Pekarski tečaji


IZDELOVANJE TESTENIN, OMAK ZA TESTENINE IN SOLAT s Kristino Frlic in Tadejo Polajnar

Testenine so priljubljene povsod po svetu. Pripravljamo jih iz različnih vrt mok (ostre, trde bele moke, polnozrnate moke, ajdove, koruzne, ržene moke). Na tečaju boste spoznali, kako napravimo domače jajčne testenine ter nadevane testenine s skutnim ali mesnim nadevom. Pripravljali pa boste tudi različne omake za testenine ter lazanje, h katerim pa se priležejo tudi različne solate, ki jih boste obogatili s prelivi kot so gorčični, odišavljeni, majonezin, jogurtov preliv ipd. 

Tečaj zajema osnovno znanje ročne izdelave testenin in ne vključuje strojne izdelave testenin. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 pedag. ur)
Cena tečaja: 56 EUR z DDV
Termin tečaja: 2. november 2020


CROISSANTS - FRANCOSKO PECIVO z Naserjem Gashijem

Na tečaju boste spoznali pripravo kvašenega listnatega testa in iz njega izdelali 3 vrste rogljičev: rogljiče brez nadeva, rogljiče s čokolado in rogljiče z vanilijevo kremo in rozinami. 

Trajanje tečaja: 1 dan (6 pedag. ur)
Cena tečaja: 89 EUR z DDV
Termin tečaja: 21. januar 2021


IZDELOVANJE BUREKA z Maryanom Antichem

Na tečaju se boste posvetili pripravi bureka po postopku, ki se ga poslužujejo v Srbiji in Makedoniji, od koder prihaja tudi izvajalec tečaja. Spoznali boste, kako pripraviti vlečeno testo za burek ali pito ter postopek raztegovanja testa, da le-to postane zelo zelo tanko. Izdelali boste tudi različne nadeve ter oblikovali burek za pečenje. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: 56 EUR z DDV
Termin tečaja: 11. november 2020


IZDELOVANJE PEKOVSKEGA PECIVA z Darjo Mavrin in Kristino Frlic

Organiziramo eno- in dvodnevni tečaj izdelovanja pekovskega peciva.
Na obeh tečajih se seznanite z osnovnimi informacijami o pekovskem pecivu in s surovinami za izdelavo le-tega. spoznali boste postopek za pripravo testa, testo boste oblikovali v želeno obliko in izdelali mlince, grisine, žemlje, bombete, štručke, rogljiče, lepinje, ciabato in slanike. Spoznali boste zakaj prihaja do napak izdelkov in kako se jim izogniti. Za razliko od enodnevnega se boste na dvodnevnem tečaju en celoten dan posvetili izdelovanju pletenic. 

Tečaj je primeren tako za začetnike kot za vse tiste, ki se z izdelovanjem pekovskega peciva že ukvarjate. Tečaj vsebuje tudi določene vsebine iz kataloga strokovnih znanj in spretnosti za pridobitev NPK Izdelovalec kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. 

Trajanje tečaja: 1 oz. 2 dni (5. oz. 10 pedag. ur)
Cena tečaja: 56 EUR z DDV
Termin tečaja: 10. november 2020


IZDELOVANJE KRUHA IN POTIC IZ KRUŠNE PEČI z Darjo Mavrin, Kristino Frilic in Miranom Ahčinom

Tečaj je sestavljen iz treh sklopov. 
Prvi dan se boste naučili zamesiti kvašeno testo za potico, pripravili boste različne nadeve (orehov, lešnikov, makov, pehtranov, nadev o ocvirki in suhim sadjem) in oblikovali testo za pečenje. Drugi dan se boste seznanili z osnovnimi surovinami za izdelavo kruha in postopkom izdelave domačega kruha. Spekli boste pogačo, koruzni kruh, ajdov kruh z orehi, čebulni kruh, česnov kruh, kruh z ajdovo kašo, mlečni kruh in sadni kruh. Seznanili se boste tudi z napakami pri izdelavi kruha in potice in kako jih odpraviti.
Prve dva dni tečaja boste kruh in potice pekli v delavnici BC Naklo, tretji dan pa se boste skupaj z eno od izvajalk odpravili na kmetijo v Mavčičah in se naučili pripraviti pogoje za peko v krušni peči ter v njej spekli izdelke. 

Tečaj je primeren tako za začetnike kot za tiste, ki se s peko kruha in potic že ukvarjate, saj vam bomo izdali še tiste drobne, a pomembne skrivnosti, da bodo vaši izdelki še boljši. Tečaj je primeren tudi za vse, ki želite pridobiti NPK Izdelovalec kruha, potic, peciva in testenin, saj vsebuje vsebine iz kataloga strokovnih znanj in spretnosti za to NPK. 

Trajanje tečaja: 3 dni (15 pedag. ur)
Cena tečaja: 129 EUR z DDV
Termin tečaja: 30. november - 2. december 2020


PEKA KRUHA BREZ KVASA z Elviro Devetak

Na tečaju boste spoznali, kako pripraviti različne vrste kruha brez kvasa, s pomočjo vzhajalnih sredstev ekološkega izvora (npr. s fermentom Sekowa, ki je neke vrste drož. ki vpliva na testo tako, da ga mehča). 
Zakaj kruh brez kvasa? V kvašenem testu prihaja do nastajanja alkohola in ogljikovega dioksida. Pri peki se alkohol sicer razgradi, vendar pa prihaja do razmnoževanja kvasovk v črevesju, ki težijo k alkoholnemu vrenju. Po jedi se počutimo napeti, saj hrane nismo dobro prebavili. Prihaja do prebavnih motenj in posledično do preobremenitve jeter v funkciji razstrupljanja organizma. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 pedag. ur)
Cena tečaja: 56 EUR z DDV
Termin tečaja: 7. december 2020


PEKA PIC z Maryanom Antichem

Pica je gotovo ena najbolj priljubljenih jedi, ki se je nikoli ne naveličamo. Zakaj je ne bi spekli tudi doma?
Na tečaju boste izvedeli nekaj o zgodovini pice. Seznanili se boste s sestavinami za pripravo pice in od poklicnega picopeka izvedeli drobne nepogrešljive nasvete za pripravo testa. Izdelali boste različne vrste testa za pico (testo iz pšenične bele moke, testo iz pšenične polnozrnate moke in brezglutensko testo), pripravili paradižnikovo omako in obložili pice z različnimi dodatki. Pripravili boste tudi prelive kot so tatarska omaka, hren s kislo smetano, tržaško omako in cigansko omako. Da bo pica še bolj okusna, jo boste obogatili še s primernimi začimbami, ki dajo tudi posebno aromo. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: 56 EUR z DDV
Termin tečaja: 29. marec 2021


PEKA POTIC

Na tečaju peke potic se boste naučili zamesiti kvašeno testo za potico ter pripravili različne nadeve (orehov, lešnikov, makov, pehtranov ipd.). Poleg tradicionalnih nadevov pa boste tokrat pripravili še Naklansko potico, ki v teh krajih velja ta tradicionalno jed že vrsto let in o kateri so spisane tudi legende. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: informacija o ceni bo objavljena po sprejetju cenika za šolsko leto 2020/21
Termin tečaja: termini tečaja bodo dodani po sprejetju načrta za šolsko leto 2020/21 
Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecajiping@bc-naklopong.si