Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Celovec 2023


Izmenjava je potekala od 17. do 22. septembra 2023.FOTOGALERIJA NATEČAJA VODA Povezava

PADLET Povezava do padleta  Padlet je bil del priprave na mobilnost, na njem se predstavijo sodelujoči učenci in učitelji.17. 9. 2023

Na izmenjavo v Celovec nas je odšlo 6 dijakov in dve profesorici. Tja smo potovali zelo trajnostno, kar z vlakom. Mednarodni vlak je zamujal 27 minut, ampak smo videli, da to ni nikakršen problem. Prestopali smo v Beljaku in tamkajšnje povezave s Celovcem so pogoste. Sprevodnik avstrijskih železnic nas je prišel samo pozdravit in ni pregledal naših vozovnic. Na Koroškem v Avstriji imajo v tem tednu Evropski teden mobilnosti, ki ga vzamejo zelo resno. Ves javni promet, tako avtobusi kot vlaki, je zastonj. Super ideja, ki spodbudi k uporabi javnega prometa in hkrati zmanjša prometno gnečo na cestah ter zmanjša vpliv potovanja na podnebne spremembe. Pot je minila zelo hitro, saj smo se kartali in pogovarjali.

Na železniški postaji v Celovcu so nas pričakale družine. Mene in Julijo, ki je prišla iz Trsta, sta prišla iskat Niko in njegov oče. Živijo v Šentjakobu. Tja smo se vozili približno 30 minut. Ko smo prispeli, naju je sprejela Nikova mama. Najprej so nama razkazali hišo in potem sva razpakirali kovčke. Medtem časom, ko smo čakali na večerjo, pa sva se z Julijo malo spoznavale. Zelo dobro sva se ujeli. Za večerjo smo jedli špagete s pestom in sušenimi paradižniki. Med večerjo smo se spoznavali z družino. Oče govori nemško, zato razume le malo slovensko, mama pa je koroška Slovenka in govori slovensko z nemškim naglasom. Izvedela sem veliko novih stvari, tukaj v Celovcu opravljajo 4 leta ljudske šole in potem 8 let gimnazije. Tukaj je tudi tako, da morajo moški nujno opravljati civilno ali vojaško službo po končani srednji šoli. Slišala sem veliko novih besed kot na primer “kešju” to je pri njih indijski orešček in “šofla” je zajemalka. Po večerji smo popili še domači čaj iz mete in lipe in se posladkali s kroglicami, ki jim rečejo “rižoto”.

Ajda, Niko in Julija


18. 9. 2023

Prvo jutro se je začelo v dijaškem domu ob 6.40. Po zajtrku smo se dijaki peš odpravili v šolo, le nekaj minut hoje stran. Ravnateljica Zalka Kuchling je predstavila šolo. Vsaka šola se je predstavila s krajšim filmom. Prikazali smo, kaj smo v preteklem letu delali na šoli v povezavi s projektom. Po mojih dveh vodenih ogledih po šoli, z briljantnim vodičem Pascalom, pa smo se odpravili proti mestni hiši. Tam smo se srečali s podžupanom Alojzem Dolinarjem, ki nam je v slovenščini predstavil trajnostni razvoj in politiko mesta Celovec. Zadolžen je za mobilnost, prilagoditve na podnebne spremembe in stanovanja. Načrtuje, da bo mesto imelo v roku dveh let 300 električnih avtomobilov, ki bi bili vključeni v “car sharing” system. Prav tako spodbujajo postavitev sončnh celic na strehah javnih ustanov. Mesto Celovec je edin trajnostno mesto v Avstriji in zato lahko za izbrane projekte prejema posebna evropska sredstva. V Sloveniji so v ta system vključena tri mesta, Kranj, Velenje in Ljubljana. Popoldne smo dijaki dobili priložnost ogleda mesta ter moja skupina treh trajnostnih trgovin, njihovih namenov ter izdelkov, pa smo se odpravili na igro odbojke. Moj dan se je zaključil s treningom v fitnesu dijaškega doma ter s pisanjem dnevnika.

Nejc in Pascal


19. 9. 2023

Z novim dnem smo se zgodaj zjutraj odpravili na glavno železniško postajo. Naš vodič je bila učitelj geografije in športne vzgoje. Z vlakom smo se peljali do postaje Maria Rein in se peš odpravili na pot proti hidroelektrarni na Dravi. Po kratki predstavitvi delovanja HE smo se sprehodili čez jez in opazovali novo zgrajeno ribjo stezo, ki omogoča ribam prehod iz spodnjega dela HE v zgornjega. Pot smo nadaljevali do rečne obale, kjer smo se vkrcali na ladjo in odšli do hiše društva ribičev, kjer smo pojedli zelo dober golaž.

Ko smo se okrepčali, nas je prijazen kapitan popeljal še malo dlje po Dravi, kjer smo opazovali le nekaj tednov stare plazove, ki so nastali po močnem avgustovskem deževju. Profesor nam je tudi predstavil žalostno zgodbo tamkajšne vasice, ki je zaradi plazu in poplav za vedno ostala odrezana od sveta. Med čakanjem na avtobus smo si tudi ogledali vrt gasilskega doma, ki je odlično opremljen za priredbo veselic. Znani so po največjem indijanskem štoru. Kasneje smo se z avtobusom odpravili proti cesti na Ljubelj, kjer smo se sproščeno zabavali v adrenalinskem parku. Po končnem spustu z ziplinom čez dolino smo se odpravili po stezici skozi sotesko Čepe. Potka je bila polna prekrasnih pogledov na slapove in predvsem stopnic. Pot smo končali v gostišču na odlični večerji. Uspeli smo se tudi pogovoriti o kmetovanju v gorah. Dan smo zaključili s toplimi tuši in v dobri družbi.

Katja in Dana


20. 9. 2023

V sredo zjutraj smo se zbudili v koči v Bodentalu. Pojedli smo zajtrk in se okoli devete ure zjutraj z avtobusom odpeljali v Landskron - Affenberg oziroma Opičjo goro. Opice, vrste makaki, smo si ogledali pod vodstvom. Pred ogledom sem s člani svoje skupine z gospodom Marjan Davidom, izvedla še intervju. Ogled je trajal približno pol ure, nato smo šli na kosilo v Mohorjevo. Po kosilu pa nazaj v šolo, kjer smo se poglobili, kako voda pronica skozi različne vrst podlag. Izvedli smo preizkus, potem pa smo preizkusili svoje spretnosti v ustvarju glinenih izdelkov. Ko smo naredili svoje, smo se vsak po svoje odpravili do prebivališča in odpočili od napornega dne. Dan smo preživili v čudoviti družbi, hkrati pa smo ob zabavi nagradili svoje znanje.

Neja in Dana


21.9. 2023

Ob 6.45 sva se zbudili v dijaškem domu in se pripravili na šolo, kamor sva se nato odpeljali z dvema avtobusoma. Tam smo 7.45 pričeli z aktivnostmi. Profesorica slovenščine in nemščine ter poklicna novinarka nam je razlagala, kako napisati članek. Članek naj bi imel zanimiv naslov in podnasov, ki da nekaj več informacij. Pomembno je zapisati avtja in samo jedro članka členiti na več odstavkov. Vsaka slika v članku mora biti podnaslovljena. Nato smo v skupinah začeli pisati članke. Naša skupini je pisla o Celovcu kot trajnostnem mestu. Nato smo se razdelili v dve skupini. Jaz sem šla v pevsko in igralsko skupini, kjer smo pripravili dve pesmi in igro za petkovo prireditev. Delo je potekalo v sproščenem vzdušju. Druga skupini je pripravila predstaviev, povezovalni tesks za prireditev in novičnik v canvi. Prišli so novinarji iz ORG in  nas celo posneli. Nato smo se nekateri odpravili na kosilo v azijsko restavracijo Mimi's. Ob 17.00 smo se odpravili na bowling, kjer smo se imeli fantastično.

Tina in Viktorija


22. 9. 2023

Zadnji dan smo se težkih src odpravili iz svojih nastanitev. V šoli smo še dodelali članke, predstavitev in igro. Nasmejani smo predstavili pretekli teden dijakom in profesorjem SLOGAT-a, ravnateljicama šol iz Trsta in Nakla in namestniku ravnateljice SLOGAT-a. Igra je prikazala trajnostne problematike Celovca in kakšen načrt ima mesto za njihovo rešitev. Po končani predstavitvi smo se sproščeno podprli ob domačem narezku in skutinem zavitku. Zadnja skupna ura je menila prehitro in morali smo se posloviti. Odpravili smo se na pot srečni, kljub nekaj solz v očeh, saj smo imeli prečudovit in zabaven teden za nami. Zeleni SIjAj je naredil vtis na vse nas, saj smo spoznali toliko zanimivih ljudi in se hkrati poučili o najhujšem problemu sveta. Res sem vesela, da sem se projekta udeležila, saj verjamem da se ga bom spomnila še mnogo let.

Ana in Annika


Izmenjava v Celovcu bo potekala od 18. septembra do 22. septembra 2023.

V času do izmenjave v Celovcu je odprt FOTONATEČAJ: "Žuboreča, preteča, dereča ... naša VODA!".

Razpis je odprt do 31. avgusta 2023. 

Več informacij najdete v prilogah. 

Dijakinje in dijaki lepo povabljeni, da sodelujete in prispevate svoje fotografije. 

Želimo vam veliko ustvarjalnosti in dobrih posnetkov.
FOTONATEČAJ: "Žuboreča, preteča, dereča ... naša VODA!"