Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Medgeneracijsko branje


Medgeneracijsko branje

Sodelovali smo v projektu  MEDGENERACIJSKO POVEZOVANJE OB LITERARNIH DELIH, KI SO NAMENJENA NAJSTNIKOM IN ODRASLI. Projekt organizira Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS. Za dijake 3. IJ razreda sem izbrala domače branje, avtorja Vinka Möderndorferja, Kot v filmu. Knjiga je v zbirki »Zlata bralka, zlati bralec« in zato je vsak dijak dobil v dar svojo knjigo. Nato smo se v sodelovanju s prof. Mojco Logar (BC Naklo) in Mestno knjižnico Kranj dogovorili, da nas na Biotehniškem centru Naklo obiščejo članice kranjskih bralnih klubov (Študijski bralni krožek Sorško polje, bralna skupina Modrina in Bralna skupina Kranj). Tako je v sredo, 19. 2. 2015, ob 13. uri v učilnici 20/21 sedelo 25 dijakov in 20 gospa.

V generacijsko mešanih skupinah so dijaki in gospe razpravljali o mladostniških problemih in odraščanju. Po začetni zadržanosti so se dijaki sprostili in zanimivo je bilo poslušati, kako imajo različne oz. enake poglede na najstništvo.

Naj izpostavimo nekaj vtisov udeleženk:

»Dijaki so zelo lepo sodelovali. Mislim, da bi bilo potrebno izvesti več takih srečanj, ker s tem pripomoremo (spodbudimo) dijake, da so aktivni v razmišljanju o tem, kar so prebrali. Spodbujamo njihovo komunikacijo in samozavest.«

»Skupina mi je bila zelo všeč. Niso vsi mladi slabi, kot se širi včasih govorjenje starejših.«

»Današnje srečanje mi je bilo zelo všeč. Učenci veseli, duhoviti. Še bi bila rada kdaj zraven!«

»Učenci so lepo sodelovali in so bili zelo simpatični. Knjiga jim je bila očitno všeč.«

 

Tudi dijaki so dejali, da jim je bilo »ful dobr« in da »jim je čas zelo hitro minil« ter da »so bile njihove babice zakon«. Sama pa sem bila zelo pozitivno presenečena nad zrelostjo, ki so jo pokazali dijaki v svojih komentarjih.