Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Tabor Kavka

Dijaki 3. letnika gimnazije smo se odpravili na tabor v zelo zanimivo in raznoliko pokrajino. Prebivali smo v CŠOD Kavka v vasi Liške Ravne nad Kobaridom. Vas se nahaja na 1050 metrih nadmorske višine.

Ob prihodu smo se najprej zapeljali v sosednjo Italijo. Odšli smo si pogledat kulturno ustanovo SMO - Slovensko multimedijsko okno v Špetru. Sprejela nas je zelo prijazna vodička, ki nam je razkazala muzej in razložila kratico imena. Slovenci v severni Italiji prebivajo v štirih dolinah. Kanalska dolina je znana po Višarjih in rudarskem muze ju. Rezija slovi po njihovi znameniti glasbi z basom in violino ter izvirnimi pustni maskami. Terska in Karnajska dolina sta poznani po reki Nadiži in po bogatem podzemnem svetu v Zavrhu. V Nadiški dolini je veliko ostankov iz prve svetovne vojne in znamenita Landarska jama. 

Popoldan smo se odpravili na izlet s kolesom, imeli smo prečudovit pogled na Padsko nižino in okoliške hribe. Naredili smo tudi nekaj zanimivih fotografij. Ogledali smo si čuvajnico iz prve svetovne vojne in osvežili svoje znanje o soški fronti. Zvečer smo se lotili kulinarične delavnice. Izdelovali smo kobariške štruklje polnjene z orehi in rožiči.

Naslednji dan smo se odpravili v Benečijo, v prav posebno vas Topolovo. Domačini so jo s pomočjo evropskih sredstev obnovili in spremenili v pravo pravljico. Pot po gozdu je bila zelo zanimiva, saj je bil gozd poln skulptur. Vas vsako leto organizira natečaj za umetnike, kjer razstavijo svoja dela.

Popoldan nas je čakala prav posebna naloga. Spoznali smo se s padalstvom. Predstavili so nam šport in razkazali opremo. Vsak je poskusil ujeti veter v padalo in ga s pomočjo teka dvigniti.  Zgleda bolj preprosto, kot je v resnici. Zvečer nas je čakala še zadnja aktivnost. Sproščujoč pohod na Matajur, od koder so bili odlični pogledi na Krn in na jug proti morju in Italiji.

Zadnji dan našega bivanja smo si ogledali kraško Kavkino jamo. Seznanili smo se z nordijsko hojo. Od tabora smo odnesli veliko, spoznali smo veliko novega, predvsem pa smo spletli nove vezi z naravo in med seboj.

Nives Ambrožič, 3. L