Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Načrtovanje in oblikovanje vrtov


Na tečaju oziroma delavnici se boste seznanili s tem, kako izbrati in urediti primerne površine za gojenje zelenjave in sadja, za okrasni vrt, zeliščni vrt, predvrt ipd. Prepoznavali boste rastline in njihove gojitvene zahteve v smislu prava rastlina na pravo mesto. Skicirali boste lastni domači vrt in prejeli številne ideje oz. predloge, kako ga urediti (določitev kompozicije, postavitev rastlin v prostor ipd.). Poudarek predavanja bo na obliki, strukturi in funkcionalnosti vrta.

Pri načrtovanju in urejanju vrta pazimo na ravnotežje in hkrati poskrbimo za kontraste v vseh mogočih oblikah. To daje vrtu živost in možnost, da v njem v vsakem razpoloženju ali delu dneva, meseca in leta najdemo kaj zase. Vrt, ki nagovarja vseh pet človeških čutov, prepoznamo po tem, da je v njem nekaj vidnih zanimivosti, nekaj dišečih rastlin in materialov, ki imajo različne teksture. Okušamo vse, kar zraste na zelenjavnem in sadnem delu, lahko pa se z enakim ciljem poslužimo le skromne gredice z začimbnicami (če imamo bolj malo prostora). Vrt, ki je načrtovan tudi kot zvočno zanimiv (žuborenje vode, zvok vetra, ki pišne skozi nasad okrasnih trav, uporaba peščenih površin ...), doda še zadnjo, slušno dimenzijo, na katero pogosto pozabimo.

Tečaj bo vodila Kristina Ravnjak, magistrica inženirka krajinske arhitekture. Z vami bo razmišljala o tem, kako določiti probleme in potenciale v prostoru, ter jih preoblikovati v vrt prilagojen vašim potrebam in željam.

 

Trajanje tečaja: 2 dni (10 pedag. ur)
Cena tečaja: 85 EUR z DDV
Termin tečaja: 11. 4. in 15. 4. 2024, ob 16.00
Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecajiping@bc-naklopong.si