Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

Zmagovalna pravljična poroka študentk Biotehniškega centra Naklo na mednarodnem tekmovanju v poročni dekoraciji (Pescara, Italija 2017)

Katja Kamnikar in Katja Podjed, obe študentki Višje strokovne šole Biotehniškega centra Naklo, smer hortikultura, sta se udeležili mednarodnega tekmovanja v poročni dekoraciji. Tokratno tekmovanje je bilo na tematiko WalDisneyevih pravljic. Z mentorico dr. Sabino Šegula so se odločile za pravljično poroko morske deklice Ariele. Na tekmovanju sta morali obe Katji narediti poročni šopek, namizno dekoracijo in darilo za mladoporočenca. Tekmovanje je potekalo 28. in 29. 4. 2017.

Tekmovalo je osem ekip iz sedmih držav (Nizozemske, Španije, Madžarske, Italije, Srbije, Rusije, in Slovenije). Študentki sta v konkurenci že uveljavljenih floristov pokazali odlično znanje, iznajdljivost, inovativnost in profesionalnost. Obe študentki sta pred leti uspešno zagovarjali mednarodni floristični izpit FlorCert in to znanje jima je pripomoglo k izvrstni brezhibni tehniki. Pri izvedbi nalog sta morali biti pozorni na kompozicijo, barve in idejo. Pri izdelovanju cvetličnih dekoracij je pomembno, da se poleg likovnih prvih upošteva tudi zahteve cvetja. Potrebno je vedeti, katero cvetje je trpežno, katero potrebuje veliko vode, katero pa lahko pritrdimo v dekoraciji z lepljenjem. Pri izbiri tehnik sta tekmovalki izbrali pravilne tehnike glede na zahtev cvetja in tako dosegle največ točk s področja ocenjevanja tehnike.  Poleg tega je bila njuna težavnostna stopnja tehnik najvišja, saj sta kombinirali različno žičenje, voskanje, lepljenje, prepletanje, prebadanje in zabadanje v cvetličarsko gobo.

Ogrodje za poročni šopek sta Katja Kamnikar in Katja Podjed naredili iz okrasne srebrne žice v »kreš« tehniki v obliki dolge solze, ki sta jo nato zaključili s plavutjo. Tako je bilo ogrodje čudovita imitacija spodnjega dela morske deklice. Svoj čar so dodale orhideje Vanda (Anco), ki so s svojimi kontrastnimi modro-oranžnimi barvami, dopolnile šopek.

Zanimiv pristop sta študentki izbrali za namizno dekoracijo. Naredili sta ogrodje iz belih vej nad mizo. Nato sta začeli ustvarjati podobo pravljične poroke na morskem dnu, Steklene kroglice (Smithers Oasis) so spominjale na zračne mehurčke, uporabili sta školjke, ribiško mrežo in stare naplavljene veje, Pri izbiri cvetja sta pazili na dominantnost barv, njihove kontraste in harmonijo. Morsko klimo sta poustvarili z listi aspidistre (Agrokor, Ljubljana), ki sta jih raztrgali v smeri listnih žil. Tako sta imitirali morsko travo in pridobili še temno-svetel kontrast.

Zadnja naloga je bila darilo za mladoporočenca. Izbrali sta sliko iz fantazijsko oblikovanih recikliranih steklenic (Marjan Česen, oblikovanje stekla). Na stojalo sta pritrdili sliko – okvir s steklenicami in nato izdelali tridimenzionalno sliko.

Študentki Katja Kamnikar in Katja Podjed sta dosegli naslednje uvrstitve po kategorijah:

  • poročni šopek: 1. mesto
  • namizna dekoracija: 1. mesto
  • darilo za mladoporočenca: 2. mesto
  • skupna uvrstitev: 1. mesto

Zahvala vsem sponzorjem, ki so nam omogočili udeležbo na tekmovanju: Anco, Smithers Oasis, Agrokor Ljubljana in Marjanu Česnu – oblikovanje cvetja.

Dr. Sabina Šegula