Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Izmenjave učiteljevPovezava na poročilo o izmenjavi učiteljev, Portugalska, marec 2007


IZMENJAVA UČITELJEV NA PORTUGALSKEM

Med 3. in 10. marcem 2007 sta se Bernarda Božnar in Meta Vovk udeležili izmenjave učiteljev na portugalski srednji šoli Escola Secundaria com 3° Ciclo De Ensino Basico DANIEL FARIA, s katero Srednja biotehniška šola Kranj sodeluje v comeniusovem projektu. Šola se nahaja na severu Portugalske, na podeželju v naselju Baltar, ki je komaj 20 km oddaljeno od Porta.  

 

Zanimivosti iz šolskega sveta:

-         pouk traja od 16. 9. do 20. 6. v letu.

-         počitnice – 14 dni za dijake – okrog božiča, okrog velike noči

-         pouka prosti so še 3 dni za pusta – praznujejo s karnevalom

-         pouk se za slovenske razmere začne razmeroma pozno, ob 8.30, in traja do 12.00, sledi dveinpolurni odmor za kosilo. Dvakrat tedensko imajo dijaki pouk tudi popoldan in zadnji dijaki končajo ob 18.30.

-         dijaki so danes že drugič po 1 dan stavkali zaradi nadomeščanj!

-         šolska ura traja 90 minut

-         v šoli nimajo gretja, sedijo v klopeh oblečeni in obuti

-         skupinskega dela profesorjev ne poznajo mogoče le v okviru projektov kot je Comenius.

 

Zanimivosti o Portugalski:

-         Portugalci so enkratni ljudje – prijateljski, dobrovoljni, želijo ti ustreči v vsem, kar si zaželiš!

-         Portugalska dežela je prelepa, polna zgodovinskih in naravnih zanimivosti!

-         Atlantik je zares ogromna količina človeku neobvladljive vode, ki pa hkrati človeka tako pritegne, da si tudi v izrednem mrazu in dežju zaželi stopiti vanj!

-         Portugalska hrana je enkratna!

-         Najboljše so portugalske pomaranče, ki jih lastnoročno odtrgaš z drevesa!

-         Portugalske besede z dvojnim pomenom uporabljaj pazljivo!

 

Srednja šola ima gimnazijske programe, ki trajajo tri leta. Usmerijo se lahko v naravoslovne znanosti, jezike in ekonomijo. Maturo opravljajo v dveh delih, polovico izpitov je na koncu drugega, polovica pa na koncu tretjega letnika. Verjetno je tak sistem lažji za dijake. Po opravljeni maturi lahko nadaljujejo študij na fakulteti ali pa se odločijo za enoletni poklicni tečaj. Sicer pa je na šoli 660 dijakov in 100 učiteljev ter drugega osebja.

Pouk se za slovenske razmere začne razmeroma pozno, ob 8.30, in traja do 12.00. Sledi dveinpolurni odmor za kosilo. dvakrat tedensko imajo dijaki pouk tudi popoldan in zadnji dijaki končajo ob 18.30.

Na šoli nimajo varnostne službe. Za red skrbijo številni zaposleni, večinoma starejši delavci. Ko šolo zaprejo pa spustijo iz pesjakov tri pse, ki pripadajo portugalski avtohtoni pasmi Serra de Estrela. Sicer pa imajo na šoli pravi živalski vrt v malem, kjer ne manjka prašičev, gosk, imajo tudi pravega kuščarja.