Reportaže


/ :

Biotehnologija v domači kuhinji - peka kruha

Dijaki 2. letnika biotehniške gimnazije so v času pouka na daljavo doma spekli vsak svoj hlebec kruha. Teoretično znanje s področja biotehnologije so povezali s praktično izkušnjo. Za marsikoga je bila to prva peka kruha.

Pri peki lahko namesto kupljenega kvasa uporabimo kisli kvasni nastavek iz divjih kvasovk, ki ga imenujemo »droži«. V večjo skodelico daj 3 žlice moke in zalij s toplo vodo le toliko, da se zmes gosto meša. To pokrij z gazo, da lahko zaidejo v skodelico mikrobi iz okolja. Lahko dodaš tudi žlico domačega kefirja ali jogurta. To pustiš stati na toplem npr. v kuhinji 2 do 3 dni, da se mikroorganizmi dovolj namnožijo. Ta količina ti zadostuje za pripravo 1 kg kruha.

Tudi suhi kvas vsebuje žive kvasovke, ki pa so dehidrirane. Za svojo rast potrebujejo vodo, toploto in sladkor.

Ob vsem tem znanju in trudu je v domačih kuhinjah zadišalo po dobrem domačem kruhu.