Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Demonstracija kmetijskih strojev

V torek 10. 10. 2023 smo v okviru praktičnega usposabljana za študente in dijake, v sodelovanju s slovenskim proizvajalcem kmetijske mehanizacije Gorenc izvedli demonstracijo dveh priključkov za minimalno obdelavo tal.

 

Direktor podjetja Gorenc Igor Stare nam je najprej predstavil teoretično ozadje, med kmeti vse bolje sprejete minimalne obdelave tal. Za tem smo si pogledali delovanje drobilnika terasofter, ki je pripomoček za površinsko obdelavo tal pred setvijo. Sistem tako imenovanih peres v kombinaciji z izravnalnim valjem učinkovito drobi grude, prezračuje in rahlja setveno prst. Predstavljena je bila tudi krožna brana Soiler, ki je namenjena površinski obdelavi strnišč in učinkoviti pripravi tal pred setvijo.

 

Dijaki in študetje so obe napravi lahko preizkusili tudi sami  in se tako spoznali z delovanjem tovrstnih kmetijskih priključkov.

 

Predstavitev je bila tako za dijake, kot tudi za učitelje praktičnega pouka zelo poučna, za kar se lahko izkreno zahvalimo pojetju Gorenc, ki je bilo pripravljeno na izvedbo tovrstne demonstracije na BC Naklo.