iz filozofije. V nadaljevanju so ženske le še pridobivale na enakopravnosti: leta 1945 je bila uzakonjena splošna volilna pravica; leta 1974 je bilo v ustavo SFRJ zapisano določilo, da ima vsaka ženska pravico svobodno odločati o rojstvu otrok; leta 1977 je bila uzakonjena pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov; leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

 

Na koncu pa še čestitka vsem dekletom in ženam, naj bo mesec marec lep, z ljubeznijo, toplino in bližino prežet mesec, katerega sporočila bi se morali zavedali vseh 365 dni v letu!