Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

MEDNARODNA IZMENJAVA GIMNAZIJCEV - WOLFSBURG


Mednarodna izmenjava gimnazijcev - Wolfsburg

Od 25. 1. do 31. 1. 2015 je potekala mednarodna izmenjava gimnazijcev Biotehniškega centra Naklo z Phoenix Gymnasium iz Wolfsburga. Zjutraj se je druščina sedmih gimnazijcev, profesorice in podravnateljice zbrala na železniški postaji v Kranju. Čakala nas je celodnevna vožnja z vlaki do Wolfsburga, ki se nahaja v severnem delu Nemčije. Projekt Generation S(ustainability) promovira trajnostni razvoj in mi smo se na projektno srečanje peljali zelo trajnostno. Dolgo vožnjo smo izkoristili za pogovore, igre, branje, raziskovanje vlaka in seveda za spanje. Ob prihodu v Wolsburg so nas sprejele nemške družine in odšli smo dogodivščinam naproti. (Bernarda Božnar, koordinatorica projekta)

PONEDELJEK, 26. 1. 2015

Kot je splošno znano Nemci dajejo zelo velik poudarek na dve vrlini… točnost in natančnost. Na šoli so nam predstavili različne načine sodelovanja njihove sole v zelenem načinu življenja oz. sustainable life. Za mesto, ki stoji na avtomobilski industriji, so res zelo nagnjeni na tako življenje, ter ta način spodbujajo na vsakem koraku. Od Fair Trade trgovine v šoli do zbiranja denarja za učence v Keniji. Vsako leto organizirajo tek, v katerem gredo zbrana sredstva za gradnjo vodnih zbiralnikov na strehah kenijskih šol. (Jaka Jerala, 3. L)

V torek smo si najprej ogledali čistilno napravo mesta Wolfsburg. Vodo najprej očistijo mehansko, sledi biološko čiščenje, na koncu delno tudi kemijsko čiščenje. Tako očiščeno vodo uporabljajo za namakanje polj oziroma jo spustijo nazaj v reke. Naslednja postaja je bila bioplinarna. Tam smo spoznali, kako veliko truda in časa vložijo v delo, da so okolju prijazni in da so surovine potrebne za proizvodnjo bioplina lokalno pridobljene. Sledil je ogled nogometnega stadiona v Wolfsburgu. Pokazali so nam garderobe za tuje moštvo, tako kot igralci smo prisluhnili spodbudnim zvokom pred začetkom tekme in lahko smo stopili do travnatega igrišča, kjer potekajo novodobne gladiatorske tekme. Če vse skupaj zaokrožim je bil dan zabaven, a zelo mrzel in naporen. (Tibor Brvar, 3. M)

Po ogledu mestne hiše in sprejemu pri županu Wolfsburga smo imeli prosto popoldne. Najbolj se mi je vtisnilo, da se Wolfsburg res trudi za čisto okolje. Izkoristili smo ga za druženje z družino naših gostiteljev. Jedel sem za njih značilno kosilo: krompir, špinača, klobasa. Večer pa smo izkoristili za druženje še z ostalimi nemškimi gostitelji in njihovimi gosti ter preživeli res dober večer ob navezovanju novih stikov s tujci.

(Lenart Šolar, 2. M)

Četrti dan naše izmenjave. Danes smo si ogledali nemško glavno mesto, Berlin. Poseben vtis mi je pustil ogled ostankov Berlinskega zidu, ki je popisan z grafiti. Zapeljali smo se v četrt Kreutzberg. Profesor geografije na Humboldski univerzi v Berlinu nas je vodil po tej slikoviti četrti, v kateri biva danes veliko priseljencev in umetnikov. Zanimivo so turški priseljenci v Berlinu izumili kebab. (Karin Ravnihar 3. L)

Obljubimo si, da se bomo še videli in da se ne poslavljamo zadnjič. To me spravi v dobro voljo, vseeno se zavedam, da je to slovo in zato me do vlaka pospremijo tudi solze žalosti. Na vlaku razmišljam o celotnem tednu in dogodkom, ki so se dogajali. Poleg tega upam, resnično upam, da bom še kdaj prišla v Wolfsburg in se srečala s to družino, saj so zelo lepo skrbeli zame. Iz Nemčije odhajam z novo izkušnjo, katere se bom za vedno z veseljem spominjala. (Polona Toman, 2. L)