Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Trst 202219. 9. 2022

Zbrali smo se v veliki dvorani na Znanstvenem liceju France Prešeren. Tam nas je čakala gospa ravnateljica prof. Loredana Guštin s predstavitvijo slovenskih šol v Trstu in nasploh je prikazala življenje slovenskih manjšin. Tu imajo veliko slovenskih kulturnih in športnih organizacij. Nato nas je v kemijskem laboratoriju povabila prof. Jasna Merku. Z njo smo izdelali in kreativno oblikovali recikliran papir. Smo spoznali zanimiv proces nastajanja papirja. Predstavili so nam tudi humanitarno organizacijo, ki za socialno ogrožene tudi v šoli zbira hrano in še uporabna oblačila. Razdelili smo si zadolžitve za celoten teden. Popoldan smo imeli voden sprehod od Sv. Ivana, mimo slovenskega Narodnega doma do centra Trsta. V trgovini Altroconsumo Trieste Bottega Mosaico smo se prelevili v novinarje in spoznali delovanje pravičnih trgovin, ki zagotavljajo pravično plačilo delavcem. Mislimo, da je Fair Trade zelo pomembna ideja in se mora razširiti. Ob končanem programu smo se poslovili od profesorjev in sami šli po Trstu ter pojedli odličen sladoled.

Tjaša in Annika


20. 9. 2022

Danes smo se vsi skupaj dobili na trgu Oberdan v Trstu in se odpravili v smer Isola della Cona. Na avtobusu smo se zabavali na različne načine, na primer s petjem. Isola della Cona je naravni rezervat, kjer nas je sprejel raziskovalec in vodič g. Kogoj. Ta nas je popeljal skozi celoten rezervat, kjer smo opazovali različne vrste ptic, rib in konjev. Po dvournem ogledu Isole della Cona smo se ponovno odpravili na avtobus in se odpeljali v Gradež. Tam smo ob morju pojedli kosilo in sladoled. Medtem ko so nekateri uživali ob prelepem pogledu na morje, so si nekateri privoščili celo skok v vodo, ki niti ni bila tako mrzla. Ob dveh smo se spet dobili pred avtobusom, s katerim smo šli v smer proti Miramaru. Tukaj so nam dijakinje jezikovnega liceja predstavile miramarski park. V prijetni družbi smo se sprehodili skozi luškan park in imeli priložnost ogleda notranjih prostorov gradu. Za tem smo s prijatelji imeli fotoshooting na pomolu in uživali ob poletnem vremenu. Ob petih, ko nas je avtobus že čakal za odhod, smo se nekateri odločili za sprehod po obali. S tovariši smo šli na pijačo ob prijetnem sončnem zahodu. Nato smo se po dolgem in utrujajočem dnevu odpravili domov. Za konec dneva pa sva imela skupaj priložnost pisanja tega dnevnika, ob katerem sva se zabavala ter zelo dobro imela. To je bil čudovit in nepozaben dan. Bilo je FANTASTIČNO! :) <3

Jasna in Pascal          


21. 9. 2022

Zbor zjutraj je bil ob 8h v Križu, kjer smo pričeli našo razburljivo raziskovanje Ribiške poti, kraških pojavov, sestave gozdov, živali in mnogokaterih tradicij Kraških prebivalcev. Na učni poti so nam posamezni dobro pripravljeni učenci popestrili pohod z zanimivimi dejstvi o nadvse fascinantnih zgoraj omenjenih temah (še posebej tista stvar o tunah). Po ne najbolj kratkem a zelo razgibanem pohodu s številnimi prečudovitimirazglednimi točkami smo prispeli do centra za morsko biologijo »OGS Mare«. Tam smo bili deležni predstavitve Tamare Cibic, ki nam je temo biodiverzitetne sestave Jadranskega morja in nevarnosti povezane z njo na lep in zanimiv način približala. Nato je sledil še ogled laboratorijev že omenjenega centra. Sledila je malica in kasneje še nekaj vprašanj v zvezi s predstavitvijo. Sedaj pa zabavni del dneva. Kopanje. Kot skupina smo se odpravili na plažo v Brojenco, kjer smo s silo zavzeli čoln in okupirali pol pristanišča s svojimi brisačami. Kalili smo mir s skakanjem v vodo in igranjem z žogo. Bilo je lepo, če odmislimo nehumani kruti veter, ki nas je napadal znova in znova brez prestanka. Po kopanju smo se še igrali različne igre s kartami, tako, da je čas minil zlobno hitro. Po končanem kopanju smo se odpravili proti svojim domovom (večina z avtobusom), jaz osebno pa sem se z družino gostiteljice Julije odpravil v osmico, kjer sem spoznal zasvojevljivo dobro tradicionalno hrano ob napetem igranju Briškole.

Filip in Julija


22. 9. 2022

Danes je bil prav poseben dan. Zjutraj sva bili zelo utrujeni, kot vedno ampak po športnih vajah profesorja Miloša Tula sva se prav dobro zbudili. Kasneje sva šli v računalniško učilnico za oblikovanje člankov in na priprave za našo jutrišnjo zaključno prireditev. Nato smo poslušali nekatere predstavitve fotozgodb o problematikah, s karerimi se dijaki vsakodnevno soočajo v okolici doma glede onesnaževanje okolja. Izračunali smo še naš ekološki odtis in ugotovili, da bi za naš način življenja potrebovali tri ali štiri Zemlje.  Razdelili smo se v skupine. Nekateri so pisali novinarske članke, oblikovali predstavitve in vadili pesmi za zaključno predstavitev.  Nato smo se odpravili proti centru Trsta kjer sva midve, Viktorija in Alina šle na kosilo v lokal Home kjer smo poskusile najboljše ameriške palačinke v mestu. Zvečer sva obiskali najlepši razgled nad Trstom, Koprom, Bregom tel delom Krasa in to je Socerb. Socerb je vas, ki se nahaja na slovenski strani ter je prva vas po Prebenegu. Na njem najdemo zelo lep grad, sicer pa zelo star. V gradu je tudi restavracija z zelo posebno kuhinjo, a najlepše je seveda uživanje jedi nad tem razgledom. Na Socerbu sva gledali sončni zahod, ki je bil danes res čudovit. V Trstu smo se vsi dijaki skupaj dobili, da bi šli na zadnjo večerjo. Izbrali smo pizzo v pizzeriji “Da Pino”, ki se nahaja na začetku mesta a je vseeno na zelo strateški točki. Pizze smo naročili po skupinah, saj je ta pizzerija poznana prav zaradi tega, da so pizze dolge 1 meter.  

S pisanjem tega dnevnika sva zaključili ta čudovit dan, ki nama bo sigurno ostal v spominu.

Dana in Sara


23. 9. 2022

V šolo sva poleg domače pite, ki je bila namenjena pogostitiv na koncu prinesli še vso prtljago. V šoli smo najprej rešili anketo, v kateri smo ovrednotili aktivnosti tega tedna. Ugotovili smo, kaj vse smo se naučili v tem tednu.  Nato smo glasbena skupina imeli še zadnjo vajo pred prireditvijo, Alina pa je skupaj z Dano pisala še tekst za povezovanje prireditve. Nato se je prireditev začela, na katero so prišle vse tri ravnateliice šol in tudi drugi sošolci od gostiteljev. Po končani prireditvi smo imeli še pogostitev, katero so organizirali domači dijaki s svojimi dobrotam, ki so jih pripravili njihovi starši. Nato smo se vsi skupaj poslovili, si izmenjali nekaj socialnih omrežij in številk in se nato z naročenim prevozom odpeljali domov, Alina pa z avtobusom domov.
Viktorija in Alina