Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Estonija 23


DANSKA 23 ESTONIJA 23 ŠVICA 23 NORVEŠKA 24  POLJSKA 24  ALEJANDRO SEGURA ARANA LEA COLNER DISEMINACIJA


Estonija 2023

PRAKTIČNO USPOSABLJANJE V ESTONIJI

Termin in dolžina usposabljanja: 6. 11. - 15. 11. 2023.

Področje usposabljanja: živilstvo in prehrana.

Inštitucija prejemnica: Olustvere Teenindus-ja Maamajanduskool, Müüri 4, Olustvere, Põhja-Sakala vald, 70401 Viljandi maakond, Estonija

Spletna stran:  https://www.olustvere.edu.ee/

DijakiNika Švegelj, Nik Štucin, Eva Gros, Jerca Selak, Špela Šturm, Iza Zupanc, Zala Pipp, Neža Omejc, Teja Eržen, Ema Novak, Brina Zdovc, Ajda Štefelin

Učitelji mentorji:



V zgodnjih urah nedeljskega jutra, smo se zbrali na avtobusni postaji v Kranju. Naša skupina (12 dijakov in 2 profesorici) se je z organiziranim prevozom odpeljala na letališče Treviso blizu Benetk. Tam smo se vkrcali na letalo letalske družbe Ryanair; med potjo smo lahko občudovali zasnežene vrhove Dolomitov. Nekateri dijaki so celo prvič potovali z letalom. Po treh urah mirnega leta smo prispeli na letališče Lennart Meri v Tallinn-u. Za nekatere dijake je bilo to celo prvo potovanje z letalom  Po prevzemu prtljage in skupinskem fotografiranju smo se z mini-busom odpravili na pot proti gostiteljski šoli in dijaškemu domu, ki se nahajata v kraju Olustvere. Po hitri nastanitvi smo se zapeljali na večerjo v kraj Suure-Jaani. Po večerji smo se vrnili v dijaški dom, kjer smo se spočili od napornega dne.




6. 11. 2023 - 2. dan

Dan smo začeli z zajtrkom v šolski jedilnici. Posladkali smo se z ovseno kašo (angl. porridge) in marmeladnim prelivom. Nato smo se odpravili v mlekarsko delavnico. Navdušeni smo bili nad dobro opremljeno mlekarsko delavnico. Med opremo smo opazili tudi pasterizator slovenske firme Plevnik, ki izhaja iz Dobrove pri Ljubljani. Naš estonski mentor učitelj g. Edgar ter njegova pomočnica ga. Helis sta nam prijazno razložila postopke za izdelavo nekaterih mlečnih izdelkov. Naredili smo hlebčke sira (z dodatkom črnega česna), skuto in jogurt. Po opravljenem delu smo imeli nekaj prostega časa, da smo se lahko malo razgledali naokoli. Žal, pa se tudi v Estoniji dan hitro prevesi v noč in smo se v zgodnjem večeru hitro zatopili v branje knjig in poslušanje glasbe. Jutri pa nas čakajo nova znanja in izkušnje v mlekarski delavnici.




7. 11. 2023 - 3. dan

Po zajtrku smo si najprej ogledali šolsko posestvo (700 ha) z vsemi pripadajočimi stavbami. Sprejel in pozdravil nas je tudi direktor g. Arnold Pastak gostiteljske šole »Olustvere School of Service and Rural Economics«. Dobrodošlice smo bili deležni s sladkimi dobrotami. Navdušeni smo bili nad lepo opremljenimi prostori, učilnicami in knjižnico. Izvedeli smo, da je šolska knjižnica namenjena tudi zunanjim obiskovalcem naselja. 

Šola je pričela s svojim delovanjem že v letu 1914 kot kmetijska šola. Danes je šola usmerjena v različne kmetijske poklice, ki jih pripravlja estonsko Ministrstvo za izobraževanje in znanost. V okviru šole je 29 poslopij, v katerih potekajo različne dejavnosti povezane s srednje tehničnim in poklicnim izpopolnjevanjem in izobraževanjem. Šola izobražuje tudi skupine odraslih slušateljev.

Izobraževalna področja so naslednja: kmetijstvo, turizem, gostinstvo, predelava hrane, poslovanje in podjetništvo, dizajn in rokodelstvo.

Leta 2010 so šolskemu kompleksu priključili novo - sodobno opremljeno stavbo za predelavo hrane (mleko, meso, zelenjava) s kuhinjo. Tako je šola postala ena od vodilnih v Estoniji za poučevanje živilske tehnologije na srednješolskem nivoju. 

Natančneje smo si ogledali lesarsko, steklarsko, avtomehanično in čebelarsko delavnico. Zadržali smo se tudi v hlevu za male živali, kjer smo videli: zajce, kokoši, alpake, konje ... Kasneje smo ponovno odšli v mlekarsko delavnico, kjer smo razrezali in odcedili skuto, naredili maslo. Po kosilu smo pakirali jogurte (navaden, borovničev ter mango-ananasov) in maslo. Po končanem delu smo se odpravili na travnato dvorišče šole, kjer je potekal sprejem prvih kmetijskih letnikov. Imeli so manjša tekmovanja;  mi pa smo navijali in se zabavali ob ognju in toplem čaju. V poznem popoldnevu je postajalo že bolj sveže in hladno. Zvečer pa so nam dijaki, ki se izobražujejo za gostinske poklice, postregli z zelo dobro večerjo. Jedli smo krompirjevo pito z ocvrtim polnjenim piščancem. Za sladico pa smo dobili Pavlov kolač. Zvečer smo se družili v sobi ob pogovorih in branju. 




8. 11. 2023 - 4. dan

Današnji dan je bil nekoliko drugačen od prejšnjih, saj smo opravljali praktično delo v delavnici za meso in mesne izdelke.

Dan smo pričeli s standardnim zajtrkom v šolski jedilnici, potem pa smo po navodilih estonske učiteljice gospe Eve nadaljevali delo na področju mesne tehnologije. Naša tokratna  zaščitna oblačila so bila nekoliko drugačna kot v mlekarski delavnici. Preko halje smo oblekli še zaščitne plastične predpasnike (modre barve – za enkratno uporabo). Na roke pa smo morali nadeti poleg rokavic še zaščitne rokavnike. Ponovno smo spoznali, kako pomembno je upoštevanje higienskih standardov v živilskih delavnicah.

Vsak dijak je dobil dva cela piščanca (v embalaži), ki smo ju razkosali. Piščanca smo razrezali na dva različna načina. Znebili smo se vseh kosti, ter ohranili kožo in meso. Naredili smo mleto meso - zmešano s sirom, česnom, soljo, poprom in koprom. Vse to smo uporabili kot »filo«, s katero smo napolnili piščančje kože (perutničke in krače). Kasneje smo naredili še eno mešanico z rižem, maslom, papriko, koprom in majonezo. To smo namazali na pretolčene piščančje zrezke, ter vse skupaj zvili v rolice. Učiteljica Eve nam je povedala, da bomo naslednji dan meso spekli in ga pri kosilu tudi poskusili. Delo v delavnici smo zaključili s čiščenjem prostora in posode. Danes smo spoznali, da je začimba koper zelo popularna v Estoniji. Dodajajo jo med veliko večino jedi – enim je okus te začimbe všeč, drugim ne. Del popoldneva smo preživeli na krajšem sprehodu po prelepem šolskem parku, ki ga sestavljajo jesensko obarvana drevesa in ribniki z račkami.

Večerjo v šolski jedilnici sta nam postregli učiteljica francoščine in učiteljica gostinstva. Z njima smo se tudi zatopili v kratek pogovor o zanimivostih Estonije in njene kulture. Okusne dobrote za našo večerjo so v teku dneva pripravili udeleženci kuharskega tečaja. Mi smo lahko samo pohvalili njihov trud. Dan smo zaključili še z medsebojnim druženjem.




9. 11. 2023 - 5. dan

Ponovno smo opravljali prakso v mesarski delavnici. Nadaljevali smo z delom, ki ga včeraj nismo zaključili. Mletemu piščančjemu in svinjskemu mesu smo dodali začimbe, mleti sir, sesekljano papriko in slanino. To mešanico smo položili na piščančjo kožno podlago. Vse skupaj smo previdno zvili v rolade. Naučili smo se, kako se posamezna mesna rulada lepo preveže z vrvico, da nadev ne izpade. Lepo zaključene rulade je nato učiteljica Eve položila v večje grelne komore, v katerih poteka kuhanje in dimljenje mesa. Izvedeli smo, da za dimljenje mesa večinoma uporabljajo sekance iz bukovega lesa.

V drugem delu današnje prakse smo pripravili še dve vrsti klobas – iz piščančjega mesa, oziroma mešanice piščančjega in svinjskega mesa. Slednjemu smo poleg začimb dodali še posušene gobe (brezov goban). Učiteljica Eve nas je naučila, kako uporabiti enostaven polnilni stroj za klobase. Uporabili smo svinjska črevesa (sveža in posušena). Na končne izdelke smo bili ponosni, prav tako učiteljica Eve. Na koncu smo delovni prostor počistili in odšli na kosilo v šolsko menzo.

V popoldanskem času pa smo se odpravili z lokalnim avtobusom v glavno okrajno mesto Viljandi. Nekoliko nas je presenetil dež, na kar pa smo se že navadili. V mestu smo si ogledali bližnje jezero Viljandi järv, na katerem je v poletnem času veliko športnih aktivnosti. Na bližnjem mestnem hribu smo se sprehodili ob ostankih nekdanje trdnjave, ki je v 14. stoletju predstavljala pomemben center Hanzeatske zveze – trgovcev in rokodelcev tega območja ob Baltiku. Nedaleč stran smo se ustavili še ob velikem, modernem odprtem odru, ki zaživi v poletnem času, ko se v Viljandiju odvijajo glasbeni festivali. V mestu smo obiskali še nakupovalni center. Zvečer smo se z avtobusom vrnili v naš kraj Olustvere.

 

 




10. 11. 2023 - 6. dan

Dan smo preživeli v delavnici za tehnologijo sadnih pijač in marmelad. Tokrat je bila z nami učiteljica gospa Katrin. Razdelili smo se v štiri skupine. Prva skupina je pripravljala tradicionalno pijačo iz kruha, ki se imenuje Kvas. Najprej smo kose rženega kruha zapekli v pečici in jih nato pustili namakati v vreli vodi dve uri. Ko se je tekočina ohladila pod 40°C, smo vanjo dodali kvas, da je potekla fermentacija. Druga skupina je pripravljala čokoladno marmelado. V posodo smo zmešali sladkor, jagodičevje in limonin sok in to segrevali 5 – 8 min. Vse skupaj smo potem pretlačili, da smo se znebili sadnih olupkov. Potem smo v posodo dodali čokolado in vse odmaknili z ognja. Ko se je čokolada stopila, smo vse shranili v kozarce. Tretja skupina je stiskala jabolčni sok. Jabolka smo najprej oprali in potem zmleli. Jabolčno kašo smo zložili po plasteh v stiskalnico, izpod katere je po stiskanju pritekel jabolčni sok. Sok smo zbrali v večji posodi in ga zlili v pasterizator, kjer se je sok segrel nad 80°C. Ko se je sok ohladil, smo ga spakirali v vrečke. Četrta skupina je delala karamelno marmelado z okusom jabolka. Jabolka smo olupili in narezali. Potem smo v posodi zmešali narezana jabolka, karamelni sirup, vodo in limonin sok, ter kuhali deset minut. Dodali smo še želirni sladkor in začimbo kardamom, ter kuhali nekaj dodatnih minut. Na koncu smo odstraniti vso peno in marmelado shranili v kozarce.

Za razliko od prejšnjih dni smo praktično delo zaključili že pred kosilom. Spoznali smo nekaj zanimivih postopkov iz živilske tehnologije, ki nam jih je prikazala ga. Karin. V skupnem pogovoru pa smo tudi izvedeli, da je v estonskih izobraževalnih programih za živilstvo pomanjkanje mladih slušateljev. Izvajajo pa večji delež programov izobraževanja odraslih. Tej informaciji smo se nemalo začudili, saj smo bili sami v teh dneh deležni veliko odličnega znanja ob dobri opremi v delavnicah.

Popoldne smo se malo sprehodili po okolici.  Nekaj prostega časa pa smo porabili za prepisovanje šolske snovi, ki so nam jo sošolci (sošolke) prijazno poslali po elektronski pošti.





11. 11. 2023 - 7. dan

Po zajtrku smo se z mini busom odpeljali v mesto Tartu, kjer sta se nam pridružila naša estonska mentorja g. Edgar in ga. Helis. Skupaj smo se odpravili v znanstveni muzej AHHAA, ki je povzdignil mesto Tartu v »evropsko mesto znanstvene kulture«. Tam smo preizkušali različne poskuse in fizikalne priprave. Bilo je zelo zabavno in tudi koristno, saj smo pri tem nekoliko obnovili znanje fizike, kemije in biologije. Po ogledu in preizkušanju različnih naprav smo odšli na kosilo v bližnjo restavracijo – v centru Tartuja. Po kosilu smo imeli nekaj prostega časa, da smo še nekoliko raziskovali mesto. Ogledali smo si lahko stari del mesta, kjer so: mestna hiša, univerza, katedrala, botanični vrt. Na glavnem trgu smo opazili reklame za Tartu kot »kulturno prestolnico Evrope 2024«. Skozi mesto se vije reka Emajõgi, preko katere vodi nekaj lepih mostov. Po končanem ogledu nas je šolski šofer odpeljal nazaj proti našemu kraju Olustvere. Med potjo smo ponekod že opazili novoletne dekoracije (lučke) na trgovinah. To nas je že kar navdihnilo z bližajočim se decembrskim vzdušjem.




Estonija - 12. 11. 2023 - 8. dan

Današnji program je bil namenjen obisku mesta Talin (angl. Tallinn) in vikinške vasi (Saula Village, Harjumaa). Ker je bila danes šolska menza zaprta, so nas gostitelji odpeljali na zajtrk v bližnje mesto Tikupoiss, ki se nahaja na poti v Talin. Tokratnega izleta smo se zelo veselili kljub temu, da nas je ves čas spremljalo oblačno in deževno vreme. V teh dneh smo se na to že navadili, ker je pač takšen sivo-obarvan jesenski čas značilen za deželo ob Baltiku.

Talin je lepo in moderno mesto, ki ima tudi značilni srednjeveški center. Mesto je bilo nekoč tudi del hanzeatske zveze ali Hansa. V mestu smo opazili zanimive izveske, ki še vedno poudarjajo hiše posameznih rokodelcev. V centru mesta je lepo ohranjena najstarejša kavarna (iz leta1864), kjer domuje tudi znamenita čokoladna znamka Kalev. V kavarni smo si ogledali poličke z raznovrstnimi tortami in čokoladnimi bonboni. Opazovali smo tudi slaščičarko, ki je okraševala marcipanove sladice.

V mestu smo si ogledali tudi pristanišče, od koder plujejo trajekti proti sosednji Finski. Na manjšem hribčku nad središčem mesta pa nas je očarala lepa pravoslavna cerkev. Po ogledu mesta so se nam na bližnjem letališču pridružili še francoski dijaki, ki so prišli v okviru Erasmus+ programa na praktično izpopolnjevanje iz gostinstva. Med vračanjem smo se skupaj ustavili še v vikinški vasi. Ogledali smo si muzej na prostem in v manjši restavraciji pojedli kosilo. Hrana je bila zelo okusna z veliko raznovrstne zelenjave.  Proti večeru smo se z avtobusom vračali nazaj v Olustvere. Skoraj dvourno vožnjo smo si nekoliko popestrili z našo slovensko glasbo (s pomočjo mobilnikov) in rahlim popevanjem. Tudi francoski dijaki so se nam pri petju poskušali pridružiti, seveda s francoskimi napevi. Dan smo zaključili ob prijetni večerji in druženjem po sobah.




13. 11. 2023 - 9. dan

Današnji dan nam je prinesel nova znanja na področju steklopihaštva. Zjutraj smo se odpravili v eno od lepo obnovljenih zgradb (del šolskega posestva), ki je del estonske kulturne dediščine. Nekdanjo destilarno alkohola (predvsem vodke) so spremenili v dve večji delavnici – za steklopihaštvo in keramiko. Skupaj s francoskimi dijaki smo se udeležili krajšega praktičnega tečaja oblikovanja stekla. Estonska mentorja sta nam razložila, kako se talina stekla (pri temperaturi 1150 ⁰C) oblikuje. Naučili smo se uporabljati steklopihaško cev. Vsak dijak je »izpihal« svojo vazico. Odločili smo se lahko za izbiro barve, velikosti in oblike. Spoznali smo tudi vlogo kemijskih spojin pri barvanju stekla, saj nam različni kovinski ioni (Fe, Co, Cr, Mn, Au ) pričarajo značilne barve. Oblikovane steklene vazice sta mentorja odložila v posebno komoro, kjer se bo steklo počasi ohlajalo – do jutri. Po končanem delu smo odšli na kosilo; popoldne pa smo bili nekoliko prosti. Nekateri so odšli v fitnes, drugi smo se učili. Proti večeru smo se zbrali v šolski dvorani za prireditve, kjer smo estonski, slovenski in francoski dijaki predstavili svoje države in šole. Sledilo je prijateljsko druženje. Žal, so francoski dijaki zelo nespretni v angleškem jeziku. Medsebojno sporazumevanje smo si olajšali kar s pomočjo »umetne inteligence«, kar nam omogočajo prevajalniki na naših mobitelih. 

 

 

 





14. 11. 2023 - 10. dan

Dan smo začeli z zajtrkom v šolski menzi. Sledilo je delo v mikrobiološki laboratorij, v katerem smo delali gazirano limonado z okusom in boba kroglicami. Nato smo mikroskopirali bakterije, ki smo jih barvali po Gramu. Po kosilu smo odšli v steklopihaško delavnico, kjer smo prejeli izdelke od prejšnjega dne.

Popoldan je bil prost, ob šesti uri pa smo se zbrali na prestižni večerji, ki so nam jo pripravili francoski dijaki. Na večerji so bile različne jedi - polži, siri in še veliko več. Večer smo zaključili z prijetnim druženjem s francoskimi dijaki.




15. 11. 2023 - 11. dan

Počasi se naše praktično usposabljanje v okviru programa Erasmus+ na šoli v Estoniji (School of service and rural economics, est. Olustvere - Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool) zaključuje. V teh desetih dneh smo pridobili veliko praktičnega znanja s področij: biotehnologije, živilske tehnologije in mikrobiologije. Nekoliko smo se preizkusili tudi v steklopihaštvu. Vtisi o deželi bodo ostali v prijetnih spominih. Obogatili smo znanja o kulturi, zgodovini in navadah te lepe baltske dežele. Nenazadnje smo se tudi naučili tolerantnosti do ljudi, katerih navade so nekoliko drugačne od tistih, ki jih poznamo Slovenci. V prihodnje bomo tudi mi skrbneje ravnali z energijo, kar smo opazili tukaj v Estoniji. Občasna večerna potovanja skozi dosti zatemnjena naselja so nas sprva presenetila; šele kasneje smo izvedeli za načrtna varčevanja ob visokih cenah energije. Spoznali smo, da moramo biti v življenju ves čas radovedni, vedoželjni in samoiniciativni, če se hočemo česa naučiti. Vemo, da si bomo v prihodnje lahko pomagali pri sporazumevanju v tujih jezikih (npr. v estonščini ali francoščini) tudi z umetno inteligenco, ki nam je že dostopna na mobilnikih. Hvaležni se bomo spominjali, da smo lahko v okviru programa Erasmus+ obiskali zgodovinska mesta: Talin, Tartu in Viljandi. Resda za vse zanimivosti ni bilo dovolj časa, bo pa prav gotovo marsikoga od nas nadaljnja pot (turistična, raziskovalna ali poslovna) še zanesla v to prelepo deželo. Estonija in ljudje, ki smo jih srečali, so bili sprva nekoliko skrivnostni. To velja tudi za prelepo naravo, ki smo jo tukaj opazili. Še dolgo ne bomo pozabili neskončnih polj, ob katerih smo se vozili in prelepih vitkih brez ob cestah. Navdušila so nas tudi mnoga jezera in skrbno urejene sprehajalne poti v njihovi okolici. Skrb za naravo je v Estoniji zelo pomembna vrednota. Spoznali smo tudi, da sta mir in tišina zelo pomembna za učenje in ustvarjalno delo. Naše bivanje v dijaškem domu, ki je v okviru šolskega posestva, je bilo obkroženo z čudovitim šolskim parkom. Le oglašanje številnih račk na jezercih v parku nas je občasno prijetno zmotilo. Nenazadnje nam bo v lepem spominu ostala gostiteljska šola, kjer so nas zelo lepo sprejeli. Vsak dan smo se lahko razvajali ob njihovi dobri hrani in sladicah v šolski menzi.