Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

SLOVENIJA 2019 (mobilnost)


O PROJEKTU        PARTNERJI        NOVICE        MOBILNOSTI            GRADIVA            SLOVENIJA 2018            SLOVENIJA 2019


Ponedeljek, 30. 9. 2019

V ponedeljek zjutraj smo se skupaj z dijaki iz tujine peljali v slovensko prestolnico. Tam smo nekateri izkoristili čas čakanja in si navzven ogledali stadion Stožice. Nato smo šli v Ljubljanski univerzitetni inkubator, kjer so nam zavzeti podjetniki predstavili svoje delo. Preizkusili smo se tudi v postavljanju stolpa iz dvajsetih špagetov, vrvice, lepilnega traku in čokoladnega indijančka, kjer smo preverili naše timsko delo in iznajdljivost.  Po končanem programu smo se odpravili v center Ljubljane, kjer smo si privoščili pristen in nezdrav doprinos globalizacije k slovenski kulinariki (▶McDonalds), nekateri pa so odšli v Čevapđinico. Po skupinah so nas vodili starejši dijaki, ki so pripravili pester in zanimiv program o našem največjem slovenskem mestu. Tako smo si ogledali veliko zanimivosti, se bolje spoznali in kar najbolje izkoristili dan. Polni vtisov smo se odpeljali nazaj proti šoli.


Torek, 1. 10. 2019

Zjutraj nas je sprejela in nagovorila  ravnateljica srednje šole in zaželela topel sprejem dijakom in učiteljem iz tujine. Po sprejemu je uspešno slovensko start-up podjetje predstavilo svoje delovanje in pot do uspeha, ter na zelo zanimiv način promoviralo svoj izdelek. Pri tem smo dijaki pozorno opazovali in zbirali kompetence, ki jih potrebujemo za uspešen zagon podjetja. V drugem delu dopoldneva smo v obliki mednarodnih skupin poiskali aktualne poklice prihodnosti in predstavili spretnosti, ki jih za uspešno opravljanje le teh potrebujemo. Po pouku smo se odpravili v center Kranja, kjer smo dobili kviz z vprašanji o Prešernovem mestu in na tak način spoznali znamenitosti Kranja.


Sreda, 2. 10. 2019

Zjutraj so gostujoči dijaki hospitirali pri pouku nemščine in angleščine. Po načrtovanju delovnega dne, ki je sledilo, smo imeli predavanje uspešnega bivšega dijaka biotehniške gimnazije, ki nam je predstavil svojo pot do uspeha. Predstavil je svoje podjetje, ki ga je ustvaril skupaj s svojim bratom in prijateljem. V drugem delu je v mednarodnih skupinah potekala diskusija o našem nadaljnjem šolanju po končani srednji šoli.


Četrtek, 3. 10. 2019

Dan se je začel z nadaljevanjem diskusije, ki smo jo začeli že prejšnji dan. Vsaka skupina si je izbrala en poklic, ki bi ga želela v prihodnosti opravljati. Napisali smo tudi veščine, ki jih potrebujemo za opravljanje izbranega poklica. Izbrali smo tudi video, ki po našem mnenju najbolje predstavlja ta poklic. Nato je vsaka skupina predstavila svoj poklic ostalim. Začeli smo tudi diskusijo, o tem kako bi organizirali spletno stran, ki bo glavni izdelek tega projekta.


Petek, 5. 10. 2019

Na ta dan smo predstavili v širši skupini, svoje ideje za spletno stran, njeno postavitev in izgled. V prostem času so nas tuji dijaki naučili igre, ki smo se jo v krogu igrali več kot uro. Ker se je izmenjava iztekala, smo rešili tudi vprašalnike o vtisih. Vse nas je zajela nostalgija, saj smo vedeli, da se naše druženje bliža koncu. Večina slovenskih dijakov, ki ni imela dijaka iz tujine doma, se je odpravila domov z veliko novimi izkušnjami in novimi poznanstvi. Ob šestih zvečer smo imeli zaključno večerjo skupaj z vsemi vključenimi učitelji in dijaki. Po večerji smo z dijaki iz tujine pripravili prijetno druženje ob tabornem ognju.