Naziv strokovne izobrazbe: Inženir / inženirka živilstva in prehrane (Inž. živil. in preh.)
Če vas zanima prehrana, dietetika in gastronomija ter sestava živil ali pa različne tehnologije v živilstvu (od predelave živil rastlinskega izvora, mesa, mleka, žit, do tehnologije vina in mikropivovarstva), živilska kemija z analizo živil ter živilska mikrobiologija in biotehnologija, je ta program prava izbira. Prav tako študenti pridobijo veliko znanja o ekonomiki in managementu podjetij, informatiki in statistiki, poslovnem sporazumevanju in vodenju, strokovnih terminologijah v angleškem jeziku, spoznajo področje zakonodaje v živilstvu ... Študentom nudimo zelo bogat nabor izbirnih modulov in predmetov, kar pomeni, da si v 2. letniku študentje lahko glede na svoje interese sami izberejo priljubljene vsebine s področja prehrane ali s področja živilstva.
Zanimiv in praktično naravnan študij. Veliko je vaj v sodobno opremljenih laboratorijih in z odličnimi mentorji in predavatelji. Izkušnje, znanje in veščine študenti živilstva in prehrane pridobivajo tekom študija, v Green labu ali pa v različnih organizacijah in živilskih in prehranskih obratih v Sloveniji ali v tujini.
Študentom omogočamo tudi sodelovanje in napredovanje. Študijski proces se izvaja v sodobno opremljenih prostorih, ki omogoča sodobno izvajanje študijskega procesa in učinkovit prenos znanja. Izkušnje, pridobljene tekom študije, vam bodo dale polet za stalno napredovanje.
Cilji programa
- Izobraziti inženirje s strokovno-teoretičnimi in praktično uporabnimi znanji s področja živilskih tehnologij v prehrani,
- pridobiti generične in poklicno-specifične kompetence strokovnega področja živilstva in prehrane za samostojno delo v manjših obratih,
- pridobiti in poglobiti teoretično in praktično znanje o živilstvu, prehrani in varni hrani ter oblikovati celosten pogled na razvoj živilske in prehranske stroke,
- oblikovati odgovoren odnos do zagotavljanja kakovosti v proizvodnji živil in pripravi hrane,
- oblikovati samozavest in odločitev za poslovne odločitve in reševanje konkretnih strokovnih problematik.
Oglejte si!
Generične kompetence
- Moralno in etično delovanje – to je za poštenost, natančnost in vestnost pri delu.
- sodelovanje pri razvoju stroke in prevzemanje pobude za uvajanje novosti v stroko,
- vodenje, načrtovanje, organiziranje in nadziranje tehnoloških procesov v proizvodnji,
- organiziranje in vodenje delovnih procesov v sodelovanju s stroko na področju vzdrževanja in varstva okolja,
- uporaba tujega jezika za spremljanje strokovnih novosti v tujini in za komunikacije v strokovni terminologiji,
- uporaba izbranih statističnih metod obdelovanja podatkov,
- uporabljanje znanj iz ekonomije, organizacije in vodenja podjetij ter trženja v živilstvu in prehranski stroki,
- poslovno sporazumevanje in dogovarjanje,
- skrb za razvijanje in krepitev estetskega videza produktov,
- suvereno odločanje v poslovnih in strokovnih zadevah ter reševanje konkretne strokovne problematike.
Poklicno-specifične kompetence
- Tehnološko in prehransko delo ter pridobivanje znanja na področju kakovosti živil in hrane, ki ga specializirajo na posameznem področju,
- vodenje tehnoloških postopkov ter organiziranje priprave varne in zdrave hrane,
- samostojno odločanje za izbiro in uporabo surovin in materialov v proizvodnji,
- zagotavljanje kakovosti proizvodnih procesov in proizvodov v živilstvu ter pri organizaciji prehrane,
- sodelovanje pri izboljšavi prehranjevalnih navad različnih skupin populacije,
- tehnološko in ekonomsko analiziranje proizvodnih in tehnoloških parametrov,
- neposredno uporabo svojih teoretičnih znanj iz strokovnih področij živilske tehnologije, prehrane in varne hrane v praksi pri reševanju praktičnih primerov v delovnem okolju,
- sodelovanje pri odločanju, izbiranju in uporabi ustreznih metod za zagotavljanje ustrezne sestave in kakovosti živil in hrane,
- sodelovanje pri odločanju, izbiri in uporabi surovin v proizvodnji živil ter pri pripravi hrane.