Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

POROČILO O TESTU KRMILNEGA VOZA IN DVORIŠČNEGA TRAKTORJA

Na posestvu Biotehniškega centra Naklo smo v začetku februarja dobili krmilni voz na testiranje. Voz nam je do sredine februarja za testiranje posodila trgovina Lagerhof iz Mestinja. Že isti dan, ko smo ga dobili, smo z dijaki začeli pripravljati krmo po krmnem obroku.

Krmilni voz ima vertikalno mešalo, ki hitro razreže in premeša krmo. Upravljanje poteka preko ročk. Krmilni voz ima tehnico, s katero stehtamo želeno količino krme. Vsebuje tudi  črpalko olja, katero poganja kardanska gred. Črpalka omogoča delovanje, dvigovanje zadnje posode in odpiranje dveh stranskih loput. Zadnja posoda je zelo priročna, saj uporabniku omogoča lažje dodajanje krmil v voz. Krmila stresemo v posodo, ki ima ločeno tehtnico in tehtanje krmil lahko opravimo neposredno na vozu in ne potrebujemo dodatne tehtnice. S pritiskom na ročico se posoda dvigne in izprazni vsebino v mešalni voz. Na obeh straneh voza pa sta loputi, ki se hidravlično odpirata in omogočata praznjenje voza. Prednost sta loputi na obeh straneh, tako da lahko voz istočasno lahko praznimo na obeh straneh. Praznjenje voza pa je možno tudi samo na eni strani, s tem da imamo odprto samo eno loputo.

Voz se nam je dobro obnesel, saj nam je olajšal delo.

Klikni: FOTOGRAFIJA

Isto podjetje nam je istočasno posodilo za testiranje dvoriščni traktor Fimaks. Dvoriščni traktor ima nizko porabo goriva (2-3 litre na uro). Uporablja se za različne namene v kmetijstvu, npr. dvigovanje in transport bal, zlaganje bal na višino, premikanje in transport krmil, dviganje in prestavljanje palet, rezanje in pripravljanje silaže, pobiranje in prestavljanje gnoja, vrtanje in izkop lukenj in odstranjevanje snega. Možna je tudi njegova uporaba v komunali, gradbeništvu in urejanju okolice.

Ima štiri kolesni pogon z vodno hlajenim Perkins motorjem. Ima hitri priključek hidravlike in dve prestavni razmerji (delo in vožnja).

Priključki se menjajo izredno hitro. Možni priključki so: žlica, klešče za bale, razmetalec, hidravlično gumijasto strgalo, vrtalnik, prijemalka za les, vilice za kockaste bale paletne vilice, freza za silos, klešče za silos, prijemalka silaže ali gnoja, snežni plug, podaljšane vilice za bale (5,5 m), pometalnik in puhalnik snega.

Poleg velike uporabnosti je dijake najbolj navdušila uporaba joysitck – a za upravljanje z dvižno roko, ki je tudi teleskopska. S pritiskom gumba brez sklopke dvoriščni traktor spremeni smer in hitrost vožnje.

Klikni: FOTOGRAFIJA