Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

MATURANTI V BRUSLJU IN STRASBURGU

V mesecu oktobru smo imeli dijaki 4. letnika gimnazije organizirano štiridnevno izobraževanje v evropskih centrih odločanja. Izobraževanje je denarno podprl Erasmus+ projekt.

 

Strasbourg je eno od središč Evropske unije. Ima izredno zanimivo je staro mestno jedro z značilnimi predalčnimi hišami. Staro mestno jedro je zgrajeno ob vodi, skozi mesto so speljani številni rečni kanali. V tem mestu so tudi zasedanja Evropskega parlamenta.

Waterloo je izredno pomemben v zgodovinskem pomenu zaradi vojaškega spopada z vojsko generala Napoleona. Znameniti grič v muzejskem sklopu, na katerem je postavljena skulptura leva, je bil ustvarjeno umetno.

Bruselj je najpomembnejši center Evropske unije, kjer so mnoge institucije, med njimi tudi Evropski parlament, ki smo si ga tudi ogledali. Obiskali smo tudi Hišo evropske zgodovine ter Parlamentarium. Samo staro mestno jedro je zelo zanimivo, predvsem stavbe ob glavnem trgu. Ena glavnih znamenitosti je kip dečka, ki lula. Izredno zanimiv je tudi Atomium, s katerega je lepo vidno celotno mesto.