Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

JA Slovenija – zlato in srebrno priznanje

V letošnjem šolskem letu so naši dijaki uspešno sodelovali v programu JA Slovenija, ki spodbuja podjetniško žilico pri mladih. Na tekmovanju dijaških podjetij so se predstavila 4 podjetja.

 

Bee4Mee

Podjetje je v kategoriji Priznanje za najboljši izdelek znamke I feel Slovenia pridobila zlato priznanje, v kategoriji Priznanje za najbolj izviren slovenski izdelek pa srebrno priznanje.

Podjetje so ob mentorstvu Nataše Šink ustanovili dijaki 3. letnika biotehniške gimnazije: David Rupnik, Žan Kelih, Andraž Belič Pfajfer in Timon Malnar. Kot skupina so začeli delovati v okviru projekta Alps4nats in predmeta kmetijstvo, pri katerem so dobili nalogo, da poiščejo ideje za zaščito alpskega prostora. Pripravili so poslovno idejo za čebelarstvo. Njihov inovativen izdelek je bila krema s čebeljim strupom. Namenili so se tudi osveščati ljudi o alternativnih čebelarskih izdelkih.

 

Domači čaj

Sodelovale dijakinje 3. letnika programa hortikulturni tehnik: Petra Dolenec, Ana Strniša in Klara Hožič. Mentorici sta bili Nataša Šink in Marija Smole. V podjetju Domači čaj so izdelovale čajne mešanice iz ekološko pridelanih zelišč. Proizvodnja je tekla od pridelave in sušenja zelišč do priprave mešanic in pakiranja. Sestavile so dve zeliščni čajni mešanici, v nadaljevanju pa načrtujejo še sadno-zeliščno mešanico.

 

KatZa

Sodelovali sta dijakinji Katja Primc in Zala Stele (4. BD) skupaj z mentoricami Kristino Frlic in Marijo Jerše ter Natašo Šink. V podjetju KatZa so proizvajali beljakovinske prigrizke. Ker prekomerno uživanje čokolade ni dobro za naše zdravje, sta sami izdelovali zdrave beljakovinske izdelke, ki imajo tudi okus po čokoladi, ampak so še vseeno zdravi. Izdelali sta dve vrsti različnih prigrizkov - beljakovinske bombice in lešnikove kroglice. Podjetje je bilo v finalu v kategoriji Priznanje za najboljše poročilo in v kategoriji Priznanje za najbolj inovativen izdelek.

 

McZdravko

Podjetje so pod mentorstvom Nataše Šink ustanovile dijakinje 3. letnika programa živilsko-prehranski tehnik: Apolonija Jekovec, Tjaša Kašper in Nina Porenta (3. b). V podjetju McZdravko  pripravljajo jedi iz skupine hitre prehrane in so prilagojene sladkornim bolnikom in ljudem z ostalimi kroničnimi obolenji. Vsi se radi prehranjujemo s hitro hrano, žal pa ni najbolj zdrava, zato je cilj podjetja, pripeljati zdravo hitro hrano na krožnike ogroženim skupinam. Pripravile so dva Mc'Zdravko menija. Meni Zdravko 1 je sestavljen iz burgerja, pomfrija, omakice in sladoleda, meni Zdravko 2 pa  iz wrapa, pomfrija, omakice in pite.

 

Vsem dijakom podjetnikom in mentoricam iskreno čestitamo.