Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

ŠVICA 23


DANSKA 23 ESTONIJA 23 ŠVICA 23 NORVEŠKA 24  POLJSKA 24 ALEJANDRO SEGURA ARANA LEA COLNER DISEMINACIJA 


Švica 2023

STROKOVNO USPOSABLJANJE UČITELJEV V ŠVICI

Inštitucija prejemnica: University of Bern, Faculty of Medicine, Institute of Anatomy, Baltzerstrasse 2, 3012 Bern, Switzerland

Termin usposabljanja: 28. 11. – 30. 11. 2023

Področje usposabljanja: biotehnologija

Udeleženke: Katja Dobnikar, Barbka Drobnič, Marjetka Kastelic Švab, Tadeja Polajnar, Anita Zupanc, Lenka Žigon

 




Sreda, 29. 11. 2023

Ogled Ženeve in Ženevskega jezera

Obisk Inštituta za anatomijo v Bernu

Sprehod po mestu Bern v prazničnem času

 

Jutro. Sončen pogled na parkirišču, kjer nas naše prevozno sredstvo – bel kombi – vabi na ekskurzijo v Ženevo z Ženevskim jezerom (fr. Laq Léman). Navigacija, ki je za nas zelo pomembna, nas je varno pripeljala do omenjenega mesta in nam pred vstopom v Ženevo ponudila prelep pogled na pokrajino bogato z vinogradi in plantažami sadnih dreves. Ozke ulice so nas opozarjale, da moramo biti na cesti zelo pozorne. Izbrano parkirišče nam je po slučaju omogočilo najcenejše parkirnino v mestu. Hoja po mestnih ulicah nam je razkrivala čudovite mojstrovine na fasadah hiš. Ob Ženevskem jezeru se nam je pogled ustavil na znamenitem vodometu (fr. Jet d'Eau), ki je visok 140 m. Voda kroži v vodometu s hitrostjo 200km/h in ob soncu z mavrico očara vsakega obiskovalca. Tudi nas je, zato smo morale narediti spominsko fotografijo. Pogledu na vodomet sledi čudovit pogled na pristanišče, labode, račke in prijazne ljudi, ki uživajo na sprehodih ob jezeru. Ogledu Ženevskega jezera je sledil še ogled znamenite cvetlične ure, ki je bila v tem času obdana z manjšimi cvetličnimi dekoracijami. Na hitro smo si pogledale tudi mestno katedralo in stavbo WHO (svetovne zdravstvene organizacije). Ogledu je sledilo kosilo v prijetni restavraciji in sicer smo se odločile za okusne italijanske testenine. Namreč tudi v Švici so italijanske jedi popularne. Po kosilu je sledila ponovno dvourna vožnja do Berna, kjer sta nas pred Inštitutom za anatomijo že čakala dr. Anita Šenk in njena asistentka Evelin. Odpeljali sta nas v raziskovalni laboratorij, kjer smo sledile razlagi priprave trajnega preparata iz kosti miške. Preparat je bilo potrebno ustrezno pripraviti za mikroskopiranje. Sam postopek poleg uporabe kemikalij in opreme zahteva tudi veliko izkušenj, natančnosti in vztrajnosti, ki jih Eveline potrjuje na vsakem koraku raziskovalnega dela. Po koncu omenjene predstavitve nam je dodatno razložila in izročila delovne liste za pripravo trajnega preparata čebule, ki ga bomo učiteljice izvedle skupaj z dijaki in jo o rezultatih tudi obvestile. Pod mikroskopi smo pogledale trajne preparate iz srčne mišice mišk. Opazovale smo: vene, arterije, eritrocite in limfocite. Delovno vzdušje je bilo odlično. Tako smo v kratkem času spoznale nekaj postopkov in pripomočkov (mikroskop, računalnik, skener), ki koristijo tudi študentom medicine, veterine pri njihovem raziskovalnem delu.

Po slovesu od asistentke Eveline, nas je dr. Šenkova popeljala po mestu Bern in nam na kratko približala zgodovino tega mesta ob zgradbah, kot so mestni parlament, centralna banka itn. Ustavile smo se tudi pred hišo, kjer je nekoč nekaj let živel Albert Einstein. Zanimiv je bil tudi pogled na številne skrite poti v kletne prostore pod mestnimi stavbami. S samega mestnega dela smo lahko pod seboj opazile reko Aare, ki v poletnem času prebivalcem Berna z 21. stopinjami Celzija omogoča osvežujoče kopanje. Nenazadnje pa je bila tudi zanimiva zgodba o treh medvedih, katerih življenjski prostor je v parku nad reko Aare. Dodatni večerni sprehod smo zaključile v pred-prazničnem božičnem delu mesta Bern. Svetleče lučke, topla pijača in dobra družba so nas povezale v prijeten klepet.

 

 

 




Četrtek, 30. 11. 2023,  Dan za sir in znanost

Zjutraj smo se prebudili v zimsko jutro in se po zajtrku odpravili po zasneženi cesti do pokrajine Gruyere. Tam smo se ustavili v tovarni sira La Maison du Gruyere. Ogledali smo si muzej sirarstva in imeli možnost pokukati v proizvodnjo sira. Videli smo celoten proces od odbire mleka do zorenja sira.

Na Univerzi za anatomijo nam je dr. Anita Šenk podrobno predstavila še nekaj biotehnoloških projektov, s katerimi se ukvarja. Seznanila nas je z delovanjem združenja VTIS (Društvo v tujini izobraženih Slovencev- vodilna ekipa za kroženje znanja znanstvenikov).

Dan smo zaokrožile s skupno večerjo, kjer smo se zahvalile našim gostiteljem.

Zapisale: Lenka Žigon, Barbka Drobnič, Tadeja Polajnar, Anita Zupanc, Katja Dobnikar in Meta Kastelic Švab.