Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Izkušnje s prakse


Praksa na kmetiji Pr' Popr

Jošt Košir, študent 1. letnika upravljanja podeželja in krajine, je prakso opravljal na domači kmetiji Pr' Popr

Praktično usposabljanje sem opravljal na domači kmetiji, po domače Pr´Popr, na kateri je osrednja dejavnost turizem. Poleg manjšega hleva je počitniška hiša, ki jo oddajamo turistom, ki prihajajo iz vseh koncev sveta. Tu lahko občutijo pristno življenje na podeželju, kjer si sami lahko naberejo sadje in zelenjavo z domačega vrta. Moje praktično usposabljanje je tako vključevalo veliko dela z ljudmi in kmečkimi opravili na kmetiji. Našim gostom nudimo delavnice polstenja, izdelovanja lesenih izdelkov, sprehode z alpakami, jahanje ponijev in izposojo električnih koles. Vodenje teh je bilo vključeno v mojo prakso. Možni so tudi ogledi in hranjenje drugih živali kot so ovce, kokoši, race, prepelice in pujs. Praksa na kmetiji je zelo pestra in raznolika. Našo ponudbo imamo predstavljeno na instagram in facebook strani -alpacasbarn.

Turizem se na naši kmetiji zelo razvija, iščemo nove ideje in izpopolnjujemo stare, gostom želimo omogočiti čim boljše bivanje. Pomemben je njihov odziv na našo ponudbo, to nam pomaga pri izboljšavi same ponudbe in tudi našega dela. Nastanitev pri nas je zelo primerna za vse starosti, najbolj pa uživajo otroci, ki lahko kadarkoli obiščejo živali in s tem pridobijo občutek za delo z njimi. Ne glede na to, da stalno izboljšujemo in širimo ponudbo, temu še kmalu ne bo konca. Načrti za prihodnost vključujejo ureditev novega apartmaja na toplarju, kjer bodo dobrodošli pohodniki in kolesarji, ki bi potrebovali prenočišče le za kak dan. Zraven pripravljamo tudi prostor za manjši kamp. Če vas zanima več, nas obiščite in z veseljem vam bomo razkazali naokrog
Praksa v vrtnem centru Kalia

Uroš Podgoršek, študent 1. letnika hortikulture, je prakso opravljal v Vrtnem centru Kalia na Jesenicah

"Moje delo v poslovalnici Kalia Jesenice je zajemalo zalivanje, čiščenje rastlin, oskrbo rastlin, pripravo rezanega cvetja za prodajo, prodajo, delo na blagajni, svetovanje in pomoč strankam, pa tudi izdelavo šopkov, presajanje rastlin ter zasajanje korit in nasadkov. Pri delu sem dobil izkušnje z delom pod pritiskom, timskim delom in komunikacijo s strankami in sodelavci, pridobil sem tudi nova znanja s področja hortikulture, cvetličarstva ter prepoznavanja in oskrbe rastlin."
Praksa v slaščičarni Kongresnega centra Brdo

Saša Ažbe, študentka 1. letnika živilstva in prehrane, je prakso opravljala v slaščičarni Kongresnega centra Brdo

"Praktično izobraževanje v prvem letniku sem opravljala v slaščičarni Kongresnega centra Brdo, kjer sem nadgradila svoje preteklo znanje slaščičarstva. Izdelovali smo makrone, pite, torte, potice, pralineje, cake popse ipd. S kolektivom smo vzpostavili zelo dobre medsebojne odnose, delo po končanem praktičnem izobraževanju nadaljujem."
Praksa v Komunali Kranj

Vita Knavs, študentka 1. letnika naravovarstva, je prakso opravljala v podjetju Komunala Kranj

"Prakso sem opravljala v podjetju Komunala Kranj, in sicer v sektorju odpadki. Delala sem na pretovoru in na zbirnem centru na Jezerskem. Ukvarjala sem se predvsem s popisom ekoloških otokov in posledično s posodobitvijo podatkov o ekoloških otokih. Prav tako sem sodelovala na sortirni analizi in pomagala pri predstavitvah Komunale Kranj po šolah. Občasno sem tudi upravljala s tehtalnim programom. Opravljanje prakse je bilo zanimivo in razgibano."

Video predstavitve po šolah: https://www.facebook.com/KomunalaKranj/videos/1152930212166204
Praksa v Kranjskem kolačku

Nejc Gubanc, 1. letnik živilstva in prehrane je prakso opravljal v podjetju Kranjski kolaček. 

"V  podjetju Kranjski kolaček sem dobil veliko novih izkušenj v proizvodnem procesu izdelave slaščic, seznanil sem se z delom v skladišču, in pomembnostjo pravilnega skladiščenja surovin in embalaže, spoznal sem pomen timskega dela. Postal sem bolj delaven, komunikativen, organiziran, odgovoren in samostojen. Najbolj zanimivo mi je bilo sprejemati naročila, saj se s tem še nikoli prej nisem srečal, to delo mi je koristilo, saj sem naučil komuniciranja s strankami."