Slaščičarski tečaji


IZDELAVA IN KRAŠENJE TORT ZA RAZLIČNE PRILOŽNOSTI z Zmagom Rovšnikom

Organiziramo sklop 4 tečajev izdelovanja tort pod vodstvom slaščičarja Zmaga Rovšnika. Tečaji potekajo 2 dni po 5 pedagoških ur., med 16.00 in 20.00 uro. Cena in termini posameznega tečaja bodo določeni naknadno, po sprejetju načrta in cenika za šolsko leto 2020/21. 

TORTE ZA ZAČETNIKE
Na začetnem tečaju se seznanite s pripravo tort s tehniko hlajenja, kuhanja in pečenja. Te torte imajo krajši rok uporabe, vendar dopuščajo uporabo svežih sestavin. Izdelovali boste osnovne biskvitne mase z dodajanjem oreškov, čokolade in drugih sestavin ter spoznali, kako brez dodanih koncentratov in ojačevalcev pripraviti okusne kreme iz sadja, skute, jogurta itn. Izdelovali boste sadne želeje in gele, pripravili osnovne čokoladne ganaše in sadne oblive za dekoracijo. Izdelovali boste tudi dekoracije iz svežega sadja, jagodičevja, čokolade, obmazovali torte s smetano in icing kremo ter brizgali dekoracije z nastavki. 

 

TORTE ZA VSE, KI ŽELITE USTVARJATI
Spoznali boste izdelavo krhkega in maslenega testa. Izdelovali boste torte z jesenskimi dodatki kot so jagodičevje, semena, grozdje, kostanj, hruške, buče ipd. Naučili se boste izdelovati creme brulee, tartalete, sadne ganaše in mousse. torte boste dekorirali z uporabo moderne dekoracije iz čokolade, meringe, makronov in svežega jagodičevja. 

 

ŽELIM POSTATI SLAŠČIČAR - IZDELAVA IN KRAŠENJE TORT ZA RAZLIČNE PRILOŽNOSTI 3
Izdelovali boste sponge biskvit z mandlji, brez moke, z dodatkom sadnih pirejev, čokolade, pomaranče, pasjonke ipd. Pri dekoriranju boste uporabili sadne in čokoladne glasashe in tehniko dekoriranja z nanašanjem kakavovega masla z razpršilno pištolo. Uporabili boste tudi makrone in tehniko zamrzovanja čokolade. 

 

ALI SEM ŽE SLAŠČIČARSKI MOJSTER?
Na tečaju boste združili vsa znanja in tehnike, ki ste se jih naučili na prejšnjih treh tečajih, jih tako obnovili in pripravili še okusnejše torte, primerne za poroko (4-5 nadstropna torta), torto na podstavku za 100 oseb, pravokotno torto za obletnice in druge dogodke. Uporabili boste tičino maso in model paste, izdelovali čipke, vzorce ipd. v kombinaciji s svežim cvetjem in trakovi. 

 


PREGREŠNO DOBRE REZINE

Rezine so vrsta svežega peciva, ki ga oblikujemo v okvirju in narežemo v poljubno obliko. Na tečaju se boste naučili izdelovati različne rezine kot so kremna rezina, zagrebška rezina, jogurtova rezina, sadna rezina, čokoladna rezina ter na pogled še posebej atraktivno rezino z bučnimi semeni. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


SVEŽE SLADICE IZ BISKVITNIH MAS

Biskvitne mase so polizdelki, podlage za pripravo svežega peciva. Zanje je značilna nežna luknjičavost, krhkost in penasta struktura. Na tečaju boste spoznali sestavine za biskvit in se naučili izdelovati lahke, srednje težke in težke biskvitne mase ter biskvitne mase brez moke. Izdelovali boste torte, rezine, rulade, minjone in deserte, ki jih boste polnili z različnimi nadevi in kremami. Naučili se boste pravilno speči biskvitno maso in jo oskrbeti po peki ter na koncu dekorirati izdelke. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


OTROŠKE TORTE IN TIČINO MASA

Na tečaju boste spoznali različne načine izdelave otroških tort z uporabo tičino mase. Najprej boste izvedeli osnovna pravila, kako pravilno pripraviti torto in le-to tudi spekli. Izdelali boste čokoladni obliv in ganaš ter izdelali masleno kremo za garniranje, ki jo uporabljamo pri izdelavi tort, okrašenih s tičino maso. V nadaljevanju boste spoznali lastnosti in uporabo tičino mase ter barve, orodja in pripomočke, ki se uporabljajo pri izdelavi dekoracij. Spoznali boste pravila pri valjanju in prekrivanju tort s tičino maso, pa tudi postopke risanja in pisanja po tičino masi ter postopke izrezovanja in oblikovanja raznih figuric, živalic, rožic ipd. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


PORCIJSKE SLADICE z Zmagom Rovšnikom

Porcijske sladice so trenutno hit! Poznamo jih več vrst, z drugo besedo pa jim pravimo Verino tehnika. Na tečaju se boste naučili izdelovati različne kreme, sadne in čokoladne teksture, podloge, posipe, drobljence in polive, ki skupaj tvorijo zanimivo in raznoliko sestavo sladic v kozarcu. Naredili pa boste tudi male pite (tartalete), mignone in "one bite" sladice. 

Trajanje tečaja1 dan (5 pedag. ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


SLADICE IZ KVAŠENEGA IN KVAŠENEGA LISTNATEGA TESTA

Na tečaju se boste posvetili pripravi kvašenega testa, sestavinam, mesenju in gnetenju, počivanju testa, vzhajanju in peki. Izdelovali boste izdelke iz lahkega in srednjetežkega kvašenega testa kot so npr. rogljički, žepki, trikotniki, polžki, potice in buhteljni ipd. Posvetili se boste tudi pripravi kvašenega listnatega testa in oblikovanju izdelkov kot so različno nadevane košarice, metuljčki, pentlje in rogljiči, seveda pa tudi peki in krašenju sladic po pečenju

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


IZDELAVA DROBNEGA TRAJNEGA PECIVA

Drobno pecivo spada med trajno pecivo, ki predstavlja raznoliko in pestro vrsto okusnih suhih sladic. Na tečaju se boste naučili izdelovati sladko in slano drobno pecivo, s katerim boste sebe in svoje bližnje lahko razvajali ob kavi ali čaju. Spoznali se boste z izdelovanjem krhkega in linškega testa, penastih in biskvitnih mas, medenega testa, izdelovanjem krekerjev, oblatnih mas in listnatega testa. Na tečaju boste izdelovali tudi razna polnila, nadeve in glazure. 

Trajanje tečaja:  5 šolskih ur
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


ČOKOLADA IN ČOKOLADNI UŽITKI z Zmagom Rovšnikom

Na tečaju se boste naučili  nekaj o zgodovini čokolade, pridelavi in obiranju kakavovih zrn, o uživanju in vrstah čokolade ter izdelkih iz čokolade. Pripravili boste čokoladne tablice iz različnih vrst čokolade z raznimi posipi, topel čokoladni napitek s cimetom, lešniki in penicami, različne vrste sadja v čokoladi  ter druge slastne čokoladne dobrote. 

Trajanje tečaja1 dan (5 pedag. ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


ČOKOLADNE TABLICE, TRUFLI IN PRALINEJI

Na tečaju boste spoznali vrste čokolad in načine temperiranja, postopke izdelave ganašev ter načine dekoriranja čokoladnih tablic, truflov in pralinejev. Izdelali boste ganaše s smetano in ganaše z maslom ter čokoladne pralineje in trufle različnih okusov in z različnimi polnili. Tečaj vodi Miran Ahčin.

Trajanje tečaja: 1 dan (5 pedag. ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


JEDI IN SLADICE BREZ OH (LCHF - KETO prehrana) z Zmagom Rovšnikom

LCHF jedi brez ogljikovih hidratov so trenutni hit oz. moderni način prehranjevanja. Na tečaju boste pripravljali različne jedi, od predjedi do glavnih jedi, največji poudarek pa bo na sladicah. Ob tem boste spoznali različne surovine in živila, ki so potrebna za pripravo polnovrednega KETO (lchf) obroka. 

Trajanje tečaja: 5 pedagoških ur
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


OCVRTO KVAŠENO PECIVO

Na tečaju boste spoznali postopke za pripravo ocvrtih kvašenih sladic in slanih prigrizkov kot so krofi, flancati, piroške, miške ipd. Naučili se boste zamesiti in ocvreti kvašeno testo, pripraviti različne nadeve, polnila in prelive. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


INDIJANČKI, PRINCESKE IN CAKEPOPS

Na tečaju boste spoznali skrivnosti izdelave odličnih indijančkov ter pripravo paljene mase, iz katere boste izdelali princes krofke. Poleg tega boste izdelali še nekaj vrst priljubljenih cake popsov, ki predstavljajo okusen majhen grižljaj na palčki, ki navduši tako mlajše kot starejše. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


VEGAN IN PRESNE SLADICE

Posladkajte se na bolj zdrav način, na način naših prednikov, ki še niso poznali zapletenih slaščičarskih tehnik in postopkov, obenem pa so se sladkali bolj zdravo in prav z veganskimi in presnimi sladicami. 
Ob pripravi različnih veganskih in presnih sladice se boste seznanili še z različnimi surovinami in živili, ki so potrebna za njihovo pripravo. 

Trajanje tečaja: 5 pedagoških ur
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


ARABSKE SLADICE

Za arabsko kuhinjo so poleg predjedi (meze) najbolj značilne sladice. Najbolj poznana je baklava s pistacijo, na tečaju pa boste spoznali še halawet el žeben (sirova sladica), maamul (nadevani piškoti z datelji), harissa (sladica iz pšeničnega zdroba), katajef (arabske palačinke) in šaabijat (listnato testo s sladkimi nadevi). 

Trajanje tečaja: 5 pedagoških ur
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 

 


GIBANICE IN ZAVITKI

Izdelava prekmurske gibanice in nekaterih drugih gibanic ter različnih zavitkov. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


RETRO TORTE z Zmagom Rovšnikom

Na tečaju boste izdelali sacher tortodoboš tortočokoladno torto z masleno kremo in  druge okuse slastnih tort 70. in 80. let preteklih desetletij.

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: 69 EUR z DDV
Termin tečaja: 08. 04. 2020, od 16.00 do 20.00


SLAŠČICE BREZ PEČICE

Sladice brez peke in kuhe so priljubljene iz več razlogov. Po okusu in izgledu niti najmanj ne zaostajajo za pečenimi piškoti, keksi, kolači ali tortami, priprava pa je praviloma hitra in enostavna. Priprave teh sladic se lahko lotimo vedno in povsod. Idealne so v času počitnic, ko npr. v apartmaju ali sobi nimamo v celoti opremljene kuhinje. Pozimi ne potrebujemo niti hladilnika, saj sladice ohladimo kar na okenski polici. Nadvse primerne so tudi za posebne priložnosti (npr. praznike in zabave), ko imamo že veliko dela z drugimi pripravami. 
Na tečaju se boste naučili izdelovati bajadere, rezine figaro, razne kroglice, tiramisu, čokoladno salamo, slivovo klobaso, nanaimo čokoladne rezine ipd. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


IZDELAVA DOMAČEGA SLADOLEDA z Zmagom Rovšnikom

Na tečaju boste izdelovali sladoled modernih sestavin in okusov (piškotek, jagodičevje in balzamični kis, breskve marelice in mango, vanilin sladoled z medom in lešniki, čokoladni sladoled s cimetom in čilijem), bezgov sladoledni suffle s črešnjami, malinin, borovničev in jagodni sorbet, karamelizirano orehovo-figovo zmrzlino in kavno granito.

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 


IZDELAVA PROFESIONALNEGA SLADOLEDA z Zmagom Rovšnikom

Na tečaju boste izdelali sadni sladoled brez dodanega sladkorja (sadna osnova in sladila fruktoza in glukoza, brez dodane saharoze), veganski sladoled, mlečni sladoled z mlečno bazo, 100 % mangov sladoled, čokoladni sladoled iz temne čokolade in druge. 

Trajanje tečaja: 5 pedagoških ur
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 

 




Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecajiping@bc-naklopong.si