Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Ekskurzija RIM

V času od 10. do 14. aprila 2023 smo si ogledali Rim in okolico. Vsak dijak je moral doma pripraviti kratko predstavitev neke teme, ki je povezana z vsebino ekskurzije. Vse te naše majhne prispevke smo predstavili na dolgi vožnji tja in nazaj, vmes in počez do Rima in nazaj….

Prvi dan smo si ogledali Rim in njegove znamenitosti od zunaj (Pantheon, Kolosej, številne obeliske, Španske stopnice, v Fontano di Trevi smo vrgli kovanec, da se bomo še kdaj vrnili nazaj v Rim, Vittoriano in spomenik neznanemu junaku, ki nas spominja na prvo svetovno vojno, Rimski forum, občudovali smo Romula in Rema, Tibero, Trg Navona…. Vsi ti objekti so zelo stari, govorijo pa kot bi bili zgrajeni danes.

Naslednji dan smo dopoldan namenili ogledom, ki podpirajo našo stroko. Neapelj je znan po izdelavi bivolje mocarele. Bivolja farma Valuno je nekaj izjemnega. Miroljubni bivoli so deležni maksimalne oskrbe in popolne nege. Izplakovanje na rešetke, tuširanje, masaža, dve uri na dan poslušajo klasično glasbo. Hlev je bil popolnoma čist in urejen, živali so molzli s pomočjo robota. Mleko so na farmi predelovali v mocarelo. To je posebna vrsta sira, ki ga izdelujejo iz bivoljega mleka. To mleko je zelo bogato z beljakovinami in vsebuje visok delež maščob. Mocarelo izdelujejo ročno. Vsako kepico sira oblikujejo posebej in jo namočijo v krop. Ves sir prodajo doma in na lokalnem tržišču brez posredovanja velikih trgovskih verig. Poleg farme in mlekarne imajo na posestvu tudi trgovino, kavarno, muzej starega kmečkega orodja in predelovalnico usnja. Iz bivolje kože izdelujejo usnjeno galanterijo. Tako smo videli celoten proces od proizvodnje mleka, predelave le tega v sir, domače prodaje, predelave kož, trgovine in še česa. Več kot dodana vrednost osnovni surovini, bivoljemu mleku.

 

Popoldan smo se podali v Pompeje in se povzpeli na Vezuv. Zastonj je vse učenje v  šolskih učilnicah, če človek ničesar ne vidi na lastne oči. Veličastno in še enkrat veličastno. Tako si bolj predstavljamo kako so živeli v antičnem Rimu in kaj je sploh vulkan. Več kot eno tretjino Pompejev je še vedno prekrito z vulkanskim pepelom in čaka na odkritje. Trenutno speči vulkan pa je nazadnje bruhal leta 1944. Pod njim je več milijonski Neapelj, za katerega je Vezuv kot Damoklejev meč….

Tretji dan smo namenili Vatikanu. Veličastna bazilika sv. Petra nas je očarala. Vse to je premogel človek in njegov um. Preprosto onemiš in občuduješ. Varnost na vsakem koraku nas opominja, da je človek človeku danes največja zabloda, zato smo potrpežljivo čakali dve uri na rentgensko kontrolo, preko katere smo lahko vstopili v cerkev. V baziliki smo lahko občudovali cvetlično dekoracijo, ki jo že več kot desetletje pripravljajo naši profesorji. V Vatikanskih muzejih smo najpogosteje iskali dela Michelangella in imeli smo kaj videti. Atenska šola je res impozantna freska in seveda še bolj Sikstinska kapela. Enkrat je to vredno videti. Doživeli smo več kot smo pričakovali.

 

O celotni ekskurziji smo izdelali mapo z vsemi referati, natisnili fotografije, dopisali vtise, shranili vstopnice, letake in prospekte. Tako urejeni spomini bodo živeli naprej. Takih doživetij ne pozabiš. Druženje s prijatelji, izkustveno učenje, doživetje, zabava…. Z veseljem se bom takšne ekskurzije še kdaj udeležili.

Na naši poti smo zasledovali cilje trajnostnega razvoja št. 4 kakovostno izobraževanje, 11 trajnostna mesta in skupnosti in 17 partnerstva za doseganje ciljev.