Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Norveška 2015MOBILNOST NA NORVEŠKEM (19.-30. 10. 2015)

V okviru projekta Erasmus+ »SPI« se je ekipa osmih dijakov (Anja K. Osenar,Mira Lavtar, Rihar Pelko, Žan Pečelin,  Mojca Naglič , Nikita Trček, Katja Oselj, Ana Krč z učiteljema Petrom Ribičem In Ireno Šubic Jeločnik, odpravila na Norveško na 14-dnevno praktično usposabljanje. Dijaki so bili vključeni v praktični pouk na dveh nam sorodnih šolah s katerima smo že večkrat sodelovali v izmenjavah (Hjeltnes Vidaregåande skule in Voss jordbruksskule).

V času izmenjave so se priključili norveškim dijakom pri njihovih rednih aktivnostih tako na terenu v bližnji in daljni okolici šole ter v učilnicah. Skupaj so šli na planinski pohod, lovili ribe, skrbeli za živino v šolskih hlevih, strigli ovce (in krave!), delali v rastlinjakih in sadovnjakih, na kmetijah spoznavali proces predelave pridelkov (predvsem jabolk), nabirali gobe, spoznavali razsežnosti fjordov in si ogledovali številne slapove. Ob tem so izvedli predstavitev za domačine ter jim postregli s slovenskim ričetom, klobasami in potico. Praktično delo so dopolnjevali z medpredmetnimi urami v razredu, kjer so se skupaj z domačimi dijaki učili angleščino ob vajah pilatesa, primerjali učinke globalnega segrevanja v obeh državah in spoznavali kulturo druge države skozi posamezne vidike (znani športniki, šolski sistem in učenje angleščine, kontroverzne teme, kvaliteta življenja, cene). Najbolj zabavna pa je bila ura, ko so dijaki drug drugega naučili nekaj osnovnih besed in fraz v svojem jeziku. Novih vtisov, znanja in spoznanj, spretnosti, vprašanj, angleških in norveških besed, druženja, smeha … je bilo na pretek. 

Tako dijaki kot učitelja z veseljem pričakujejo štiri norveške dijake, ki nam bodo kmalu vrnili obisk in, kot so izvedeli od profesorjev, se tudi oni že veselijo potovanja v Slovenijo.  

Več o mobilnosti:


Mobilnost_dijakov_Voss_oktober_2015.pptx

Mobilnost_dijakov_Hjeltnes_oktober_2015.pptx

Irena_Subic_Jelocnik_porocilo_o_usposabljanju_Voss.pdf

Peter_Ribic_porocilo_o_usposabljanju_Hjeltnes.pdf


Glasilo »The sky is the limit« http://online.pubhtml5.com/vikx/rvou/#p=1