Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

MEDNARODNI DAN STRPNOSTI IN DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC



ALI JE POD ISTIM SONCEM OTROŠTVO LAHKO TAKO DRUGAČNO?

 

OBELEŽITEV MEDNARODNEGA DNEVA STRPNOSTI IN DNEVA ČLOVEKOVIH PRAVIC

Tudi letošnje šolsko leto smo se na Biotehniškem centru Naklo odločili, da kot Unesco šola damo poseben poudarek obeležitvi 16. novembra – mednarodnemu dnevu strpnosti, in 10. decembra – dnevu človekovih pravic.

16. novembra nas je v okviru bralnega kluba in kulturnih vsebin obiskal Tomo Križnar, popotnik, ki se v knjigah, prispevkih za medije in dokumentarnih filmih ukvarja s preživelimi staroselskimi kulturami in načinom, kako jih zaščititi. S podporniki je ustanovil Ustanovo Toma Križnarja za zaščito domorodnih ljudi v Nubskih gorah – zbirajo denar za »leteče kamere«, s katerimi snemajo nov dokumentarni film v Nubskih gorah, ki bo prikazal resnično situacijo na tem nemirnem območju.

Dijaki so se pripravili na pogovor tako, da so prebrali njegovo knjigo Nuba, čisti ljudje ter pripravili seminarske naloge in plakate. Kljub dobri pripravljenosti pa jih je bilo mnogo šokiranih ob pripovedih in prikazanih slikah, kako živijo ta plemena. Strpnost smo dvigovali tudi, ko nam je »iz prve roke« poročal o trenutni begunskih krizi – nekatere stvari so se bistveno razlikovale od tega, kar nam prikazujejo mediji. Vsi smo se strinjali, da bi g. Križnarja z navdušenjem lahko poslušali še naslednjo šolsko uro.

Nepričakovano pa se naša zgodba tukaj ni zaključila. Dijaki so izkazali svojo strpnost in človekoljubnost ter skupaj z učitelji zbrali kar 420 evrov za Ustanovo Toma Križnarja. In ko smo mu 3. decembra izročili denar, je skupaj z ženo Bojano Pivk-Križnar na naši šoli postavil razstavo fotografij, ki prikazujejo življenje (predvsem razliko) mladostnikov v Sloveniji in v Nubskih gorah. Tako smo cel mesec december obeleževali dan človekovih pravic, ko so si dijaki ogledali razstavo in se o tej temi pogovarjali na razrednih urah z razredniki. Naj izpostavim nekaj komentarjev, ki so jih dijaki zapisali v knjigo vtisov po ogledu razstave:»Čeprav je resnica kruta, se je moramo zavedati in na ta klic na pomoč odreagirati.«; »Osredotočiti bi se morali na stvari, ki so pomembne za dušo, predvsem pa na potrebe bližnjega.«; »Visoka tehnologija nas omejuje v osnovnem čutenju. Kdo je bolj bogat?«.


Sodelovali pa smo tudi na literarnem natečaju za srednje šole Društva za Združene narode za Slovenijo, kjer je strokovna komisija nagradila spis dijakinje 3. N razreda, Mance Jerala, ki je na proslavi dneva človekovih pravic 9. decembra 2015 v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani prejela nagrado za svoj spis z naslovomPravica do razvoja. Poročilo dijakov o zgoraj opisanih dogodkih in spis Mance Jerala si lahko preberete v decembrski številki šolskega časopisa Mlade brazde.


Janja Čenčič Gartner,

šolska koordinatorica Unesco ASPnet Slovenija