Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Izdelovanje kruha in potic
IZDELOVANJE KRUHA IN POTIC IZ KRUŠNE PEČI

Tečaj je sestavljen iz treh sklopov. 
Prvi dan se boste naučili zamesiti kvašeno testo za potico, pripravili boste različne nadeve (orehov, lešnikov, makov, pehtranov, nadev o ocvirki in suhim sadjem) in oblikovali testo za pečenje. Drugi dan se boste seznanili z osnovnimi surovinami za izdelavo kruha in postopkom izdelave domačega kruha. Spekli boste pogačo, koruzni kruh, ajdov kruh z orehi, čebulni kruh, česnov kruh, kruh z ajdovo kašo, mlečni kruh in sadni kruh. Seznanili se boste tudi z napakami pri izdelavi kruha in potice in kako jih odpraviti.
Prve dva dni tečaja boste kruh in potice pekli v delavnici BC Naklo, tretji dan pa se boste skupaj z izvajalcema odpravili na kmetijo in se naučili pripraviti pogoje za peko v krušni peči ter v njej spekli izdelke. 

Tečaj je primeren tako za začetnike kot za tiste, ki se s peko kruha in potic že ukvarjate, saj vam bomo izdali še tiste drobne, a pomembne skrivnosti, da bodo vaši izdelki še boljši. Tečaj je primeren tudi za vse, ki želite pridobiti NPK Izdelovalec kruha, potic, peciva in testenin, saj vsebuje vsebine iz kataloga strokovnih znanj in spretnosti za to NPK. 

Tečaj izvajata: Kristina Frlic in Miran Ahčin. 

Trajanje tečaja: 3 dni (15 pedag. ur)
Cena tečaja: 129 EUR z DDV
Termin tečaja: 14. - 16. november 2022, ob 16.00
TEČAJ PEKE POTIC

Na tečaju peke potic se boste naučili zamesiti kvašeno testo za potico ter pripravili različne nadeve (orehov, lešnikov, makov, pehtranov ipd.). Poleg tradicionalnih nadevov pa boste tokrat pripravili še Naklansko potico, ki v teh krajih velja ta tradicionalno jed že vrsto let in o kateri so spisane tudi legende. 

Tečaj izvaja Miran Ahčin. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 šolskih ur)
Cena tečaja: 56 EUR z DDV
Termin tečaja: 4. april 2023, od 16.00 do 20.00
PEKA KRUHA BREZ KVASA

Na tečaju boste spoznali, kako pripraviti različne vrste kruha brez kvasa, s pomočjo vzhajalnih sredstev ekološkega izvora (npr. s fermentom Sekowa, ki je neke vrste drož. ki vpliva na testo tako, da ga mehča). 
Zakaj kruh brez kvasa? V kvašenem testu prihaja do nastajanja alkohola in ogljikovega dioksida. Pri peki se alkohol sicer razgradi, vendar pa prihaja do razmnoževanja kvasovk v črevesju, ki težijo k alkoholnemu vrenju. Po jedi se počutimo napeti, saj hrane nismo dobro prebavili. Prihaja do prebavnih motenj in posledično do preobremenitve jeter v funkciji razstrupljanja organizma. 

Tečaj izvaja Elvira Devetak. 

Trajanje tečaja: 1 dan (5 pedag. ur)
Cena tečaja: 56 EUR z DDV
Termin tečaja: 7. december 2020
Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecajiping@bc-naklopong.si