Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Reportaže


/ :

Več znanja za več turizma - raziskovalna naloga

To pa ni navadna klobasa, …


Štiri dijakinje živilsko-prehranske smeri se udeležujejo 18. mednarodnega festivala Več znanja za več turizma v okviru Turistične zveze Slovenije;
Nalogo so nadgradile v raziskovalno in jo predstavile v okviru Srečanja mladih raziskovalcev;
Sodelovale so v ozaveščevalno kulinarični akciji Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj, kjer so izbirali najboljše jesensko-zimske lokalne recepte.


V šolskem letu 2020/21 se skupina dijakinj 3. letnika programa živilsko-prehranski tehnik (Ajda Bernard, Petra Osolnik, Marija Zevnik in Špela Zorman) udeležuje festivala Več znanja za več turizma pod okriljem Turistične zveze Slovenije (TZS). Letošnja tema je Moj kraj, moj chef, zato so si dijakinje zadale za cilj v okviru svoje projektne naloge razviti recept preproste, a z lokalnim okoljem povezane jedi s poudarkom na uporabi lokalnih sestavin in z morebitno navezavo na kulturno dediščino kraja.


Dijakinje se bodo s svojim izdelkom predstavile na virtualni tržnici TZS, napisale so pisno predstavitev turističnega proizvoda z naslovom To pa ni navadna klobasa, … (v priponki) in z veliko pomočjo uč. Maše Škrlep izdelale promocijski spot (povezava spodaj). Zaradi kompleksnega iskanja prave recepture so nalogo nadgradile v raziskovalno nalogo, dodatna potrditev kvalitete recepta in spremljevalne zgodbe o kranjski klobasi pa je osvojitev ene od glavnih nagrad v ozaveščevalno kulinarični akciji Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj, kjer so izbirali najboljše jesensko-zimske lokalne recepte. Recept in ozadje zasnove recepta je bilo zato kar nekajkrat predstavljeno v medijih (Kranjčanka, Gorenjski Glas, Slovenske novice).


Kot so zapisale same: ''Razvile smo recept za moderno jed oz. prigrizek, v kateri smo uporabile lokalne in tradicionalne sestavine. Želele smo, da je jed enostavna in hitra za pripravo, zato smo se odločile za ajdove mafine s kranjsko klobaso. Za izhodišče smo izbrale legendo o prihodu cesarja Franca Jožefa v Naklo in njegovem poimenovanju kranjske klobase. S predlaganim receptom želimo ljudem dati idejo za hiter prigrizek, malico ali večerjo, poudariti pomen uporabe lokalnih sestavin in z modernejšim pristopom obuditi kulturno dediščino. Verjamemo, da je naš izdelek lahko tudi odličen turistični spominek občine Naklo in se lahko znajde na jedilnikih lokalnih gostinskih ponudnikov. Prav tako bi se kot popestritev lahko prodajal v šolski trgovini.''

Video: https://www.youtube.com/watch?v=AfzA69jyzxw 


Mentorici Tina Križnar, Kristina Frlic ter dijakinje 3B