Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Jakob Gallus


JACOB GALLUS CARNIOLUS

Jacob Gallus Carniolus ali Jakob Petelin Kranjski, kot ga Slovenci poznamo, se je rodil okrog leta 1550 v Ribnici. Znanstveniki domnevajo, da se je izobraževal v samostanu v Stični. Kot mladoletnik je veliko potoval po območju današnje Avstrije. Bival je v samostanih Zwetll in Melk, kasneje pa je potoval po Pragi, Wroclavu in Olomucu.

To, kar je dosegla glasba v renesansi, je tudi za nas Slovence neprecenjive vrednosti. Jacobus Gallus Carniolus je veliko pripomogel k temu. Z zadnjim delom imena je poudarjal, da je doma s Kranjskega in to razumemo kot velik ponos na svojo domovino, današnjo Slovenijo.

Bil je izjemno plodovit skladatelj in povsem predan umetnosti.Rad je posegal po besedilih, ki častijo glasbo in umetnost.

Napisal je več maš ter zborovskih skladb, med njimi kar 4 knjige motetov in nad sto madrigalov. Njegova dela ga uvrščajo v vrh evropske glasbene ustvarjalnosti.

Po Gallusu imenujejo najvišje nagrade in priznanja za ljubitelje glasbene dosežke v Sloveniji. Po njem so poimenovali največjo koncertno dvorano v ljubljanskem Cankarjevem domu.

V času renesanse (lat. rinascere - preroditi, tj. ponovno zanimanje za antično miselnost, znanost in umetnost) je bil znan kot najboljši skladatelj na svetu, saj je napisal številne motete, med njimi tudi najbolj znano takrat Opus Musicium. Malo manj znana je bila Harmoniae Morales - izbor triinpetdesetih madrigalov. Umrl je 18 julija, (tako vsaj znanstveniki domnevajo) leta 1591 v Pragi na Češkem, kjer je tudi pokopan.