Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

EVROPSKA GEOGRAFSKA OLIMPIJADA – projekt Akreditacija VET 2024

Martin Rožanski, dijak 2. letnika biotehniške gimnazije, ki je na državnem geografskem tekmovanju zasedel drugo mesto, se je uvrstil na evropsko geografsko olimpijado, ki je letos potekala v Srbiji. 

Tekmovalci so se zbrali v Beogradu in tekmovalni del nadaljevali v Narodnem parku Kopaonik na jugu Srbije. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz splošnega poznavanja geografije, multimedijskega testa in terenskega dela. Martinu iskreno čestitamo za udeležbo na Evropski geografski olimpijadi.

V Beogradu so si tekmovalci ogledali botanični vrt. Posebej zanimiva je bila simulacija puščavskega ekosistema in ekosistema tropskega deževnega gozda v rastlinjaku. Ogledali so si Teslin muzej, Tesla je znani srbski izumitelj, saj mu pripisujejo preko 300 izumov. Spoznavanje Beograda so zaključili z ogledom trdnjave Kalamegdan in pravoslavne cerkve Sv. Sava.

Tekmovalni del je potekal na 1700 metrov visoki planoti Kopaonik, ki je zavarovana kot narodni park.Tradicionalno kmetijstvo je v tem območju usahnilo in se umaknilo razvijajočemu se turizmu, ki pa se žal ponekod širi zelo stihijsko. Na terenu so se tekmovalci seznanili z raznoliko kamninsko zgradbo. Na Kopaoniku je namreč moč najti sedimentne, magmatske in metamorfne kamnine. Večino površja prekriva gozd, ponekod pa žal prihaja do goloseka zaradi gradnje novih cest. S terenskimi vozili so se povzpeli na najvišji Pančičev vrh, ki leži na meji s Kosovom.