Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

HRVAŠKA '22


O PROJEKTU   NORVEŠKA '19   HRVAŠKA '22   AVSTRIJA '22   NEMČIJA '22   DISEMINACIJA 
Šola in delovišči:

-    Srednja škola "Arboretum Opeka" Marčan: http://ss-arboretumopeka-marcan.skole.hr/skola

-    Rasadnik Krklec: https://www.facebook.com/Rasadnik-cvije%C4%87a-Krklec-107546337262364

-    Cvjećarstvo Težak: https://www.facebook.com/Cvje%C4%87arstvo-Te%C5%BEak-290785807938093

 

Področje usposabljanja: hortikultura. 

Termin usposabljanja: 4. 5. – 13. 5.  2022.

Učiteljici mentorici: Majda Kolenc Artiček, Ana Kavčič Karničar

Dijaki: Tim Križnar, Matija Sivec, Pika Vitez, Sara Starovasnik, Anja Mušič, Julija Prešeren, Klara Kadunc, Lea Mlinar, Maja Šubic, Manca Merčnik, Metka Kimovec, Natalija Pavli, Nina Mohorič, Petra Hribar, Anja Hribar, Zala Vidmar, Laura Kepec
1. dan (4. 5. 2022)

Že prvi dan aktivni in delovni na SŠ Arboretum Opeka Marčan. Spoznali smo tudi mesto Varaždin.

Vsak dan se bomo javili tudi preko story vsebin.

#izmenjavaHrvaska #projektpoprei

 

SREDNJA ŠOLA ARBORETUM OPEKA se nahaja v vasi Marčan. Poleg šole je Park Arboretum  katerega dijaki urejajo. Na šoli izobražujejo za programe: hortikultura- vrtnar in cvetličar; gospodar na podeželju, kmetijski tehnik, veterinar in kuhar. Šolo obiskuje 135 dijakov, od tega 35 dijakov obiskuje hortikulturno in kmetijsko smer, ostali pa veterino in kuharstvo. Okolica šole zajema 28 ha raznih obdelovalnih površin, od tega:

- 8 ha polj

-  12 ha Arboretuma

- 8 ha travnikov, sadovnjaka in površin z rastlinjaki.

Imajo 100 let stare steklenjake, v katerih poteka vegetativno razmnoževanje lesnatih rastlin. V plastenjakih imajo okrasne rastline, ki jih tudi prodajajo. Poleg tega imajo tudi drevesnico, v kateri imajo sadike dreves in grmovnic. Ko rastline dosežejo določeno višino, jih presadijo v zemljo in vzgajajo do prodaje (7 let).

 

VARAŽDIN leži na severu Hrvaške v Zagorju in ima okoli 47 000 prebivalcev. Pokrajina je večinoma ravna in glavna gospodarska dejavnost je kmetijstvo ter vzgoja sadik. Najbolj poznano je varaždinsko zelje.

Samo mesto je središče Varaždinske županije. V Varaždinu je kraljeval Matija Korvin, nam bolj znan pod imenom kralj Matjaž. Do 18. stoletja je bil Varaždin glavno mesto, dokler ni pogorel.

Najbolj znan je po Starem gradu, po jedi klipići in po mestnem pokopališču, ki ga imenujejo mesto angelov.

V mestu so vidni sledovi obdobja baroka, kot je cerkev jezuitov. Ogledali smo si Stari grad, uršulinski samostan, park, židovsko sinagogo (današnja operna hiša), gledišče in glavni trg. V parku je postavljen spomenik Židom, v spomin na holokavst iz leta 1941.

  Natalija Pavli, Lea Mlinar  4.FD


2. dan (5. 5. 2022)

Varaždinsko jezero je rezervoar na Dravi na južnem delu mesta. Upravno je razdeljen med Međimursko županijo in Varaždinsko županijo, meji na občine Varaždin, Trnovec Bartolovečki in Čakovec. Ima 10,1 km² površine, 7,5 km dolžine. 1,6 km širine in 158 m nadmorske višine gladine. Je zelo priljubljeno sprehajalno področje, poleti se tudi kopajo.

To je eno izmed štirih umetnih jezer zgrajenih na Dravi za obratovanje hidroelektrarn. Preostala tri jezera so: Ptujsko, Ormoško in največje Dubrovsko. Leta 1989 je bila na jezeru Dubrava zgrajena Hidroelektrarna Dubrava.


3. dan (6. 5. 2022)

Dijaki praktični del usposabljanja opravljamo v dveh vrtnarijah Rasdanik cvjeća Krklec in OPG Mladen Težak.

Oboji se ukvarjajo z vzgojo sadik vrtnin, zelišč in cvetja preko cele sezone.Trenutno imajo balkonsko cvetje in enoletnice za zunanje zasaditve.Prodajo imajo za svoje redne stranke na domu. Največ sadik prodajo kot vele prodajo za različne trgovske centre (npr. OBI, TUŠ,...).

Danes predstavljamo Rasadnik cvijeća Krklec, kjer nas 8 dijakov (Tim, Matija, Lea, Natalija, Laura, Zala, Manca in Julija) opravlja praktično usposabljanje. Z nami je učiteljica Majda Kolenc Artiček. To je družinsko podjetje. Zaposlujejo še 8 domačinov. Imajo rastlinjake v velikosti 6000 m2 in en steklenjak v velikosti 500 m2. Zaposleni v vrtnariji so zelo prijazni, komunikativni. Dijaki smo  pomagali pri raznih opravilih, kot so čiščenje rastlinjakov, redčenje rastlin, urejanje po barvah, pospravljanje mačeh. Dve sošolki sta opravljali strojno saditev. Danes smo sodelovali tudi pri zasaditvi okrasnega cvetja pred kulturnim domom. Tako smo današnji dan zaključili z obilo novih izkušenj. Več naj povejo fotografije.

Matija in Tim


4. dan (7. 5. 2022)

ZAGREB je glavno mesto Hrvaške. Velik je 641 km2 in ima 806 000 prebivalcev. Za njegov nastanek obstaja več legend. Je evropsko mesto, ki za prevoz uporabljajo tramvaje. Naslednje leto bo Hrvaška uveljavila evro. Zanimivost zagrebške zastave je šahovnica v grbu, ki ponazarja trikratno zmago hrvaškega poveljnika proti najboljšemu italijanskemu šahistu. Ban Jelačić je priključil Međimurje k Hrvaški in premagal Madžare. Na začetku je bil njegov kip obrnjen proti Madžarski, a so ga obrnili proti centru Zagreba zaradi nasprotovanja Madžarov. V 13. stoletju so mesto razdelili na građanski in kapitolski del. V kapitolskem delu je bilo plemstvo, kralj in cerkev, v građanskem delu pa meščani, trgovci, obrtniki in služinčad.

Ogledali smo si tržnico, ki se deli na odprti in zaprti del. Odprti del je povezan z zelenjadnicami, cvetjem in sadjem, zaprti del pa z drugimi izdelki kot so siri, mlečni izdelki, meso in ribe. Po ogledu tržnice smo odšli do cerkve Sv. Štefana in Vladislava, ki je posvečana Marijinem vnebohodu. Cerkev je zgrajena v gotskem stilu in se je leta 2020 znižala za 8 m zaradi potresa. Pred cerkvijo je spomenik Marije.

Na kapitol smo se vzpeli z vzpenjačo. Pred nami je stal zagrebški obrabni stolp, ki je odigral ključno vlogo med turškimi vpadi. Vsak dan ob  12. uri se zasliši izstrel topa, ki je Turke pregnal v beg, nas pa pošteno prestrašil. Blizu stolpa stoji cerkev svetega Marka, ki so jo prenovili v 19. stoletju. Cerkev ima na strehi dva grba, eden ponazarja nekdanjo državo SHS (Srbov, Hrvatov in Slovencev), drugi predstavlja mesto Zagreb. Danes je na kapitolu sabor in premier vlade.

Sprehodili smo se mimo trgovine s kravatami, ki so jo uporabljali hrvaški vojaki v raznih bitkah za zaščito vratu, zato so jo vzeli za svoj simbol in je danes postala kulturna snovna dediščina. Dan smo zaključili z obiskom zagrebškega živalskega vrta, ki se nahaja v več kot 200 let starem parku Maksimir, ne daleč iz centra mesta. Lepo urejen živalski vrt se razteza na sedmih hektarjih. V živalskem vrtu je tropski vrt, kralj živali, plazilci, ribe, kopitarji, sesalci… Zelo priporočamo ogled.

 

Anja M. in Julija


5. dan (8. 5. 2022)

KUMROVEC

Nedelja je bil dan za spoznavanje zgodovine. Pot nas je prvo vodila v Kumrovec na ogled rojstne hiše prvega predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita. Rodil se je 7. maja 1892 v Kumrovcu, umrl pa je  4. maja 1980 v Ljubljani. Pokopan je bil 8. maja 1980 v Beogradu. Ogledali smo si Staro selo, ki je največji etnografski muzej na Hrvaškem. Prikazanih je 40 različnih objektov in vsaka prikazuje svojo obrt (lončarstvo, vinarstvo, pletarstvo, kovačnica, prikaz zagorske poroke…). Značilnosti v tistih časih so bile črna kuhinja, ki ni bila zelo bogata, v predprostoru mlin za mletje moke, po hiši so bila zelo majhna okna, osvetljevali so se s petrolejkami. V jedilnici je značilen »bogov kotek«, ki je bil vedno lep urejen. V jedilnici se je nahajal tudi robček z napisom posvečen kuharici. Prostori so bili majhni in pogosto sta bila združena  jedilni in spalni prostor. Imeli so majhne postelje na katerih je spalo lahko tudi več oseb. Otroci so se igrali z lesenimi igračami, ki so sedaj zaščitena pod Unesco, kot snovna kulturna dediščina. Značilen je bil tudi garkelc, to je ograjen vrt ob hiši, kjer je gospodinja gojila začimbe in vrtnine, katere je potrebovala pri kuhi. Pod hišo se je nahajal hlev.

 

KRAPINA

Obiskali smo krapinski muzej neandertalcev, ki so ga odprli leta 2010. Je eden najsodobnejših muzejev na svetu. Bogat je z najnovejšimi tehnološkimi dosežki in nam s številnimi vizualnimi, vohalnimi in drugimi občutki prinaša fascinanten svet neandertalcev, hkrati pa nas vrže na začetek sveta tako, da smo lahko uživali v rekonstrukciji kozmične evolucije in vsaj za trenutek občutili vso moč začetka. Zelo zanimiv je ogled filma, kjer spoznamo življenje neandertalcev, lov, zdravljenje, uporabo ognja, izdelavo orožja, pokop… Navdušil nas je prikaz nastanka vesolja, rimske ceste in našega planeta, ter nato nastanka življenja na Zemlji. Sprehodimo se skozi vse dobe Zemlje in do razvoja znanosti. Hkrati smo si lahko ogledali tektonske premike naših celin in razvoj Homo sapiensa.

Sprehodili smo se po zunanjem delu, kjer so našli ostanke neandertalcev.

 

Metka in Petra


6. dan (9. 5. 2022)

POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO “AGROPOMPER”

Ogledali smo si kmetijo, ki se ukvarja samo s predelavo zelja.

Podjetje ima stalno zaposlenih 10 ljudi. Med sezono, ko imajo več dela zaposlijo še nekaj mladih u. Zaposleni delajo od 7h zjutraj do 4h popoldan vsak dan med tednom, vikende ne delajo. V lasti imajo 7ha svoje pridelovalne površine in 7-8 ha površine imajo v zakupu.

S predelavo zelja so se začeli ukvarjati v letu 1992, ko so imeli kadi in bazene za kisanje na površini 100m2. Na začetku so si omislili manjše količine, skozi leta pa so začeli širiti svojo proizvodnjo in začeli graditi dodatne prostore z bazeni za kisanje zelja, velike sode, kjer imajo naribano zelje in repo, hladilnico... zadnji objekt je bil zgrajen leta 2014.

Sami pridelajo 10% pridelka na lastnih parcelah, 90% pa ima kooperante. Njihov največji in glavni kupec je Kauflant v Avstriji ter Slovenski Jeger Mercator. V Avstriji prodaja zelje po komadih, zato bolj kot je teža pridelka bližja 1,3 kg v večjem dobičku je, saj mora komad zelja tehtati minimalno 1,3 – 1,6 kg. V Avstriji, Nemčiji, Švici konkurira lahko samo z glavami zelja, z drugimi oblikami pridelka nima možnosti. 80% pridelanega zelja nameni za prodajo glav za sarme, ostalih 20% pa nameni za ribanje.

Najboljša sorta, ki jo priporoča lastnik in jo tudi sadi je hibridna sorta Gintama F1. V zadnjih letih vse bolj opuščajo avtohtono sorto Varaždinsko zelje, ker imajo težave s pridelavo zaradi klimatskih razmer (predvsem visoke temperature). 

 

POSTOPEK KISANJA ZELJA

Zeljne glave  kisanje je v velikih bazenih. Bazen napolnijo s celimi glavami zelja, med njimi vmešajo kameno sol, ki jo nabavlja večinoma v Avstriji.. Bazen z glavami napolnijo do vrha nato jih obtežijo z veliko “vrečo” in dodajajo vodo. Prvo kisanje (do sredine julija) traja 2 meseca oz. približno 65 dni. Drugo kisanje traja (do oktobra) 4 mesece, tretje kisanje ali fermentacija (bazen napolnijo do decembra) traja 6-7 mesecev. V sam bazen gre približno 20 ton zelja. Najboljša temperatura za fermentacijo je med 18 – 20 °C, višja je temperatura, hitrejša je fermentacija.

Pakiranje poteka sproti, tik pred odvozom do odjemnega mesta.

 

Manca, Nina, Anja H.


7. dan (10. 5. 2022)

Proizvodnja & prodaja cvijeća Cvećarstvo Težak 

Vrtnarija ima 5000 kvadratnih metrov površine, na kateri se nahaja 10 plastenjakov. Pridelujejo balkonsko cvetje (surfinije, pelargonije, bršljinke..), trajnice (sivke, meta, timijan…) in nekaj sadik zelenjave (solato, paprika, paradižnik…). Poleg tega se sadijo tudi enoletna in trajna zelišča.

Na dvorišču imajo trgovino kjer prodajajo rastline na domu, večino prodajo, kot veleprodajo v trgovine Tuš, Jager, Obi,... Delujejo od leta 1996. Pri proizvodnji sodeluje cela družina (mož, žena in sin). Sin je študiral delno v naši državi in opravljal prakso v naših domačih krajih ter Arboretumu. Zaposlenih je 7 ljudi, od tega sta 2 delavki trenutno na porodniškem dopustu. Do zaposlenih imajo družinski pristop, skupaj jedo zajtrk in kosilo. Vzamejo si tudi čas za skupna druženje. Tudi do nas so bili zelo prijazni in so nas vsak dan presenetili s sladico.

Imajo sadilni stroj, na katerem smo sadili vodenke, jagode, natreske… in vse ostale rastline. Te smo zlagali na vozičke, z vozičkov pa na mize ali na tla v plastenjakih. 

V času našega praktičnega usposabljanja smo očistili kar nekaj sort rastlin, uredili plastenjake in nasadili cvetje ter zelišča.

Od strojnega dela imajo viličarja, traktor in vrtno orodje. V plastenjakih imajo namakalni sistem in potopne mize.

Delo je bilo naporno predvsem pri sadilnem stroju, kjer moramo dosegati normo. Drugače nam je bila zelo zanimiva delovna izkušnja.

Sara in Pika


8. dan (11. 5. 2022)

OBITELJSKO POLJEPRIVREDNO GOSPODARSTVO “CAFUK”

Je družinsko podjetje 3. generacije, kjer na 200 ha površine pridelujejo krompir (70 ha), zelje (15 ha) in ostale poljščine, kot so koruza, pšenica, oljna repica... za kolobarjenje. Podjetje se ukvarja z ekološko pridelavo Varaždinskega zelja in proizvodnjo semena Varaždinskega zelja kot avtohtono sorto. Za seme so prejeli EU znak za geografsko poreklo. Večina pridelanega pridelka razvažajo v šole, bolnišnice, Lidl, kuhinje, restavracije... V mesecu septembru imajo praznik: Dan zelja, kjer je v ospredju zelje in najdaljša sarma, ki je tudi v knjigi rekordov. Proizvodnja semen varaždinskega zelja traja 2 leti. Prvo leto posadijo seme, na 1 ha veliko površino in ga pustijo rasti, da oblikuje glave, s tem naredi vegetativne dele rastline. Nato ga poberejo skupaj s podzemnimi in nadzemnimi deli. Isti dan poberejo in posadijo le najlepše glave, glede oblike, velikosti...Posadijo jih na območje, kjer v bližini ni nobenih drugih rastlin iz skupine Kapusnic, da ne pride do križanja. Pokrijejo jih s slamo, da zadržuje vlago in preprečuje rast plevela. Glave zelja počijo in iz tu pusti zacvetijo in s tem naredijo generativni del rastline. Pokrijejo jih z mrežo, da jih zaščitijo pred točo in ptiči. Nato poberejo semena, kjer jih na pripravljeni površini v rastlinjaku posušijo in preberejo. Varaždinsko zelje zaradi ploščate oblike, tankih žil in listov je najbolj primerno za sarmo. Ribano zelje obdelujejo po stari tradiciji, kjer ga naribajo na stroj, pretlačijo pa ga ročno (nožno).

Je dražje, saj je kakovostnejše, pridelava je zahtevnejše in tudi količine so manjše. Kaljivost Varaždinskega zelja je 70% in do sedaj niso imeli težav s pridelavo.

Manca, Anja, Nina


9. in 10. dan (12. in 13. 5. 2022)

Srednja škola »Arboretum« Opeka, Marčan 

Poleg dela v vrtnarijah, smo si za zaključek našega praktičnega usposabljanja ogledali še park Arboretum Opeka, ki se nahaja nasproti šole, v velikosti 64 hektarjev in ima 5 vhodov, ki vodijo do dvorca. En vhod je bil za plemstvo, drugi za kočije. Arboretum pomeni, da so v njem lesnate rastline, večinoma  mešani gozd in grmovnice, na primer: tisa, bukev, lipa, sekvoja,... Število dreves je v padu, leta 1963 so našteli 6000 različnih vrst, leta 2006 pa nekaj čez 2000. Vzrok so tudi klimatske razmere. Večina dreves je starih od 100 let in več. V parku sta zaposlena 2 vrtnarja, včasih so Arboretum urejali tudi dijaki.

Trenutno obnavljajo dvorec, v katerem bodo učilnice, laboratoriji ( za analizo vina, medu, olja,...) praktične učilnice in bo namenjeno dijakom ter za zunanje obiskovalce, ki pridejo na izmenjave in izobraževanja. Dvorec je iz 17.stol.. V njem je živel grof Bombelles, ki je bil velik zbiratelj rastlin in je vrtnarje pošiljal na izobraževanje v tujino, predvsem na  Nizozemsko.

V parku se nahaja jezero oziroma otok ljubezni. Tu so včasih kopali glino za izdelovanje opek. Po tem je arboretum tudi dobil ime. Grof je bil zelo podjeten, saj je veliko produktov s posestva tržil. V času Jugoslavije je v Arboretum prihajalo veliko Slovencev, ki so prišli po semena od tise. V spodnjem delu parka je posajenih 88 lip, ki so jih posadili v spomin Josipu Brozu Titu.

Pred zaključkom je ekipa sošolk še zasadila cvetlično gredico za snemanje hrvaške televizije. Vsi smo uspešno opravili naše usposabljanje in tako pridobili mednarodni certifikat, ki nam ga je podelil ravnatelj šole.

Lea in Natalija

Videoposnetek s praktičnega dela: https://www.youtube.com/shorts/FR4ixYM9K50