Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

Festival Več znanja za več turizma

Festival Več znanja za več turizma

Z Žirkom brez ovir

Tudi v letošnjem šolskem letu 2022/23 se Biotehniški center Naklo udeležuje 20. festivala Več znanja Za več turizma (Turistična zveza Slovenije) z naslovom Športna doživetja bogatijo mladinski turizem.

Tokratne udeleženke smo Iris Jereb, Marjana Frelih in Larisa Režen, dijakinje 3N oz. programa naravovarstveni tehnik. Ker je letošnja tematika športno naravnana in ker vse tri prihajamo iz okolice Žirov, smo iskale navdih v domači občini. Po navodilih razpisa in članov komisije festivala, je bilo letos treba v okviru neke obstoječe športne prireditve najti neko dodatno popestritev, neko dejavnost namenjeno izključno mladini. Izbrale smo si prireditev Žirovski kolesarski krog, ki poteka junija vsako leto. Razmišljale smo, kako bi to prireditev naredile še bolj zanimivo za skupino mladih, ki je morda včasih nekoliko pozabljena – za gibalno ovirane ljudi oz. slepe in slabovidne. Tako smo pripravile posebej prilagojeno krajšo učno pot po Žireh, ki več pozornosti posveča opazovanju okolice s širšim naborom čutil, ne zgolj z opazovanjem. Obiskovalci tako poslušajo, tipajo, vonjajo in na koncu celo tudi kolesarijo na posebej prilagojenih triciklih. Pri iskanju idej kaj vključiti v učno pot in kako izbrane točke najbolj primerno predstaviti, nam je bil v veliko pomoč prav pogovor s slabovidnim dijakom Tadejem, ki obiskuje 2. letnik programa vrtnar. Na tem mestu bi se mu ravno zaradi tega rade še enkrat zahvalile.

Pri snovanju poti smo se povezale tudi s Turistično informacijskim centrom (TIC) Žiri, ki je organizator prireditve Žirovski kolesarski krog. Ob končni predstavitvi zasnovane učne poti so izrazili željo, da bi Učno pot dejansko uvrstili v program prireditve in z njihovo pomočjo izvajali oglede oz. sprehode po zasnovani učni poti. Tako računajo na medsebojno dobro sodelovanje tudi v prihodnje.

Dijakinje bomo svoj izdelek predstavile v okviru turistične tržnice na sejmu Alpe Adria, in sicer 15. februarja 2023, celotno idejo smo podrobno opisale v pisni predstavitvi in predstavitveni zloženki, izdelati pa smo morale tudi promocijski spot. Vabimo vas, da si vse našteto ogledate v spodnjih povezavah:

• predstavitveno zloženko poti,

• pisno predstavitev celotne naloge in

• promocijski spot.

POMEMBNO: V tednu od 7. – 15. 2. 2023 bo potekalo spletno glasovanje za najboljši promocijski spot. Vsi promocijski spoti bodo objavljeni na spletni strani TZS turisticna-zveza.si Glasovanje se začne v torek, 7. februarja ob 8. uri ter zaključi 15. februarja ob 17. uri. Spot, ki bo prejel največ glasov bo na tržnici prejel posebno priznanje. Kako glasovati: Glasujete s klikom na gumb Oddaj svoj glas, ki se nahaja ob posnetku. Iz enega IP naslova dnevno dovoljujemo samo en glas na posamezni spot.

Že sedaj se vam zahvaljujemo za vsak vaš glas in vas lepo pozdravljamo, Iris, Marjana in Larisa ter mentorici Tina Križnar in Neža Čimžar