Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Trajnostna mobilnost


PodvigInovativna pedagogika | Trajnostna mobilnost | Likovna razstave izven BC Naklo |Pozdrav pomladi
ŠOLSKO LETO 2021/22


Z AVTOBUSOM NA OGLED GLEDALIŠKE PREDSTAVE

V okviru tedna trajnostne mobilnosti smo bili učitelji BC Nakla povabljeni na ogled gledališke predstave v Mestno gledališče v Ljubljano. S takimi akcijami nam želijo predstaviti vsakodnevne opravke in prilike, ki jih lahko izvedemo z rednim javnim prevoznim sredstvom (nakupi, ogled naravnih in kulturnih znamenitosti, kulturne prireditve, zabave…). Povabili so nas na ogled gledališke predstave Zimska poroka. Tudi kulturne ustanove se temu prilagajajo, nudijo namreč tudi popoldanske termine – ustreza starejšim, mladini in lahko se poslužimo povsem redih linij avtobusov in vlakov. V Ljubljano smo se peljali z avtobusom, nazaj pa z vlakom.  Zgledi vlečejo. Ozaveščeni učitelji bomo sevali tovrstno navdušenje med mlade.


Z MESTNIM AVTOBUSOM DO JEZER V BOBOVKU

Jezera v Bobovku so nastala kot posledica izkopavanja gline. Tam so našli tudi okostja mamuta, ki je shranjen v Gorenjskem muzeju. Jezera so naravna vrednota, bivališče živalim in rastlinam. Tri jezera Čukova jama, Krokodilnica in Ledvička, pričakujejo mirne obiskovalce. Poleti se je v največjem jezeru mogoče kopati, pozimi drsati, vse leto pa se mirno sprehajati in občudovati ptice, race, rastje in vodo. Do jezer je iz Kranja 4,5 km. Lahko pridemo peš ali z mestnim avtobusom št. 7. Ni potrebno vedno in povsod voziti se z avtom. To smo izkoristili tudi z dijaki. Lepoto in občutljivost jezer nam je razkril ornitolog.

Več o tem na spletni strani https://www.druzinski-izleti.si/regije/gorenjska/bobovska-jezera.html


S KOLESOM PO OBČINI NAKLO

V letošnjem šolskem letu smo izvedli več akacij trajnostne mobilnosti. Vključeni smo bili v  20. Evropski teden mobilnosti, ki smo ga izvedli skupaj s Centrom za trajnostni razvoj podeželja in Občino Naklo.

VIDEO TEDNA MOBILNOSTI


Pripravili in izvedli smo kolesarski izlet po občini Naklo. Kako pripraviti kolo, organizirati traso, izdelati profil poti, zgibanko. Vsi dijaki so ta dan prišli v šolo s kolesom ali so si ga izposodili.  Uživali smo. Naučili smo se, da pol ure kolesarjenja na dan za človeka pomeni ne le skrb za telesno zdravje, tudi za duševno. Izlet smo izvedli 14.9.2021. Več o tem lahko najdete na spletni povezavi  https://www.naklo.si/objava/552468

Pripravili smo zgibanke, kot povabilo na kolesarski izlet.
Z AVTOBUSOM V KANJON ZARICE IN OBISK KMETIJE OB SAVI

Naravno zanimivost v občini Kranj kanjon Zarice, smo obiskali z mestnim avtobusom. Z vodnikom smo se podali po tematski poti. Marsikaj smo dodali tudi sami. Spoznavanje Tudi z avtobusom se da odkriti lepote pred našimi vrati.

 

Na Bregu ob Savi smo si ogledali kmetijo Gregorc, kjer se ukvarjajo s peko kruha in predelavo mesnin. Luka in Meta sta naša dijaka.
Trajnostna mobilnost

Trajnostna mobilnost je aktualna tema današnjega časa. Pri rednem pouku jo obravnavamo pri predmetu geografija. Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj in CIPRA sta nas je povabila, naj sodelujemo v širši akciji, kjer bi mladi pripravili  kratke filme o ozaveščanju javnosti  o pogostejši uporabi avtobusa, vlaka, koles, pešačenju in drugih oblik trajnostne mobilnosti.

 

Posvet o trajnostni mobilnosti

Na Tehniškem šolskem centru v Kranju smo skupaj z njihovimi dijaki ob izvedbi CIPRE in CTRP Kranj izvedli posvet o večji uporabi avtobusov. Izpostavljene so bile naslednje akcije:

Nočni avtobus – v decembru so pogosti koncerti v starem mestnem jedru v Kranju. Po koncertu je vedno problem vožnja domov. Mladi pogosto naprosijo starše, uporabijo taksi. V tujini pogosto organizirajo javni prevoz iz koncertov domov. Tako so v decembru 2019 testirali  avtobusne vožnje s koncertov domov. Rezultati so bili pozitivni, zato bodo z akcijo nadaljevali.

Redne avtobusne linije – dijaki so pogosti uporabniki avtobusov. V bolj odročnih krajih so redne linije redke in predstavnik Arrive je povedal, kako je s tem tudi iz vidika rentabilnosti. Spodbudno je, da bodo poleti 2020 študenti, dijaki in upokojenci lahko brezplačno uporabljali javni prevoz. Tako so že oblikovali predloge za izlete, nakupe in prosti čas v okolici Tržiča, Preddvora in Jezerskega.    


Snemanje filma o trajnostni mobilnosti

Ob mentorstvu CIPRE, CTRP in Socialne akademije so dijaki sami posneli kratek film o trajnostni mobilnosti. Profesionalni režiserji so jih seznanili, kako se pripravi scenarij, spoznali so pravo filmsko opremo in posneli film. Napisati je bilo potrebno scenarij in se še prej poenotiti glede teme, narediti akcijski načrt, prioritete, snemanje. Dva dni smo se ukvarjali s to nalogo. Delo je bilo timsko in zahtevno, zadovoljstvo pa veliko.

https://www.youtube.com/channel/UCi0556Zk9RAdpUNgxROMoTA

Filmi imajo naslov ZAVEZNIŠTVO, PRIJATELJICI, SKEJTERKA, PRIJATELJICI NA AVTOBUSU.

 

Zavezništvo

https://www.youtube.com/watch?v=XQn4f7ygezA

Prijateljici na avtobusu

https://www.youtube.com/results?search_query=prijateljici+na+avtobusu

Prijateljici

https://www.youtube.com/watch?v=1h21IYwptxs

Skejterka

https://www.youtube.com/watch?v=F5jp4aMg4zg