Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Avstrija '18V mesecu juniju 2018 se je skupina devetih dijakov kmetijsko-podjetniške in gimnazijske smeri, v spremstvu dveh učiteljev, udeležila mobilnosti na v Avstriji.

Inštitucija prejemnica: Biosphärenpark Nockberge

Področje usposabljanja: naravovarstvo in kmetijstvo

Termin usposabljanja: 4. 6. – 15. 6.  2018

Učitelja spremljevalca: Tomo Romšek (4. 6.-10. 6. 2018) in David Celar (10. 6. – 15. 6. 2018)

 

Dijaki: Anja Kozjek, Ana Poklukar, Ema Primožič, Lucija Dolžan, Maja Čemažar, Matej Zupan, Nika Pezdirec, Nina Urbanc, Tina Filipič


Blog

1. DAN - Ponedeljek, 4. 6. 2018

Naše usposabljanje v biosfernem parku Nockberge v Avstriji se je začelo z obiskom infotočke, kjer sta nam Heinz in Florian predstavila program za naslednjih 12 dni. Po predstavitvi smo se skupaj odpeljali do jezera Turrachersee. Ob jezeru nam je Heinz predstavil drevo Cemprin, katerega les zaradi zdravilnosti, uporabljajo tudi za izdelovanje postelj.

Pot smo nadaljevali po Nockalmstraße vse do jezera Windebensee, kjer smo uživali v prečudovitem razgledu in se seznanili s tukajšnjimi rastlinskimi in živalskimi vrstami.

Kosilo smo imeli v Glockenhütte - najvišje ležeči gostilni v tem območju. Nato smo se spustili do manjšega muzeja na prostem, kjer smo si v miru in čudoviti okolici ogledali zanimive umetnine.

Ogledali smo si tudi muzej fosilov in 3D video v nemščini o biosfernem parku Nockberge. Zadnja postaja je bila koča Heiligenbachhütte, kjer bomo prenočili naslednje štiri noči.

 

 

DELO NA PLANINI

2. DAN - Torek, 5. 6. 2018

Zjutraj nas je Heinz odpeljal do gostilne, kjer smo imeli včeraj kosilo. To je bila izhodiščna točka za današnje delo. Peš smo se odpravili na vrh Klomnocka (2331 mnv), med potjo pa smo popravljali potke, barvali markacije in zabijali količke za jekleno vrv. Na vrhu Klomnovka pa smo ponovno postavili križ, ki je ležal na tleh. Izkopali smo luknjo, vanjo postavili križ in ga fiksirali z jeklenimi vrvmi. Do vrha smo hodili dve uri, s seboj pa smo nosili tudi orodje (sekira, žaga, macola, lopata …), tako da smo se kar dobro razmigali.

H koči smo se vrnili popoldne. Skuhali smo si večerjo, se malo zabavali ter zvečer utrujeni od celega dne odšli spat.

 

 

DELO NA PLANINI

3. DAN - Sreda, 6. 6. 2018

Današnji dan smo ponovno preživeli v hribih, kjer smo ponovno popravljali planinske poti, le da smo se tokrat odpravili na drug vrh. Delo je bilo podobno kot včeraj, pot pa je bila daljša in bolj naporna. Cilj poti je bila koča Grubenbauerhüte, kjer nam je lastnica pripravila odlično kosilo. Tik pred kosilom je začelo močno deževati, zato smo bili »prisiljeni« ostati še nekaj časa v koči in se družiti. Ko pa je nehalo deževati smo odšli nazaj proti kombiju.

Popoldne smo se odpeljali do ribogojnice, kjer smo izvedeli vse o gojenju rib. Ogledali smo si bazene, v katerih gojijo ribe. Pokazali so nam tudi njihovo hrano in razložili, kako poteka hranjenje. Zanimivo pa naj je bilo, kako se te ribe lovijo in sicer z mrežami, ki imajo različno velike luknje, tako da se ujamejo samo ribe, ki so dovolj velike.

Potem smo se odpeljali do visokogorske kmetije, kjer so nas postregli s slastnim domačim sladoledom.  

Za konec smo si ogledali še Grünsee oz. Zeleno jezero, ki je zelene barve zaradi posebne vrste alg.

 

 

IZDELAVA METEL IZ BREZOVIH VEJ IN NABIRANJE KAMNOV ZA KOPEL V KARBADU

4. DAN - Četrtek, 7. 6. 2018

Dopoldan smo skupaj s Florianom in mladim avstrijskim kmetov izdelovali metle iz brezovih vej. Vsak je tudi na tradicionalni način izdelal svojo metlo. Svoje metle smo izdelali tako, ker so jih tako delali včasih Najprej je vsak uredil velik šop vej. Nato smo malo debelejše veje na poseben način olupili ter z njimi zavezali šop vej.

Izdelovanje metel se sliši preprosto, ampak ni bilo ravno tako lahko. Čeprav je bilo delo zahtevno, smo se kar zabavali.

Sledilo je kosilo, ki smo ga imeli v Karlbadu, kjer so znani po posebnih zdravilnih kopelih. Vodo za kopeli segrevajo z vročimi kamni, ki vsebujejo veliko mineralov. Prav te kamne pa smo iz reke nabirali po kosilu. Kamne smo si po bregu podajali in jih nalagali na traktor. Ker nas je ujel dež, smo imeli kratek odmor, po katerem smo delali še dve uri.

Po končanem delu smo se odpeljali nazaj v Heiligenbachhütte, kjer smo si skuhali večerjo IN praznovali Tinin rojstni dan.

 

 

OGLED KMETIJSKE ŠOLE LITZHOF IN MESTA GMÜND

5. DAN - Petek, 8. 6. 2018

Danes smo morali spakirati svoje stvari, saj bomo naslednjih nekaj dni spali v Gasthof Post v Eisentrattnu. Pot smo od tam nadaljevali do kmetijske šole Litzhof, kjer smo imeli voden ogled posestva. Videli smo kravji hlev, sirarno, mesarsko delavnico, učilnice za pouk in jedilnico, kjer smo imeli kosilo.

 

Sledil je ogled mesta Gmünd. To je mesto umetnikov z okrašenimi ulicami in ograjeno z obzidjem. Najprej smo odšli na grad in pripadajoči stolp, kjer smo imeli lep razgled nad mestom. Heinz nam je povedal kratko zgodovino in zanimivosti o mestu, nato pa smo se sprehodili po mestu in si ogledali pomembne stavbe. Imeli smo tudi malo prostega časa, ki smo ga izkoristili za zabaven ogled preostalega mesta.

Za konec smo obiskali glasbeni muzej Pankratium, kjer smo igrali na najrazličnejša glasbila, za katere si ne bi nikoli predstavljali, da lahko ustvarjajo glasbo. Ob ogledu tega muzeja smo se neizmerno zabavali.

 

 

OGLED JEZA MALTATAL IN KOŠNJA TRAVE

6. DAN - Sobota, 9. 6. 2018

Po zajtrku smo se odpravili k jezu Maltatal, po katerem smo se tudi sprehodili. Heinz nam je opisal njegovo gradnjo in zanimivosti. Potem smo se med potjo nazaj ustavljali in si ogledovali čudovite slapove. Razgled je zelo lep in zanimiv, saj na eno stran vidiš jezero, na drugo pa prepad. Jez ima tudi razgledno ploščad, ki ima steklena tla. Po ogledu jeza smo se peljali mimo številnih manjših in večjih slapov. Od blizu smo si ogledali le največji slap na tem območju, ki je visok kar 100 metrov.

Sledilo je kosilo, potem pa smo se odpeljali na travnik Heinzevega brata, kjer smo sestavili koso in se naučili kositi, kot so to počeli naši dedki in babice. Na začetku se nam je še malo zatikalo, saj je bilo to za nekatere od nas prvič, a smo se kmalu navadili in kosili smo zmeraj hitreje in spretneje, kar dokazujejo tudi žulji na rokah. Travo smo potem tudi pograbili. Po košnji smo vse še pograbili in pospravili ter se odpravili k Heinzu domov na kavo, potem pa nazaj v Gasthof Post na večerjo.

 

 

OBISK ADRENALINSKEGA PARKA, JAHANJE IN OGLED ČEBELNJAKOV

7. DAN - Nedelja 10. 6. 2018

Danes smo lahko spali malo dlje, saj smo imeli dela prost dan. Okoli desetih smo se v dveh skupinah odpravili na različne aktivnosti, eni v adrenalinski park, drugi na jahanje. V adrenalinskem parku in na jahanju smo se zelo zabavali, saj smo bili razdeljeni v majhne skupine in je zato vse potekalo hitro, brez čakanja. Okoli dveh smo odšli na eno izmed njihovih tradicionalnih veselic, kjer smo imeli tudi kosilo.

Po kratkem druženju pa smo obiskali še čebelarja, ki nam je predstavil svoje delo, pokazal čebelnjake in razložil celoten življenjski cikel čebel. Degustirali smo tudi različne vrste medu, za katere smo nekateri prvič slišali (med z lešniki, med z aronijo …). Pokazal nam je tudi medico, ki jo izdeluje sam. Za darilo pa je vsak dobil lonček medu. Po večerji smo se še malo družili in nato zaspali.

 

 

ODSTRANJEVANJE RASTJA NA PAŠNIKIH

8. DAN - Ponedeljek 11. 6. 2018

Dan smo začeli bolj zgodaj kot po navadi. Heinz in Wolfgang sta nas prišla iskat ob 7:45. Odpravili smo se do Wolfgangove koče, ki leži na 1900 m. Po dolgi vožnji smo cel dopoldan čistili Wolfgangov pašnik, podirali smo manjše smreke in grmovje in jih na kupih sežigali. Kosilo nam je skuhala Wolfgangova žena. Po okrepčilu pa smo se odpravili naprej na delo, in sicer popravljanje in postavljanje ograj okoli njune koče in pašnika. Delo je bilo naporno. Dobili smo nekaj prask, a smo se vseeno imeli lepo.

Zatem pa smo se odpravili nazaj v hotel in se pripravili na večerjo.

 

 

ODSTRANJEVANJE RASTJA NA PAŠNIKIH

9. DAN - Torek 12. 6. 2018

Ob isti uri kot včeraj sta po nas prišla Wolfgang in Heinz. Ponovno smo se odpravili na Wolfgangovo posest, kjer smo nadaljevali včerajšnje delo, sekali in požigali smo rastje na pašniku. Kosilo nam je spet naredila Wolfgangova žena, nato pa smo se vrnili k požiganju. Nismo delali dolgo, ko nas je ujel dež, tako da smo morali z delom zaključiti, pospraviti orodje in se vrniti v kočo. Pred večerjo smo zaradi slabega vremena imeli malo več prostega časa, ki smo ga izkoristili za druženje in počitek v Gasthof Postu. 

 

 

DELO NA PLANINI LITZLHOF ALM

10. DAN - Sreda 13. 6. 2018

Današnji dan je bil malo bolj družaben, saj smo delo opravljali skupaj z dijaki kmetijske šole Litzlhof. Heinz in Peter sta nas zjutraj odpeljala do koče Litzlhof Alm, kjer smo se porazdelili v mešane skupine z avstrijskimi vrstniki. Po dveh delavnicah (košnja trave, izdelava lesenega korita iz hloda, urejanje ograje, zabijanje kolov …) nas je čakalo kosilo, kratek počitek in pa skupen kratek pohod. Odšli smo do koče Alexanderhütte, kjer smo imeli kratek odmor, potem pa smo se vrnili v svojo kočo. Bili smo mokri in premraženi, saj nas je ujel dež, zato smo zakurili in dali sušiti mokra oblačila.

Po večerji smo se še malo družili ter kmalu po napornem dnevu odšli spat.

 

 

DELO NA PLANINI LITZLHOF ALM

11. DAN - Četrtek 14. 6. 2018

Prebudili smo se v mrzlo jutro v Litzlhof Almu. Dan smo začeli z zajtrkom ob 7:00. Nato pa smo nadaljevali z različnimi delavnicami. Najprej smo spoznavali rože iz okolice. Ker so učitelji kmetijske šole Litzlhof govorili v nemščini, nismo razumeli čisto vsega, kar so povedali, razumeli pa smo bistvo.

Sledilo je postavljanje ograje na poseben način. Naučili smo se tudi izdelovati vence iz vej smreke. Najprej smo jih segreli nad ognjem, potem pa ukrivili in navijali, tako, da je nastal venec. Te vence smo potem uporabili pri gradnji ograj.

Po kosilu smo imeli še zadnjo delavnico. Izdelovali smo lesena korita za napajanje živine iz debel dreves. Fantje so z motornimi žagami razžagali deblo, ga izdolbli in nastalo je korito. Dekleta pa so nato to deblo olupile.

Okoli pol štirih popoldne smo se poslovili ter se vrnili v Gasthof Post, kjer smo prenočili še zadnjo noč.

 

 

OGLED SIRARNE KASLAB'N IN ODHOD DOMOV

12. DAN - Petek 15. 6. 2018

Danes je bil zadnji dan. Po zajtrku smo spakirali vse stvari in kovčke naložili v kombi. Po pol urni vožnji smo prišli do novejše sirarne Kaslab'n. Najprej nam je lastnik povedal zgodovino sirarne, postopek izdelovanja sira ter nam na daleč pokazal vse pripomočke. Osredotočeni so namreč na seneno in ne silažno mleko. Videli smo shrambo za sir in postopek »negovanja« s slanico. Ogledali smo si tudi video o pridelavi sira vse od kmetij, kjer pridobivajo mleko do končnega izdelka. Po videu smo imeli degustacijo različnih sirov. Poskusili smo šest vrst. Videli smo tudi razliko med sirom, ki je zorel tri mesece, in sirom, ki je zorel šest mesecev.

Med vožnjo smo se ustavili pri Kaninger Mühlenweg in si ogledali mline. Sledilo je še malo vožnje in prispeli smo do manjše hiše, po 10 minutah hoje pa smo prišli do lepega prostora, kjer smo imeli piknik. Za kosilo nam je Heinz spekel okusne ribe, nato pa smo imeli zaključek ter podelitev potrdil.

Sledilo je slovo od Heinza in neokrnjene narave biosfernega parka Nockberge. Polni novih izkušenj in vtisov smo se odpeljali v Strahinj, kjer so nas že čakali starši.