Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Izdelovanje kruha in potic


PEKA KRUHA Z DROŽMI

Peka kruha z drožmi v zadnjem času doživlja pravi preporod - mamljiv omamni okus, hrustljava skorjica, mehka sredica, veliko lažja prebavljivost in blagodejen vpliv na telo je le nekaj lastnosti, ki nas prepričajo. Peka z drožmi je več kot le način priprave žit, s katerim le-ta postanejo bolj prebavljiva za naše telo. Je tudi dragocena veščina, umetnost, izhodišče za odkrivanje lastne ustvarjalnosti, prispevek kulinarični dediščini in ohranjanju tradicije, kot tudi preprost način povezovanja z naravo in ljudmi.

Na delavnici se bomo posvetili naslednjim tematikam in vprašanjem:
- Prednosti in posebnosti kruha pripravljenega z drožmi
- Kako pripraviti in skrbeti za droži
- Priprava testa in različne faze peke
- Kako pripraviti osnovni bel hlebec različnih oblik, polnozrnat sendvič kruh in pico ter prenos znanj za ostale tipe kruhov
- Nasveti za uporabo različnih mok
- Triki uspešnega okraševanja kruhov

Tečaj izvaja Andraž Bajželj (Androžarna).


Cena tečaja: 65 EUR z DDV
Termin tečaja: 24. 1. 2024, ob 16.00
IZDELOVANJE KRUHA IN POTIC IZ KRUŠNE PEČI

Tečaj je sestavljen iz treh sklopov. 
Prvi dan se boste naučili zamesiti kvašeno testo za potico, pripravili boste različne nadeve (orehov, lešnikov, makov, pehtranov, nadev o ocvirki in suhim sadjem) in oblikovali testo za pečenje. Drugi dan se boste seznanili z osnovnimi surovinami za izdelavo kruha in postopkom izdelave domačega kruha. Spekli boste pogačo, koruzni kruh, ajdov kruh z orehi, čebulni kruh, česnov kruh, kruh z ajdovo kašo, mlečni kruh in sadni kruh. Seznanili se boste tudi z napakami pri izdelavi kruha in potice in kako jih odpraviti.
Prve dva dni tečaja boste kruh in potice pekli v delavnici BC Naklo, tretji dan pa se boste skupaj z izvajalcema odpravili na kmetijo in se naučili pripraviti pogoje za peko v krušni peči ter v njej spekli izdelke. 

Tečaj je primeren tako za začetnike kot za tiste, ki se s peko kruha in potic že ukvarjate, saj vam bomo izdali še tiste drobne, a pomembne skrivnosti, da bodo vaši izdelki še boljši. Tečaj je primeren tudi za vse, ki želite pridobiti NPK Izdelovalec kruha, potic, peciva in testenin, saj vsebuje vsebine iz kataloga strokovnih znanj in spretnosti za to NPK. 

Tečaj izvajata: Kristina Frlic in Miran Ahčin. 

Trajanje tečaja: 3 dni (15 pedag. ur)
Cena tečaja: 139 EUR z DDV
Termin tečaja: 27. 11. - 29. 11. 2023, ob 16.00
TEČAJ PEKE POTIC

Na tečaju peke potic se boste naučili zamesiti kvašeno testo za potico ter pripravili različne nadeve (orehov, lešnikov, makov, pehtranov ipd.). Poleg tradicionalnih nadevov pa boste tokrat pripravili še Naklansko potico, ki v teh krajih velja ta tradicionalno jed že vrsto let in o kateri so spisane tudi legende. 

Tečaj izvaja Miran Ahčin. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: 65 EUR z DDV
Termin tečaja: 27. 3. 2024, ob 16.00
PEKA KRUHA BREZ KVASA

Na tečaju boste spoznali, kako pripraviti različne vrste kruha brez kvasa, s pomočjo vzhajalnih sredstev ekološkega izvora (npr. s fermentom Sekowa, ki je neke vrste drož. ki vpliva na testo tako, da ga mehča). 
Zakaj kruh brez kvasa? V kvašenem testu prihaja do nastajanja alkohola in ogljikovega dioksida. Pri peki se alkohol sicer razgradi, vendar pa prihaja do razmnoževanja kvasovk v črevesju, ki težijo k alkoholnemu vrenju. Po jedi se počutimo napeti, saj hrane nismo dobro prebavili. Prihaja do prebavnih motenj in posledično do preobremenitve jeter v funkciji razstrupljanja organizma. 

Tečaj izvaja Elvira Devetak. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 pedag. ur)
Cena tečaja: 65 EUR z DDV
Termin tečaja: Termin bo znan kasneje.
PEKA KRUHA

Na tečaju boste spoznali izdelavo različnih oblik kruha izdelanega po klasičnem postopku priprave z uporabo različnih vrst moke. Pripravili bomo pšenični, pirin, ajdov, ovseni, mlečni kruh.

Tečaj izvaja Krisitna Frlic. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 pedag. ur)
Cena tečaja: 65 EUR z DDV
Termin tečaja: 9. 4. 2024, ob 16.00
Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecajiping@bc-naklopong.si