Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Hrana ni za tjavendan

EKOŠOLA - HRANA NI ZA TJAVENDAN

NATEČAJ RECIKLIRANA KUHARIJA

V okviru pouka smo pri strokovnem predmetu “sonaravna pridelava hrane” dobili nalogo, da naredimo recept, kjer uporabljamo samo hrano, ki bi jo drugače zavrgli. Naloga je obsegala izdelavo recepta in popisovanje jedilnika naše družine za en dan. Pri popisovanju smo morali popisati tudi količino hrane, ki nam je pri vsakem obroku ostala in povedati, kaj s to hrano naredimo. Na koncu pa smo izračunali količino zavržene hrane pri vsakem obroku in nato čez cel dan.

Iz ostankov hrane smo pripravili novo jed in zapisali recept. Recepte smo zbrali in pripravili Našo knjigo receptov, s katero sodelujemo na natečaju reciklirana kuharija.

 

Zapisala: Lara Višnovar, 3. n

 

Primer: RIŽEVI POLPETI S PIŠČANCEM

 

V ostanek riža sem dodala še 25 gramov masla, ki sem ga malo prej vzela iz hladilnika, dve jajci ter razrezano korenje in meso, ki je ostalo od včerajšnjega kosila. Začinila sem po okusu s soljo in poprom in malce vegete. Po potrebi lahko dodamo tudi drobtine.

Zmes sem dobro premešala in jo oblikovala v polpete.

Popekla sem jih v segretem olju na ponvi na vsaki strani približno 4 minute toliko, da so se obarvale zlato-rjavo.

Če ste ljubitelji sira lahko na sredino polpeta dodate sir. Za prilogo zraven lahko postrežete zelnato solato.

Recept pripravila: Sara Šinko, 3. n, foto: Sara Šinko, 3. n

 

Ostanki hrane

Oblikovanje polpetov