Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Hortikultura SSI


Predstavitvena zloženka

Prenos v pdf formatu


Terenske vaje hortikulture

V okviru strokovnega modula Oblikovanje prostora s cvetjem so si dijaki 3. letnika hortikulturnega tehnika ogledali vrt Čutil v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana.  Najprej smo praktično  spoznali tudi s pripomočki, ki jih uporabljajo slepi in slabovidni v  svojem vsakdanu, nato smo si vodeno ogledali park čutil. Po zaključku dneva so dijaki dejali, da so hvaležni in veseli, ker so imeli možnost spoznati tudi prostor ljudi, kjer se izobražujejo otroci in mladostniki, kateri so drugačni zaradi svojih posebnih potreb. Sedaj se šele zavedamo kako pomemben čutilo je vid. Zares smo lahko hvaležni, da lahko vidimo okolico okrog sebe. Za trenutek smo imeli priložnost se soočiti kako je biti slep in da hoja z belo palico ni enostavna, so po zaključku povedali naši dijaki.  
Ogled drevesnice Zakotnik

V letošnjem šolskem letu sodelujemo z LAS loškega pogorja in njihovim projektom Odprta vrata kmetij. V mesecu maju smo obiskali drevesnico Zakotnik v Dorfarjah, kjer so nas prijazno sprejeli. Ob zanimivi in strokovni razlagi so dijaki spoznali tehnologijo pridelave jagod, vlogo tunelov ter najpogostejše bolezni in škodljivce.

» V četrtek, 23. maja 2019, si je 28 dijakov različnih programov ogledalo drevesnico in jagode na kmetiji Zakotnik. Najprej smo si ogledali nasad jagod v tunelih, kjer so nam povedali, da jih obirajo v zgodnjih jutranjih urah, od 5ih do 10ih, ko še ni prevroče. Pri tem morajo paziti, da so zares zrele, dobro obarvane in zdrave ter da jih pri nabiranju ne stiskajo. Da jih ne poškodujejo pri prelaganju, jih nabirajo direktno v prodajno embalažo in hranijo v hladnih prostorih. Jagode v nasadih menjujejo na 2 oz. 3 leta. Tuneli za gojenje jagod so zaradi boljše menjave zraka na sredini prekinjeni, grebeni so prekriti z agrofolijo, tla ob straneh pa zastrta s slamo, tako da pletje ni potrebno. Pod folijo imajo položene cevi za kapljično namakanje, da so vse jagode enakomerno zalite.

Nato smo si ogledali nasada jablan z desetimi različnimi sortami in videli poškodbe zaradi mraza in jablanovega raka. Po ogledu na terenu so nam predstavili najpogostejše bolezni in škodljivce jagod ter kako jih čim bolj ekološko zatirajo.

Lahko povemo, da so jagode zares dobre, saj smo se jih lahko do sitega najedli.«

Poročilo sta zapisali Helena Mihevc in Valerija Benedičič iz razreda 3F.